Renée Renard și cutia cu amintiri a bunicii | Puterea a Cincea

Data:

spot_img

Renée Renard și cutia cu amintiri a bunicii. Ea este descendenta unei familii franco-germane venite în Banat în secolul al XVIII-lea, din Lorena și Schwarzwald, cu al doilea val de colonizare a şvabilor.

O familie care, după aproape 200 de ani, a fost strivită sub tăvălugul istoriei, trăind, în comunism, deportări – în URSS şi Bărăgan, desproprietăriri, naţionalizări, condamnări la muncă forţată, excluderi din facultate din cauza „originii nesănătoase” ori autoexilul.

Citește și: Știință, nu pseudoștiință. Sofia, la 102 ani, ia lecții de astronomie de la o profesoară din Elveția. Vrea să afle de unde vine încălzirea globală și dacă stelele dispar

Unele nedreptăţi puteau fi, legal, îndreptate după căderea comunismului. Nu au fost, însă.

Plângea de fiecare dată când o deschidea

Peste ani, Renée Renard s-a uitat cu atenţie în cutia cu amintiri a bunicii sale materne, pe care o văzuse plângând de fiecare dată când o deschidea.

Aşa a înţeles modul în care istoria influențează sau chiar mutilează destine individuale, dar și felul în care se poziționează ea însăşi în acest complex tablou. Și aşa a decis să spună lumii povestea familiei.

Citește și: Ladislau Roth, dirijor israelian, supraviețuitor al Holocaustului, a împlinit 104 ani: „Ceea ce am trăit sunt lucruri care nu ar fi voie să fie uitate nicicând”

„Singurul meu mod de protest, de atragere a atenției a fost să pun accentul nu pe nedreptățile istorice și juridice evidente, ci pe suferința unor oameni care au fost victime ale sistemului”, spune Renée Renard în acest interviu în care vorbim despre modul în care povestea dramatică a familiei sale se împleteşte, până la contopire, cu drumul său în artă. Un drum la care a ajuns întâmplător, după ce altele i s-au închis.

Jurnalist: În 2012 ai deschis o cutie cu amintiri ale familiei tale. Momentul coincide cu punctul de pornire al traseului tău artistic, Renée?

Renée Renard: Nu chiar. Eu am absolvit Liceul de Artă din Timișoara, dar am parcurs un drum lung până să ajung, mult mai târziu, înapoi la artă: am absolvit întâi Facultatea de Medicină Veterinară, apoi studiile postuniversitare de Management.

Continuarea în Puterea a Cincea

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: putereaacincea.ro)

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Sondaj european. Milioane de români trăiesc în sărăcie | The Epoch Times

Sondaj european. Milioane de români trăiesc în sărăcie. În...

De ce refuză părinții să semneze „Contractul educațional”? Precizările ISJ Iași | Ziarul de Iași

De ce refuză părinții să semneze „Contractul educațional”, deși...