Reforma administrativă. Propunerea USR și impactul asupra comunelor. Violeta Alexandru (USR) a lansat o propunere cu impact major asupra modului în care ar putea să funcționeze administrațiile locale.
Pe scurt, ideea este simplă: în localitățile în care veniturile proprii sunt mai mici decât cheltuielile de personal, primarul, viceprimarii și consilierii locali ar urma să își desfășoare activitatea în mod voluntar, fără remunerație.
Această propunere lovește direct într-o realitate dureroasă a multor administrații locale din România. Există numeroase primării care supraviețuiesc doar prin alocări de la bugetul județean sau de stat, fără să genereze venituri proprii semnificative.
În aceste condiții, trebuie să ne întrebăm dacă este moral și poate continua în acest fel, ca astfel de localități să continue să mențină un aparat administrativ supradimensionat, fără a oferi rezultate clare pentru cetățeni.
Fiecare leu cheltuit trebuie să aibă justificare
Din poziția de consilier local, consider că această dezbatere este de actualitate pentru sănătatea administrației publice. În fiecare ședință de consiliu local, în fiecare proiect de hotărâre, trebuie să ne asigurăm că banii publici sunt cheltuiți în mod eficient, transparent și cu impact real pentru comunitate. Atunci când analizez ofertele pentru diverse proiecte propuse pentru aprobarea consiliului, nu mă uit doar la cifre, ci și la justificarea fiecărui leu cheltuit și soluțiile pentru a reduce costurile, fără a afecta obiectivul proiectelor.
Este important ca fiecare funcționar de demnitate publică sau angajat al administrației locale să fie conștient de faptul că nu gestionează un buget personal, ci bani publici, care provin din taxe și impozite plătite de cetățeni.
Orice investiție trebuie analizată minuțios, cu maximă exigență, astfel încât să se evite risipa și să se direcționeze resursele către proiecte cu adevărat necesare.
Continuarea în Gazeta de Stâlpeni
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(sursa foto: pixabay.com / Septimiu )