Remus Ștefureac (INSCOP): “Aproximativ 40% din electoratul Dianei Șoșoacă s-a dus înspre George Simion” | Aktual24

Data:

spot_img

Remus Ștefureac, directorul INSCOP, spune într-un interviu pentru aktual24.ro că George Simion a beneficiat de circa 40% din voturile disponibilizate după eliminarea Dianei Șoșoacă din cursa prezidențială.

Elena Lasconi pare să-și fi atins potențialul maxim de creștere și oscilează între 14-17%, în timp ce Mircea Geoană dă impresia că a reușit să se stabilizeze după o perioadă de scădere. Nicolae Ciucă este sub 10% și își trage în jos în sondaje formațiunea care-l susține, PNL, mai afirmă directorul institutului de sociologie INSCOP.

Este prea devreme să spunem dacă scorul de 20% pe care-l are Simion acum e stabil, deoarece suntem prea aproape de momentul excluderii Dianei Șoșoacă de către CCR. În schimb, în următoarele 2-3 săptămâni ne vom lămuri care din cei doi candidați pro-europeni și pro-occidentali, Elena Lasconi ori Mircea Geoană, va reuși să se desprindă și să capteze votul util al electoratului de dreapta la alegerile din 24 noiembrie.

Citește și: Analiză West Point. Statele Unite nu sunt pregătite să contracareze simultan două operațiuni militare de combatere la scară largă

Remus Ștefureac spune că perspectiva unei finale Marcel Ciolacu – George Simion la prezidențiale și a unui scor de peste 30% în Parlament din partea partidelor AUR și SOS România, care urmează agenda Moscovei, ar putea produce o undă de șoc în societate și să genereze o mobilizare. Sociologul observă că poporul român, care în majoritatea sa e pro-occidental, are obiceiul de a produce surprize plăcute. Într-o astfel de situație, poate exista o mobilizare care să dea peste cap clasamentele de acum și să propulseze în finală unul din candidații pro-europeni, care să-și dispute președinția României cu Marcel Ciolacu.

Acesta din urmă ar putea fi afectat, în cele din urmă, de scandalurile de tipul celui din Piața Unirii, iar inițiativa lui Nicușor Dan de a convoca un referendum în București la 24 noiembrie va influența dinamica votului.

INSCOP va publica săptămâna viitoare rezultatele unor sondaje pentru parlamentare și prezidențiale, dar Remus Ștefureac spune deja că, din datele colectate până acum, diferențele nu sunt mari față de cele anunțate de Verifield zilele trecute.

Citește interviul integral cu directorul INSCOP în Aktual24.ro

Citește și: Acuzații de spionaj și poliție politică față de angajații IPJ Neamț

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Aktual24.ro)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Doi foști consilieri prezidențiali spun că PSD susține AUR pentru ca Simion să intre în turul doi | Aktual24

Doi foști consilieri prezidențiali, Sebastian Lăzăroiu și Cristian Hrițuc,...

Rise Project: Afaceri cu fotovoltaice

Zeci de hectare de pământ fertil de pe malul...