Relația Ciorbă – Sebastian Ghiță – Cosma adusă în actualitate de insolvența „Nordis” și demisia Laurei Vicol

Data:

spot_img

Numele lui Vladimir Ciorbă, viitorul soț al Laurei Vicol apărea în dosarul „Hidro Prahova”, caz încă instrumentat de DNA. Potrivit procurorilor, în perioada 2011 – 2014, Ciorbă ar fi deturnat, prin operațiuni fictive, 500.000 de lei, reprezentând 10% din avansul primit de firma Grossmann Engineering Group de la Hidro Prahova.

Banii scoși din bancă de interpuși ai lui Ciorbă ar fi ajuns la Sebastian Ghiță care făcea presiuni la nivelul conducerii Hidro Prahova pentru a continua contractul cu Grossmann, firmă reprezentată de Iulian Herțanu, fostul cumnat al lui Victor Ponta.

Faptele anchetate ar fi avut loc între 2011 și 2015, după ce licitația pentru canalizarea localității Comarnic a fost câștigată de asocierea Grossmann Engineering Group și Euro Construct Trading 98, societate a lui Dan Besciu.

Pe atunci, Ciorbă era acționar al CVR Asfalt Construct Group SRL din Dobroești, firmă parteneră a Grossmann Enginering.

Amenințările lui Cosma

Conform datelor din dosar, în septembrie 2014, un martor declara că Ghiță îi aduna pe protagoniști la hotel Raddison din București și că la întâlniri participau Iulian Herțanu, Vladimir Ciorbă, Vlad Cosma și Sebastian Ghiță.

Cosma și Ghiță ar fi intervenit la Dumitru Pantea, fost director al Hidro Prahova pentru a face diverse plăți de urgență către constructori, deși lucrările la canalizarea orașului Comarnic au fost făcute „de mântuială” și deja se discuta de rezilierea contractului.

Pantea a declarat că a fost sunat de Mircea Cosma, fost președinte al CJ Prahova și amenințat că va fi schimbat din funcție dacă reziliază contractul cu firmele lui Herțanu-Ciorbă-Besciu.

În februarie 2018, Pantea a fost condamnat la 2 ani închisoare cu suspendare după ce a recunoscut faptele pentru care a fost trimis în judecată. „Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Primăriei Comunei Ciolpani, județul Ilfov sau în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov – Centrul de Bătrâni Ciolpani, în afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, nu poate presta această muncă. Dispune confiscarea de la inculpat a sumei de 50.400 lei”, se arată într-un comunicat al DNA.

În iulie 2021, Pantea s-a răzgândit și nu a mai recunoscut faptele. Curtea de Apel Ploiești a admis o cerere de revizuire a lui Pantea și a anulat decizia din 2018 a tribunalului, cazul fiind retrimis la DNA.

Comandantul și președintele

În septembrie 2014, Sebastian Ghiță îl suna pe Mircea Cosma, președintele CJ Prahova. Potrivit unei stenograme de la dosar, Ghiță intervenea la Cosma pentru a-l primi pe Vladimir Ciorbă în audiență. Ciorbă era „important rău”.

COSMA MIRCEA- Vă ascult, domnule comandant!

SEBASTLAN GHIITĂ- Presidente, unde sunteţi dumneavoastră?

COSMA MIRCEA – În birou la mine.

SEBASTIAN GHIŢĂ – Vine cineva din partea mea la dumneavoastră, acum (n.n.este vorba despre Ciorbă Vladimir Răzvan )! Într-o oră ajunge. Important rău! Mulțumesc mult.

COSMA MIRCEA – Într-o orā?

SEBASTIAN GHIŢĂ – Într-o oră, da!

COSMA MIRCEA – Bine. Bine.

SEBASTIAN GHIŢĂ – Pleacă acum din București. Mulțumesc! Să trăiți!

COSMA MIRCEA- Bine! Binel Pa, pa!

În aprilie 2017, Laura Vicol s-a căsătorit cu Vladimir Ciorbă, iar nași de cununie le-au fost fostul ofițerii SRI, Daniel și soția acestuia, Marinela Dragomir.

Vicol – Ciorbă pleacă, vine Ponta

Deputata PSD Laura Vicol a anunțat azi că renunță la funcția de președinte al Comisiei Juridice a Camerei Deputaților după ce firma soțului, Nordis Management, a intrat în insolvență.

Demersul a venit în urma unei anchete a publicației Recorder potrivit căreia Nordis ar fi vândut unele apartamente de mai multe ori, tranzacțiile fiind legalizate de notarii Andreea Cosma, fiica lui Mircea Cosma și Ioana Băsescu.

Iulian Herțanu a fost cumnatul lui Victor Ponta. Herțanu a decedat în februarie 2024.

Victor Ponta este consilieriul onorific al premierului Marcel Ciolacu, prieten cu Sebastian Ghiță și candidat pe listele PSD Dâmbovița pentru viitoarele alegeri parlamentare.

Laura Vicol nu se regăsește, deocamdată, pe listele PSD Dolj unde a candidat în urmă cu patru ani pentru un post de deputat.  

Sebastian Ghiță a fugit din România deși era sub control judiciar și a primit azil politic în Serbia după ce un judecător din țara vecină a considerat că fostul demnitar este persecutat în propria țară.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related