Regizoarea galei Once Upon a Winter’s Dream: Mi-am dorit ca publicul să experimenteze o emoție continuă

Data:

spot_img

Gala Once Upon a Winter’s Dream s-a desfășurat cu casa închisă, în februarie, când Natalia Osipova, (pentru prima dată într-un spectacol din România), Recee Clarke și Yasmine Naghdi (The Royal Ballet), Julian MacKay și Madison Young (Bayerische Stattsballett), Marina Minoiu (Royal Danish Ballet), Dinu Tamazlâcaru (Staatsballett Berlin), Robert Enache și Ada González (Opera Națională din București), Cristian Preda și Viviana Olaru (Opera Națională din Iași) au urcat pe scena Naționalului din București.

Spectacolul, grandios, s-a bucurat de aprecierea publicului. PRESShub a realizat un interviu cu Alice Minoiu, regizoarea Galei, despre despre importanța unui astfel de eveniment de anvergură internațională în România, dar și ce înseamnă pentru scena culturală românească faptul că spectacolul a fost sold out.

Din distribuția Galei de balet a făcut parte și sora lui Alice, Marina Minoiu, care face parte din trupa Royal Danish Ballet.

PRESShub: Gala Once Upon a Winter’s Dream este una de anvergură internațională care a reunit într-un singur spectacol nume importante din balet. Ce înseamnă pentru scena culturală din România organizarea unei astfel de gale?

Alice Minoiu: În opinia mea, Gala de Balet Once Upon a Winter’s Dream este un eveniment cultural foarte important pentru România din mai multe puncte de vedere: primul ar fi faptul că reunește artiști internaționali sub cupola bucureșteană.

Astfel se creează o punte foarte frumoasă între țara noastră și baletul european, chiar mondial. Este minunat să poți prezenta publicului român titluri coregrafice care sunt aplaudate pe cele mai importante scene lirice ale lumii.

Citește și: Ovații pentru Natalia Osipova și artiștii Galei de balet „Once Upon a Winter’s Dream”

Am putea spune ca această gală este un proiect de familie aproape. Cum a fost să lucrați împreună cu sora dumneavoastră, Marina?

Alice Minoiu: Munca de echipă, împreună cu sora mea, este una dintre cele mai frumoase realizări pentru mine. Siguranța pe care o am și încrederea sunt incontestabile.

Acel umăr pe care îl ai non-stop să te sprijini este un cadou de la Dumnezeu. Când lucrezi din iubire și cu iubire, totul se așterne diferit în fața ta.

Marina Minoiu și Robert Enache în Echoes of Tomorrow. Foto Alex Damian
Marina Minoiu și Robert Enache în Echoes of Tomorrow. Foto Alex Damian

Marina Minoiu: A fost frumos și provocator în același timp și pentru mine, într-un mod constructiv desigur. Cred că eu și Alice facem echipă bună împreună.

Avem personalități diferite, prin urmare perspective diferite, dar atunci când le punem la un loc se completează armonios.

Înainte să plec, tot împreună lucram, dar ca balerine. În anii cât am fost plecată, mi-a fost tare dor de ea și de sprijinul ei.

Acum, viața ne-a adus din nou împreună în ipostaze diferite, însă sunt bucuroasă să o am alături în astfel de inițiative și de proiecte. Ea reprezintă pentru mine o sursă de forță și de inspirație în același timp.

Gala a avut un concept inspirat de povestea prințesei Anastasia din familia Romanov. De ce ați ales această poveste?

Alice Minoiu: Povestea prințesei Romanov s-a creionat în imaginația mea odată cu ascultarea celebrei piese „Once Upon a December”, iar conform versurilor și a sentimentelor aferente, am construit prima parte a spectacolului.

Nostalgia balurilor de altădată, fantezia iernii, dar și a iubirii, amintirile înghețate în spațiu și timp și-au avut coordonatele către „Anastasia, un vis la Palatul de Iarnă”.

Povestea prințesei Anastasia rămâne un mister chiar și în ziua de astăzi și cred ca asta este ceea ce o face atât de fermecătoare, fiind un subiect pe care îl poți dezvolta în mai multe moduri.

Numele Anastasia semnifică renașterea, iar ultima parte a evenimentului a redat tocmai acest sentiment prin venirea primăverii, a speranței de viață și a luminii în sufletelor tuturor.

Spectacolul s-a jucat cu casa închisă. Ce ne spune acest lucru despre publicul român?

Un spectacol sold out ne spune ca există curiozitatea și dorința publicului român de a participa la balet. Cred ca avem un public dornic de a vedea cât mai multe spectacole și, de asemenea, cred că în București este loc sub soare pentru toți producătorii de spectacole, pentru că doar așa poți construi o punte importantă culturală.

În ceea ce mă privește, bucuria mea este să aduc publicului român artiști și titluri autentice, naționale cat și internaționale.

Sala plină la Gala Once Upon a Winter s Dream_Foto Alex Damian_Ars Gratia Regalia
Sala plină la Gala Once Upon a Winter s Dream_Foto Alex Damian_Ars Gratia Regalia

Vă așteptați la acest succes?

Am fost extrem de emoționată să observ o reacție extrem de pozitivă din partea publicului, minute prețioase de aplauze si o sală încărcată de emoție.

De altfel, m-am bucurat să aud de la artiștii prezenți că au apreciat mult acest stil diferit al unei gale, care a pus emoția și sentimentele mai presus.

Sunt un om care iubește tehnica explozivă, dar pentru acest eveniment care sugerează un vis mi-am dorit ca publicul spectator să experimenteze o emoție continuă, ca sufletul se fie dezghețat de aceste sentimente mari transmise atât de frumos de acești artiști minunați.

Am primit foarte multe mesaje de apreciere, chiar cineva mi-a scris că abia dacă putea respira de emoție între momente, iar acesta a fost răspunsul pentru mine că Gala și-a îndeplinit scopul.

De asemenea, foarte emoționantă a fost venirea pe scenă a mai multor copilași, iar micuța balerina în roz a marcat un extra număr al spectacolului prin gestul său nedumerit de a dărui buchetul de flori. Prin felul său dulce și pur a înduioșat toți artiștii și publicul prezent.

Ce urmează?

Lucrăm la mai multe proiecte în prezent, pe care ne dorim să le aducem cât mai curând în fața publicului. Cu multă recunoștință, speranță și emoție pășim mai departe către viitor.

Citește și: Două staruri de la The Royal Ballet vin la Gala Internațională „Once Upon a Winter’s Dream”, în București

Un eveniment care a ridicat tot publicul în picioare

Gala Internațională „Once Upon a Winter’s Dream” a adus pe aceeași scenă două staruri de la The Royal Ballet, Reece Clarke și Yasmine Naghdi, alăturide alți dansatori de renume.

Evenimentul a avut loc pe 26 februarie la Teatrul Național „I. L Caragiale” din București. Sala „Ion Caramitru” a fost neîncăpătoare pentru sutele de oameni care au venit să vadă spectacolul de balet și care i-au ovaționat pe toți cei care pentru două ore au oferit un spectacol memorabil.

Reece Clarke și Yasmine Naghdi, prim-balerini la The Royal Ballet, Londra, au fost parte a distribuției de staruri internaționale a Galei „Once Upon a Winter’s Dream”. Alături de aceștia, pe scenă au urcat și artiști precum Iana Salenko și Dinu Tamazlâcaru (Staatsballett Berlin), Julian MacKay și Madison Young (Bayerische Stattsballett), Marina Minoiu (Royal Danish Ballet) și Robert Enache (Opera Națională din București), Cristian Preda și Viviana Olaru, (Opera Națională din Iași).

Regia artistică a galei este realizată de Alice Minoiu, fondator Ars Gratia Regalia. Evenimentul este organizat de Asociația Literati.

Gala a debutat cu un moment emoționant, pe muzică live, oferită de cvartetul format din Rafael Butaru (vioară), Mircea Lazăr (vioară), Constantin Borodin (violoncel) și Iulia Goiana (violă), care i-a avut în prim-plan pe balerina Marina Minoiu și pe actorul Andrei Runcanu.

Gala de balet „Once Upon a Winter’s Dream” a prezentat un concept inspirat din povestea prințesei Anastasia din familia Romanov.

Firul narativ a fost gândit de regizorul artistic Alice Minoiu care a reușit să aducă în prim-plan teme precum iubirea, misterul, amintirea, balul, castelul și emoția, redate prin intermediul unor fragmente din „Giselle” (coregrafia Jean Coralli, Jules Perrot), „Cenușăreasa” (coregrafia Christopher Wheeldon), „Spărgătorul de Nuci” (coregrafia Ileana Iliescu),„Le Parc” (coregrafia Angelin Prejlocaj) și „Femei” (coregrafia Gheorghe Iancu).

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Scriitoarea Nora Iuga, nominalizată la Premiul „Poetul European al Libertății”

Scriitoarea Nora Iuga a fost nominalizată, alături de alți...

Rocada Postbaroc – Dialog între Baroc şi Postbaroc, la Muzeul Naţional de Artă Timişoara

Muzeul Naţional de Artă Timişoara (MNArT) creează un eveniment...

Fostul ministru Raluca Prună despre presiunile făcute de Iohannis pentru numirea Procurorului General

Fost ministru al Justiției în guvernul tehnocrat Cioloș, Raluca...

Prima ediție a festivalului Mini TIFF. Premiere de filme și ateliere pentru copii și adolescenți

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prima ediție...