Avocat: o lege privind chemarea la război a persoanelor peste 35 de ani este NECONSTITUȚIONALĂ

Data:

Proiectul de lege potrivit căruia statul român poate chema la război persoane de peste 35 de ani este neconstituțional, afirmă avocatul Toni Neacșu, fost președinte al Tribunalului Vrancea și fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Avocatul explică faptul că în Constituția României se stabilește foarte clar că pot fi obligați la efectuarea serviciului militar, în îndeplinirea îndatoririi de apărare a țării, doar cetățenii cu vârsta între 20 și 35 de ani.

În România nu se poate institui, nici măcar pentru caz de război, îndeplinirea serviciului militar obligatoriu pentru persoanele peste 35 de ani.

Art. 55 din Constituție stabilește foarte clar că pot fi obligați la efectuarea serviciul militar, în îndeplinirea îndatoririi de apărare a țării, doar cetățenii cu vârsta între 20 si 35 de ani. Civilii care au depășit această vârstă nu pot fi încorporați obligatoriu nici măcar în timp de mobilizare sau război. Singura posibilitate este modificarea chiar a Constituției României.

Proiectul de lege numit impropriu al stării de criză, care de fapt modifică toată legislația privind armata și pregătirea populației pentru război, nu va trece niciodată în forma actuala, cetățenii peste 35 de ani neavând îndatoriri militare sub forma încorporării”, a declarat Toni Neacșu.

„Mobilizare” este o noțiune care, în realitate, e o încorporare mascată

Mobilizarea este o noțiune folosită prin lege, care, în realitate e o încorporare mascată, prin această mobilizare persoanele fiind obligate să participe la acțiuni de război, dar Constituția nu detaliază aceste aspecte, cred că s-a simțit nevoia să se completeze, prin lege, sa se acopere, în pragul crizei in care ne aflăm, să se suplinească aceste găuri ale Constituției, precizează Toni Neacșu.

Are șanse de câștig un atac constituțional la o eventuală astfel de lege?

„Înainte să intre în vigoare, sigur, dar se va putea ataca actul administrativ de mobilizare și după ce ar intra în vigoare, sunt șanse ca CCR să sancționeze legea ca neconstituțională, pentru că sursa originală a conflictului derivă direct din Constituție, care nu a prevăzut obligații militare decât pentru persoanele cu vârsta între 20 și 35 de ani”, a menționat avocatul.

Inclusiv studenții vor putea fi recrutați

Guvernul României pregăteşte un proiect de lege care va constitui baza legală pentru instaurarea așa numitei situații de criză în România, în contextul conflictului din Ucraina.

Una dintre prevederile proiectyului este aceea că rezerva generală militară, în caz de război, va fi formată din toți bărbații care au între 18 și 60 de ani, iar voluntarii care nu au stagiul militar satisfăcut trebuie mai întâi să treacă printr-un proces de instrucție. Inclusiv studenții vor putea fi recrutați.

spot_imgspot_img
Sebastian Oancea
Sebastian Oancea
În prezent, redactor-șef la publicația Vrancea24, corespondent G4 Media și editor la PRESShub, cu o experiență de peste 20 de ani în presa scrisă, radio și televiziune. Sebastian Oancea și-a început ucenicia la Ziarul de Vrancea. A fost corespondent la mai multe publicații și televiziuni naționale. Este singurul ziarist român menționat de două ori în Raportul de Stat al Statelor Unite ale Americii, în anii 2006, respectiv 2020, la capitolul Libertatea de exprimare. A fost cercetat de DIICOT pentru că a refuzat să dezvăluie sursa unor scurgeri de informații din NATO - MApN și a câștigat 5 procese intentate de fostul președinte al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Prima școală din Europa realizată cu o imprimantă 3D, inaugurată în Ucraina

Prima școală din Europa realizată cu o imprimantă 3D,...

Directoarea Administrației Spitalelor din București anchetată pentru luare de mită. Neagă toate acuzațiile

Directoarea Administrației Spitalelor din București, Oana Sivache, este cercetată...

Primarul orașului unde s-a născut Ceaușescu a trecut la PSD

Primarul orașului unde s-a născut Ceaușescu a trecut la...

Un om de afaceri din Sibiu cere 3,4 milioane de euro daune, unei redacții

Un om de afaceri din Sibiu cere 3,4 milioane...