Rejudecarea lui Mario Iorgulescu este nelegală. Soluția nu este prevăzută pentru ce a reclamat fiul lui Gino Iorgulescu

Data:

Rejudecarea lui Mario Iorgulescu este nelegală. Decizia luată de un complet de trei judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), nu este prevăzută de Codul de procedură penală pentru motivele invocate de avocații fiului lui Gino Iorgulescu, potrivit specialiștilor consultați de PRESShub.

Completul care a decis rejudecarea procesului prin care Mario Iorgulescu a fost condamnat la 13 ani și 8 luni de închisoare a fost format din judecătorii Adriana Ispas (ca președinte al completului, și Dan Andrei Enescu și Lia Savonea, fosta șefă a Consiliului Superior al Magistraturii.

Un magistrat s-a opus

Decizia a fost luată cu 2 la 1. Magistratul Dan Enescu s-ar fi opus, potrivit surselor PRESShub.

„Admite recursul în casaţie declarat de inculpatul Iorgulescu Gino – Mario împotriva deciziei penale nr. 1485/A din 18 octombrie 2023, pronunțată de Curtea de Apel Bucureşti – Secția a II-a Penală în dosarul nr. 20691/3/2020 (892/2023).

Casează, în parte, decizia penală atacată, numai în ce privește pe inculpatul Iorgulescu Gino – Mario și trimite cauza la rejudecare de către instanța de apel, Curtea de Apel București”, se arată în minuta ședinței de judecată a ICCJ.

Citește și: Condamnarea lui Mario Iorgulescu anulată. Procesul va fi reluat, a decis un complet din care face parte Lia Savonea

Rejudecarea lui Mario Iorgulescu este nelegală

Soluția dată de ICCJ, de rejudecare a procesului la Curtea de Apel București, ar putea fi nelegală, deoarece, potrivit Codului de Procedură Penală, nu este prevăzută pentru prevederea invocată de avocații lui Mario Iorgulescu, pentru a-l scăpa pe acesta de condamnare.

Astfel, apărătorii acestuia au invocat, pentru desființarea condamnării primite de clientul lor, art. 438, punctul 7: „inculpatul a fost condamnat pentru o faptă care nu este prevăzută de legea penală”.

Pentru această invocare, există doar două soluții, potrivit specialiștilor consultați de PRESShub: fie desființarea completă a sentinței Curții de Apel București, deci practic achitarea lui Maria Iorgulescu, fie respingerea recursului în casație, respectiv menținerea actualei condamnări.

„Nu poți schimba încadrarea în recurs în casatie. Iei situația de fapt reținută de Curtea de Apel. Ori dacă s a reținut ca l-a omorât pe acel șofer cu intenție, fie ea și indirectă, este omor. Nu poți schimba încadrarea juridică fără să modifici situația de fapt. Instanța trebuia eventual să îl achite, nu să dea rejudecare”, ne-a explicat un judecător sub protecția anonimatului.

De ce a fost condamnat

Mario Iorgulescu a fost condamnat anul trecut pentru că pe 8 septembrie 2019, a participat la o petrecere dată de familia unei prietene, unde a consumat alcool.

În urma unei crize de gelozie și furios, după o ceartă cu fosta iubită, tânărul a plecat de la petrecere, deși avea o alcoolemie de 1,96 g/l şi fiind sub influenţa cocainei, potrivit procurorilor.

A intrat în Bucureşti prin Chitila, circulând cu viteze cuprinse între 140 km/h şi 164 km/h, conform imaginilor surprinse de camerele video de pe traseu, iar în intersecţia dintre Şoseaua Chitilei şi strada Teodor Neagoe a pătruns pe culoarea roşie a semaforului cu viteza de 145 km/h, au stabilit procurorii.

Mario Iorgulescu a accelerat până la 162 km/h în momentul în care a trecut de un alt vehicul care circula cu viteză redusă pe prima bandă a străzii.

Ulterior, a urcat cu maşina pe un scuar, apăsând la maximum pedala de acceleraţie, a pătruns pe contrasens, unde a intrat în coliziune frontală, la viteza de 143 km/h, cu un autoturism condus de un bărbat, care a decedat pe loc, se arată în rechizitoriu.

Citește și: Mario Iorgulescu, condamnat la 13 ani și opt luni de închisoare

Cum s-a justificat Mario Iorgulescu

După condamnarea definitivă, Mario Iorgulescu a făcut, recurs în casație, prin care a cerut anularea sentinței. Avocații au invocat „aspecte de nelegalitate” cu privire la condamnarea fiului președintelui LPF, Gino Iorgulescu.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

[td_block_11 custom_title="Related Article" limit="1" post_ids="328426"]
spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
2 COMENTARII
  1. „Decizia…2 la 1…”___–___daca in cei doi a fost Leana de Savoy(/ mai bine cioban la oi!) este explicabil, probabl ca si ea si cealalalta pupaza, au primit spagi grase, desigur prin intermediari seriosi, asa ca , greu de dovedit…Practic OMORUL a fost comis si DOVEDIT iar aceste martzoage, vor sa-l scape -pe criminal- si de o singura zi de puscarie…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Un cioban ales deputat este urmărit penal după ce a păscut oile în lucerna vecinului

Deputatul Ciprian Ciubuc, intrat în Parlament pe listele AUR,...

Justiție secretă prin ștergerea dosarelor de pe portal

Actul de justiție ca serviciu public a devenit tot...

Cum controlează statul directoratul instituțiilor publice

Cum controlează statul directoratul instituțiilor publice. Consiliul de Supraveghere...