Una dintre comunele cu cele mai mari rate de abandon școlar din Iași a lansat un proiect amplu și de durată care îmbunătățește consistent condițiile de educație pentru toți cei aproximativ 600 de copii de vârstă școlară. Ideea, aplicată în comuna ieșeană Victoria, vine în contextul în care foarte multe primării au creat sisteme after-school pe banii UE, iar acum acestea au intrat într-un blocaj din lipsa fondurilor. Primarul din Victoria a găsit însă o modalitate de a continua proiectul, cu succes, iar acesta va fi „probat” în încă două comune din județ, Cucuteni și Focuri, dar și în municipiul Iași.
În ultimii trei ani, comuna ieșeană Victoria s-a situat constant pe podiumul nedorit al celor mai mari rate ale abandonului școlar din județul Iași. Mai mult, numărul copiilor care au renunțat la școală a crescut de la an la an: 14 din efectivul total de 653 (2,14%) în anul școlar 2015-2016, 17 din 609 (2,79%) în 2016-2017 și 21 din 564 de elevi înscriși în anul școlar trecut (3,72%). De remarcat că în 2014-2015 nu s-a înregistrat niciun caz, toți cei 662 de copii înscriși în septembrie fiind prezenți în clase până la vacanța mare.
Cum se educă o comună cu un nume de succes
Soluția salvatoare pare să fi venit la țanc de la Comisia Europeană, prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. Una dintre cele șapte axe prioritare ale programului vizează tocmai ceea ce are nevoie administrația comunei Victoria: reducerea și prevenirea abandonului școlar. În alianță cu Asociația „Orientat”, organizație neguvernamentală, și cu Liceul Tehnologic local „Ionel Teodoreanu”, Primăria Victoria a solicitat și obținut finanțare pentru un proiect menit nu doar să combată fenomenul, ci să-l și inverseze, respectiv să ajute la reintegrarea copiilor în programul de învățământ.
Denumit „Victoria se educă!”, proiectul este descris astfel în lista celor contractate prin Ministerul Fondurilor Europene: „Îmbunătățirea calității procesului educațional din Comuna Victoria în vederea creșterii participării la forme de învățământ preuniversitare inclusiv reducerea / prevenirea părăsirii timpurii a școlii”.
Primarul Daniel Crețu leagă cazurile de abandon școlar de plecarea în străinătate mai ales a ambilor părinți ai elevilor în cauză. „Și numărul de elevi a scăzut foarte mult în ultimii ani. Cu șapte sau opt ani în urmă aveam aproape 1000 de copii la școală, acum sunt doar aproximativ 600”, a adăugat primarul. Și nu greșește: la recensământul din 2011, la o populație de aproape 4300 de locuitori, în comună erau într-adevăr peste 1000 de copii de vârstă școlară, respectiv între 5 și 19 ani. Un al treilea motiv invocat de primarul Crețu este scăderea interesului copiilor pentru educație.
„Vrem să-i facem să le placă școala”
Proiectul care are ca lider comuna Victoria se adresează copiilor din clasele I-VIII. „Am început derularea lui din 11 noiembrie la clasele I-IV, iar din semestrul al doilea vor intra și cei din gimnaziu”, ne-a precizat primarul. În județul Iași, pe aceeași prioritate de investiții din Axa 6 (10i), se mai află în diferite faze de implementare încă patru proiecte care au același scop, stoparea abandonului și reintegrarea copiilor în școală, dar cel de la Victoria este singurul care prevede și program afterschool.
„Au și pachete sociale pentru copii, li se dau și alimente, primesc o masă caldă, își fac temele sub îndrumarea profesorilor, încercăm să le oferim și burse – vrem să-i facem să le placă școala. Așteptăm să vedem rezultatele. Proiectul se derulează pe parcursul a cinci semestre, inclusiv în perioada vacanțelor – când vor putea să meargă în tabere gratuite”, ne-a mai spus Daniel Crețu. El a subliniat că proiectul se adresează tuturor copiilor aflați în clasele I-VIII, perioada acoperită fiind mai 2018 – mai 2021.
Bonus oferit de primărie: o grădiniță
Finanțarea aprobată se ridică la 1,5 milioane de euro, dintre care 85% reprezintă fonduri nerambursabile. Practic, 5,45 milioane de lei sunt fonduri UE, 0,86 de milioane vin de la bugetul de stat, iar contribuția comunei este de 102.000 lei. Pe parcursul verii și toamnei trecute s-au făcut angajări de personal (manager de proiect, cadre didactice pentru programul „școală după școală”/ afterschool, dar și coordonator de activități, psiholog, mediator școlar, asistent social etc.).
În chiar primele zile ale anului 2019 a fost atribuit contractul pentru achiziționarea unui microbuz cu 16+1 locuri (184.000 de lei), iar înaintea vacanței de iarnă a fost adjudecat, tot prin licitație pe SEAP, serviciul de catering. Contra 480.000 de lei, firma ieșeană Euromedical Provider SRL va asigura zilnic aproximativ 170 de porții compuse din felul II și desert până pe 15 iunie 2021.
Mai mult, Primăria Victoria a solicitat Ministerului Finanțelor Publice un împrumut de 1,5 milioane de lei, cu termen de rambursare de zece ani și dobândă 5,72% pentru realizarea a trei obiective în comună, unul dintre ele fiind înființarea și dotarea unei grădinițe care să funcționeze pe lângă proiectul „Victoria se educă”. În fine, mai trebuie precizat că, pe parcurs, proiectul va fi „probat” în încă două comune din județ, Cucuteni și Focuri, dar și în municipiul Iași.
Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Ziarul de Iași în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.