Reguli obligatorii dincolo de granițe. Parlamentul European dorește garantarea tragerii la răspundere a companiilor

Data:

spot_img

Parlamentul European dorește ca noua legislație să garanteze tragerea la răspundere a companiilor atunci când acțiunile acestora dăunează oamenilor și planetei.

Luna aceasta, Parlamentul European a adoptat o poziție cu privire la noua propunere normativă privind responsabilitatea corporațiilor. Deputații sunt în favoarea unei legi care să oblige companiile mari din UE să vegheze asupra modului în care își produc și livrează produsele și serviciile, în special asupra aspectelor care pot afecta drepturile omului, mediul și standardele sociale.

„Prin introducerea unor cerințe de raportare mai detaliate, bazate pe criterii comune, conforme cu obiectivele UE în materie de climă, Parlamentul European speră să pună capăt dezinformării ecologice (greenwashing), care apare atunci când companiile sugerează că sunt mai ecologice decât sunt în realitate.

Cerințele ar trebui, de asemenea, să consolideze economia socială de piață a UE și să pună bazele unor standarde de raportare privind durabilitatea la nivel global”, explică Biroul Parlamentului European în România.

Aflați mai multe pe pagina Parlamentului European.

Reguli obligatorii dincolo de granițe

Regulile preconizate se vor aplica tuturor companiilor mari din UE, indiferent dacă sunt listate la bursă sau nu. Întreprinderile mici și mijlocii cotate la bursă vor fi, de asemenea, incluse, dar li se va acorda mai mult timp pentru a se adapta noilor reguli.

Parlamentul afirmă că regulile obligatorii trebuie să depășească granițele UE, ceea ce înseamnă că întreprinderile din afara UE cu activitate substanțială în UE – cele cu o cifră de afaceri de peste 150 de milioane EUR – ar trebui să se conformeze și ele.

„Europa arată lumii că este într-adevăr posibil să se asigure că finanțele, în sensul restrâns al cuvântului, nu guvernează întreaga economie globală”, a declarat Pascal Durand (Renew Europe, Franța), europarlamentarul responsabil cu acest dosar.

Comisia Europeană a publicat un studiu în februarie 2020, care a constatat că doar una din trei companii din UE își asumă o anumită formă de diligență (due diligence), în timp ce 70% dintre întreprinderile europene susțin normele de due diligence la nivelul UE.

Citește și: Merită România să intre în Schengen?

În martie 2021, Parlamentul a cerut Comisiei să elaboreze o lege care să protejeze mai bine drepturile omului și victimele din țările din afara UE și să interzică importurile acelor produse legate de încălcări grave ale drepturilor omului, cum ar fi munca forțată sau munca copiilor.

Citiți mai multe despre cum promovează UE drepturile omului și standardele de mediu prin politica sa comercială.

Explicatie FOTO: Prăbușirea unei fabrici de textile în 2013 a ucis 1129 de persoane în Bangladesh RANA-PLAZA MUNIR-UZ-ZAMAN – AFP 

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Procuror suspendat din funcție de CSM

Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior...

Primele dispozitive acustice pentru nevăzători, instalate de CTP Iași în stațiile de tramvai și autobuz

Primele dispozitive acustice pentru persoanele cu deficiențe de vedere...

Marcel Ciolacu spune despre Geoană că nu poate fi considerat un candidat de dreapta

Marcel Ciolacu a criticat propunerea ca Mircea Geoană să...