Renașterea totalitarismului sub alte forme și escaladarea radicalismelor populiste par să reprezinte realitatea secolului XXI.
Puterea a cincea a discutat despre acest subiect cu Vladimir Tismăneanu, profesor de ştiinţe politice la University of Maryland, SUA, autor, co-autor şi editor al numeroase volume despre totalitarism, despre revoluţii, despre ideologii.
Citește și O stațiune balneară închisă de comuniști va fi reînviată și devine independentă energetic
O teamă justificată sau fantasme ale trecutului?
„Domnule Vladimir Tismăneanu, studiaţi de o viaţă ideologiile, mişcările, revoluţiile totalitare ale secolului XX.
„Povestea totalitară a început cu visul bolșevic al revoluției totale și a devenit un fenomen global în anii 1920 și 1930, odată cu ascensiunea la putere a mișcărilor de partid totalitare din Italia și Germania”, scriaţi într-un articol.
Privind la ceea ce se întâmplă la acest început de secol XXI, par să existe indicii că, după nici o sută de ani, Diavolul dă semne de revenire în istorie.
Este justificată spaima că am putea trăi o resurecție a totalitarismelor?”, a întrebat jurnalistul.
„Totalitarismele își trag seva din idei, mai precis din ideologii, adică din construcții mai mult sau mai puțin sistematice care își propun să ofere o explicație pretins științifică la marile dileme ale modernității.
Citește și România trebuie să investească în energie cât investește în apărare
Cum au arătat gânditori precum Raymond Aron, Hannah Arendt, Isaiah Berlin, Norman Cohn şi Jacob L. Talmon, ideologiile radicale sunt bazate pe promisiuni incandescente de mântuire imanentă, nu dincolo, ci în această lume.
Asemenea aspirații nu dispar.
Ideologiile se pot compromite, dar, o vedem chiar în aceste momente, ele au capacitatea de a reveni, sub alte mantii, dar cu obsesii şi pasiuni similare.
Trebuie, desigur, luat în seamă rolul artizanilor de miracole, al profeților şi al demagogilor, al magicienilor şi al șarlatanilor. Ideologiile radicale sunt oraculare, prevestesc venirea Mileniului.
Friedrich Nietzsche a intuit şi s-a temut de masificarea instinctelor apocaliptice în practicile politice nihiliste”, a declarat Vladimir Tismăneanu pentru Puterea a cincea.
Continuarea articolului și interviul integral în Puterea a cincea.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
Foto: Puterea a Cincea / putereaacincea.ro