Remus Truică a ieșit din închisoare pe mâna DNA

Data:

spot_img

Afaceristul Remus Truică, condamnat la 7 ani închisoare în dosarul Ferma Băneasa, a fost eliberat din arest după ce procurorii DNA nu au atacat decizia Judecătoriei Sector 4 prin care s-a dispus liberarea condiționată.

Pe 3 iulie, un judecător de la JS4 a decis eliberarea condiționată a lui Truică, iar DNA avea la dispoziție 3 zile să conteste decizia, lucru care nu l-a făcut. „admite propunerea de liberare condiţionată formulată de Comisia privind acordarea liberării condiţionate din cadrul Penitenciarului Bucureşti Jilava privind pe condamnatul Truica Remus din executarea pedepsei de 7 ani închisoare, aplicată prin sentinţa penală nr. 39/F/27.06.2019 a Curtii de Apel Braşov”, se arată în decizia judecătoriei Sector 4.

Truica a stat închis puțin peste 3 ani și jumătate în închisoare, judecătoria i-a acceptat din prima liberarea condiționată, iar DNA a fost de acord cu decizia.

Acuzații de favoritism

În urmă cu un an a izbucnit un scandal după ce presa a relatata că fostul şef de cabinet al lui Adrian Năstase, condamnat la 7 ani de detenţie în 2020 în dosarul „Ferma Băneasa”, ar fi sponsorizat amenajarea unui loc de detenţie modern, cu aer condiţionat, bucătărie şi baie. Administraţia Naţională a Penitenciarelor spune că nu au fost confirmate „aspectele lansate în spaţiul public”.

ANP a negat că l-ar fi favorizat pe Truică și a venit cu explicații suplimentare.

ANP preciza că la finele anului 2022, Penitenciarul Bucureşti-Jilava a dat în folosinţă 40 locuri de cazare destinate deţinuţilor repartizaţi în regim deschis, care desfăşoară activităţi lucrative în interesul locului de deţinere sau în regim de prestări servicii. „Aceste spaţii sunt amenajate şi dotate conform menţiunilor existente în Anexa 4 la Ordinul ministrului justiţiei nr. 2772/C/2017 pentru aprobarea Normelor minime obligatorii privind condiţiile de cazare a persoanelor private de libertate. Suplimentar, în vederea îmbunătăţirii calităţii vieţii mediului penitenciar, administraţia locului de deţinere a luat măsura dotării fiecărei secţii de deţinere, nu doar a spaţiilor noi date în folosinţă, cu frigidere amplasate în spaţii comune, la care deţinuţii cazaţi în fiecare secţie au acces în baza unui program stabilit de director. În vederea dezvoltării deprinderilor de convieţuire socială, noile spaţii date în folosinţă au fost dotate şi cu maşini de spălat, astfel încât deţinuţii să se poată autogospodări, fapt de natură a le creşte capacitatea de adaptare la viaţa din afara penitenciarului, în vederea reintegrării sociale”, arată ANP.

L-au ales chiar pe Truică

„Persoana privată de libertate la care se face referire este clasificată în regimul de executare deschis, fiind selecţionată şi repartizată să desfăşoare activităţi lucrative fără supraveghere la un punct de lucru exterior. Prin urmare, libertatea de mişcare este superioară regimurilor de executare maximă siguranţă, închis şi semideschis, fiind permisă atât în locul de deţinere cât şi în afara acestuia, pe baza unei evaluări realizate de comisiile de profil”, se justifica atunci ANP.

Fostul șef de cabinet al premierului Adrian Năstase, Remus Truică, condamnat pentru constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de influență, complicitate la abuz în serviciu și dare de mită.

În 18 mai 2016, omul de afaceri Remus Truică, prinţul Paul şi alte 20 de persoane, între care trei cetăţeni israelieni şi jurnalistul Dan Andronic, au fost trimişi în judecată în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Băneasa şi a 47 de hectare din Pădurea Snagov.

Capul retrocedărilor frauduloase

Omul de afaceri Remus Truică a fost acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi spălare a banilor, ambele în formă continuată, complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită, iar prinţul Paul a fost acuzat de cumpărare de influenţă şi spălare a banilor, ambele în formă continuată şi complicitate la abuz în serviciu.

Potrivit DNA, acuzaţiile reţinute în sarcina inculpaţilor vizează infracţiuni comise în perioada 2006 – 2013 în diferite forme de participare (autorat, complicitate sau instigare), „în interesul obţinerii unor imobile de o valoare deosebită, între care Pădurea Snagov şi Ferma Regală Băneasa, revendicate fără drept de Paul Philippe Al României”.

Procurorii DNA arătau că prinţul Paul i-a promis lui Truică şi asociaţilor acestuia din grupul infracţional o cotă parte importantă, între 50 la sută şi 80 la sută, din valoarea bunurilor pe care le revendică în România, iar ulterior le-a transferat acestora bunurile pe măsura obţinerii lor, prin contracte fictive de vânzare-cumpărare cu Reciplia SRL.  Prejudiciul a fost estimat la peste 135 de milioane de euro.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related