Podul Suspendat din Parcul Nicolae Romanescu, un simbol al Craiovei, a intrat în sfârșit și el în reabilitare cu fonduri europene, după ce a fost închis acum doi ani și după o poveste cu capcane administrative inedite. Primăria Craiova nu a atras încă cea de-a doua tranșă din proiectul câștigat pe POR 2014-2020 legat de reabilitarea întregului parc, respectiv 34,7 milioane de lei, sumă în curs de aprobare. În ultima tranșă care așteaptă să fie aprobată la plată după ce se depune situația de lucrări sunt incluse și sumele necesare reabilitării podului: peste 5,1 milioane de lei.
Informația pe scurt:
- Un monument istoric aflat în interiorul Parcului Nicolae Romanescu din Craiova nu a putut fi reparat până acum cu fonduri europene.
- După ce municipalitatea a mai depus un alt proiect de finanțare pe noul POR „Amenajarea de parcuri și grădini în municipiul Craiova – Parcul Nicolae Romanescu”, atunci a putut fi inclus și Podul Suspendat în rândul obiectivelor care vor fi reabilitate cu bani de la UE.
- Până acum a fost aprobată cererea de finanțare pentru prima tranșă de 13.960.000 de lei, în timp ce, pentru cea mai mare parte a banilor, Primăria Craiova așteaptă să fie aprobată (cea de-a doua tranșă de 34.700.000 de lei, achitată deja din bugetul primăriei pentru lucrările executate la parc), plus banii necesari reparării podului.
- Podul Suspendat a fost închis pe 29 martie 2017, accesul populației pe pod fiind interzis de atunci.
- A fost necesară expertizarea tehnică a podului, pentru a se vedea ce trebuie consolidat.
- Fiind inclus în categoria monumentelor istorice, podul putea fi reabilitat doar cu aviz de la Ministerul Culturii, care a fost obținut de municipalitate.
Autoritățile craiovene vor reabilita cu fonduri europene Podul Suspendat din Parcul Nicolae Romanescu din Craiova, considerat monument istoric, obiectiv cu o însemnătate deosebită pentru craioveni. Povestea reabilitării Podului Suspendat – simbol al Craiovei – este una alambicată. Obiectivul nu a putut fi prins în proiectul de modernizare a parcului, astfel că s-a ajuns la situația în care cel mai mare parc al Craiovei să fie dat din nou în folosință, însă Podul Suspendat să rămână închis publicului, care are interdicție și la ora actuală să pășească pe el. În repetate rânduri, craiovenii s-au arătat nemulțumiți de faptul că Podul Suspendat a rămas închis după ce Parcul Romanescu a fost reabilitat și redeschis publicului.
Iată cum s-a ajuns la o astfel de situație în care să fie reamenajat parcul fără ca podul să fie inclus. După cum am precizat într-un articol anterior, Parcul Nicolae Romanescu a fost reabilitat cu fonduri europene. Primăria Craiova a aplicat pe Programul Operațional Regional (POR) 2007-2013 pentru amenajarea unuia dintre cele mai mari parcuri din Europa, însă a obținut finanțare doar pentru o parte din lucrările contractate. Lucrările au costat 47,3 milioane de lei (peste 10 milioane de euro), din care doar 13 milioane de lei au fost bani europeni, iar restul au fost fonduri din bugetul local.
Primăria Craiova a aplicat pe noul POR 2014-2020 cu același proiect, pentru a recupera diferența de finanțare din fonduri europene, ca să acopere astfel ceea ce s-a cheltuit din bugetul local al Craiovei. Abia în cadrul celui de-al doilea proiect de finanțare a putut fi cuprins și Podul Suspendat.
„Proiectul Amenajarea de parcuri și grădini în municipiul Craiova – Parcul Nicolae Romanescu a fost finanțat prin Programul Operațional Regional 2007-2013. Dat fiind faptul că acesta a putut fi depus numai datorită economiilor înregistrate în cadrul axei prioritare specifice, la data finalizării programului, respectiv 31 decembrie 2015, execuția lucrărilor era abia la început”, a răspuns Primăria Craiova, la solicitarea PressHub și GdS.
Cu toate că Podul Suspendat este parte integrantă a Parcului Nicolae Romanescu, acesta nu a putut fi cuprins în primul proiect de finanțare pe POR 2007-2013. Care a fost motivul, la vremea respectivă? „Activitatea de reabilitare a Podului Suspendat nu a putut fi integrată în proiectul finanțat în cadrul POR 2007-2013, întrucât la data depunerii proiectului, la Podul Suspendat existau lucrări/intervenții mai noi de cinci ani”, a răspuns Primăria Craiova, la solicitarea PressHub și GdS.
Pe noul proiect s-a semnat contractul de finanțare
Primăria a mai precizat cum vor fi suportate costurile, în cadrul acestui proiect ce implică bani europeni.
„Reabilitarea Podului Suspendat din Parcul Nicolae Romanescu este parte componentă a proiectului Amenajarea de parcuri și grădini în municipiul Craiova – Parcul Nicolae Romanescu, proiect finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020. Sursele de finanțare în perioada investițională, conform contractului de finanțare încheiat, vor fi: fonduri nerambursabile – 98% din valoarea cheltuielilor eligibile (resurse financiare atrase din partea Fondului European de Dezvoltare Regională și resurse financiare atrase de la bugetul de stat) și fonduri din bugetul local al municipiului Craiova – 2% (cota de cofinanțare din valoarea cheltuielilor neeligibile și TVA-ul aferent acestora)”.
A fost acceptat la categoria „proiecte nefinalizate”, Axa Prioritară 5 „Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1. – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural”.
Pentru proiectul mai sus menționat, în data de 6 decembrie 2018, a fost semnat Contractul de finanțare nr. 3510, între Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Regional 2014-2020, Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, în calitate de Organism Intermediar și Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Craiova, în calitate de beneficiar, a menționat Primăria Craiova, în răspunsul transmis PressHub și GdS. Valoarea totală a contractului este 54.346.024,96 lei, din care cea mai mare parte este pentru recuperarea cheltuielilor efectuate din bugetul local pentru reamenajarea parcului, iar o altă parte va fi alocată pentru restaurarea Podului Suspendat, după cum vom detalia mai jos.
Prima tranșă din proiectul acesta a fost aprobată, respectiv primăria a depus o cerere de rambursare pentru suma de 13.960.000 de lei, după cum a informat primarul Craiovei, Mihai Genoiu, care a fost și aprobată la plată, iar ca cea mai mare parte a fondurilor pe proiectul parcului, adică cea de-a doua tranșă din banii europeni – în sumă de 34.700.000 de lei – este în curs de arpobare, conform spuselor edilului urbei. Sumele aferente reparării Podului Suspendat trebuie atrase în cadrul aceluiași proiect, respectiv 5.102.000 lei.
Podul a fost închis în urmă cu doi ani
Din cauza stării sale, în special a căii de rulare (mai multe scânduri erau rupte, punând în pericol trecătorii), circulația pe podul suspendat a fost interzisă începând cu data de 29 martie 2017. La fața locului, au fost montate benzi de delimitare la un capăt și altul al podului, prin care Poliția Locală avertiza populația să nu treacă pe pod, accesul fiind interzis.
La doi ani de atunci, craiovenii nu pot circula pe pod, iar situația se menține până la recepția lucrărilor care au fost începute în luna februarie.
S-a făcut o expertiză tehnică
Fiind monument istoric, pentru restaurarea podului a fost nevoie de aviz de la Ministerul Culturii. „Pentru reabilitarea podului suspendat din Parcul Nicolae Romanescu au fost respectate întocmai prevederile legislației în vigoare referitoare la intervențiile asupra monumentelor istorice, astfel că la faza DALI (Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție – n.red.), expertiza tehnică a fost obținută de la Ministerul Culturii și Identității Naționale, Direcția Patrimoniu Cultural, Avizul favorabil cu nr. 172/M/2017, iar la faza Proiect tehnic, Avizul favorabil cu nr. 566/M/2018”, au explicat reprezentanții Primăriei Craiova, care este beneficiarul proiectului cu fonduri europene.
Procedura simplificată de achiziție publică la care a apelat municipalitatea pentru reabilitarea Podului Suspendat a fost lansată în SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice) în mai 2018. Suma pusă în joc depășea un milion de euro, la vremea respectivă, conform documentației de avizare a lucrărilor de la vremea respectivă.
Podul a avut nevoie și de o expertiză tehnică, pentru a se vedea clar ce anume trebuie consolidat. Potrivit acesteia, podul, a cărui cale de rulare are 49,6 metri lungime și doi metri lățime, are nevoie de consolidare structurală și reabilitare. Inițial, valoarea lucrărilor fusese anunțată la 6.243.288 de lei (TVA inclus), din care construcții și montaj în sumă de 4.818.410 lei, conform celor consemnate de GdS la acea vreme și preluate din documentația de avizare a lucrărilor.
În ce constă lucrările
Potrivit unui raport întocmit de municipalitate și dat publicității anul trecut, pentru reabilitarea Podului Suspendat sunt necesare mai multe lucrări specifice, care trebuie să țină cont și de faptul că obiectivul este monument istoric. Restaurarea podului presupune curățare prin abraziune cu jet de particule minerale la presiune scăzută, biocidare, consolidare, refacerea elementelor decorative de la parapetul și apareiajul grinzii podului, corecție cromatică și tratament hidrofob, conform acelui raport al Primăriei Craiova.
În același timp, în soluția tehnică propusă la reabilitarea podului se insistă pe „refacerea hidroizolației teraselor portalurilor cu turnuri crenelate de la capătul podului”. „Este prevăzută hidroizolarea cu membrană bituminoasă termosudabilă în două straturi, al doilea strat fiind din membrană pe bază de bitum distilat modificat cu polimeri plastomeri. (…)Compoziția modificată a membranei propuse oferă proprietăți excelente împotriva îmbătrânirii, elasticitate, flexibilitate la rece și durabilitate sub acțiunea factorilor de mediu. (…) Toate elementele de fixare a îmbinărilor (șuruburile și piulițele) vor fi verificate și dacă se găsesc unele nereguli, acestea vor fi înlocuite cu piese similare”, se preciza în soluția tehnică adoptată pentru pod și prezentată de GdS la vremea respectivă.
Totodată, calea de traversare (podina) din lemn va trebui refăcută complet și se va realiza cu lemn de stejar tratat antimucegai, anticarii, antifungic, insecticid și ignifug, căruia i se va aplica și un tratament de hidrofugare, în timp ce cablurile principale de susținere a căii de rulare vor trebui retensionate, conform informărilor făcute de primărie în urmă cu ceva vreme.
Ce valoare a fost atrasă din proiect și ce valoare vor avea lucrările la Podul Suspendat
În final, valoarea totală a investiției de la pod se va ridica la 5.102.000 de lei, conform anunțului făcut recent de municipalitate. Banii de la UE vin în tranșe, care trebuie mai întâi aprobate, adică cererile de finanțare acceptate. Până la data redactării acestui articol, cea mai mare parte a banilor europeni pe proiectul destinat parcului încă nu fuseseră aprobați la plată.
„Costurile ajung la suma de 4.300.000 de lei, inclusiv TVA, care cuprind lucrări legate de reconsolidarea și aducerea la starea inițială. (…) Suma totală se va ridica la 5.102.000 lei, dacă ar fi să ținem seama și de alte câteva lucrări de amenajare din jurul podului. Este foarte important. Cu această ocazie, aducem în bugetul local toată suma neeligibilă necheltuită pe proiectul anterior. Valoarea inițială a proiectului (Proiectul de reabilitare a Parcului „Romanescu“ – n.red.) a fost de 47 de milioane de lei. Acum venim cu o sumă de 54 de milioane, care se împarte astfel: o cerere de rambursare de 13.960.000 de lei, a doua cerere, care este în curs de aprobare, în valoare de 34.700.000 de lei și mai rămâne în final o sumă de 5.102.000 lei, care reprezintă lucrări legate de pod și ceea ce mai este pe lângă acesta. Aceștia sunt pașii. În primul rând, podul va fi readus la valoarea lui, iar bugetul se reîntregește cu această sumă“, a declarat primarul Craiovei, Mihail Genoiu, la conferința de presă organizată lângă Podul Suspendat la finele lunii februarie, când s-a anunțat că s-a dat ordinul de începere a lucrărilor la pod.
Primarul a mai spus că ultima tranșă de 5.102.000 va fi primită din fonduri europene la finalul lucrărilor, când se va depune situația lucrărilor executate.
Pentru prestarea serviciilor și execuția lucrărilor de reabilitare și conservare a Podului Suspendat din parcul Nicolae Romanescu (proiect tehnic+execuție), contractul de achiziție publică a fost semnat cu asocierea ANTRIER MANUAL ART SRL – CRINDESIGN PROIECT SRL, potrivit celor precizate de municipalitate. Conform răspunsului transmis de primărie, la solicitarea PressHub și GdS, „în documentația tehnico-economică aferentă reabilitării Podului Suspendat din Parcul Nicolae Romanescu este prevăzută o durată de execuție a lucrărilor de nouă luni”. Ceea ce înseamnă că, spre finalul anului 2019, Podul Suspendat ar putea fi redeschis publicului, dacă lucrările decurg conform cu proiectul.
Istoria Parcului Romanescu, a Podului Suspendat și a Castelului Fermecat
Așa cum am mai amintit, construcția Parcului Nicolae Romanescu a început în anul 1900. La inițiativa lui Nicolae P. Romanescu, primarul Craiovei de la acea vreme, parcul a fost proiectat de arhitectul francez Édouard Redont. În 1900, planurile au fost medaliate cu aur la Expoziția Universală de la Paris (1900).
Construcția a început în 1901 și a fost finalizată în 1903. Suprafața totală a parcului este de peste 90 de hectare și cuprinde, pe lângă plantațiile ornamentale de arbori și arbuști, o întindere de apă de peste 4 hectare, un hipodrom de 20 de hectare, drumuri, alei și poteci care însumează peste 35 km lungime.
„Construit în stil romantic, după planurile arhitectului peisagist francez Edouard Redont, pe terenul cumpărat de la prințul Gheorghe Bibescu și inaugurat la 29 septembrie 1903, parcul poartă numele primarului de atunci al Craiovei, Nicolae Romanescu, el fiind cel care a avut ideea construirii parcului. Parcul se întinde pe 90 de hectare”, se arată chiar pe pancarta amplasată la intrarea în edificiul respectiv.
Parcul este considerat cel mai mare parc natural din Estul Europei și al treilea ca mărime din Europa. După Herăstrău (parc artificial), Parcul Nicolae Romanescu este al doilea ca mărime din țară. Francezul Eduard Redont a fost cel care a redesenat lacul. De asemenea, Redont a făcut proiecția podului suspendat care leagă două dealuri din Parcul Nicolae Romanescu.
Același arhitect francez a proiectat și castelul medieval situat în apropiere de pod, cunoscut craiovenilor drept „Castelul Fermecat”, care acum se află în proprietate privată, în timp ce terenul de acolo a fost concesionat de Primăria Craiova unei entități private. Francezul a compus absolut tot ce ține de relief, a improvizat alei, poteci și drumuri în aria naturală respectivă.
Parcul din Craiova este vizitat anual nu doar de craioveni, ci și de străinii care ajung în municipiu din diverse motive, obiectivul fiind o oază de verdeață apreciată de comunitate și de alți vizitatori.
Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Gazeta de Sud în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.