Înalta Curte a trimis la CCR ordonanța de urgență privind comasarea alegerilor, a anunțat REPER.
Partidul a precizat că excepția de neconstituționalitate ridicată în cadrul unei contestații depuse în instanță privitor la decizia Biroului Electoral Central de a elimina reprezentantul REPER din BEC a fost reținută de Înalta Curte de Casație și Justiție, care a dispus transmiterea spre soluționare către Curtea Constituțională a României.
O decizie nedemocratică
Reprezentanții REPER susțin, într-un comunicat de presă, că „partidul REPER a fost deposedat de către Guvernul Ciolacu de dreptul de a-şi apăra votul în secţiile de votare prin eliminarea nejustificată a reprezentanţilor noştri din procesul electoral deşi în acest moment avem a treia cea mai mare delegaţie de deputaţi în Parlamentul European.
Ordonanţa de urgenţă în baza căreia se organizează alegerile a modificat în mod arbitrar şi nejustificat, cu doar 90 de zile înainte, norme şi proceduri fundamentale, printre care modul de constituire a birourilor electorale”.
Citește și: Raport al serviciilor secrete americane: care sunt provocările de securitate pentru SUA și Europa
„Avantaj ilegal creat partidelor sistem”
„Guvernul României a depus tot efortul pentru a crea ilegal un avantaj partidelor-sistem, în detrimentul celorlalți competitori electorali. Suntem într-o situație în care avem două dispoziții legale care reglementează aceeași chestiune și anume aceea a compunerii birourilor electorale, dispoziții care, în mod evident, sunt contradictorii.
Acest fapt conduce în final la restrângerea drepturilor electorale, încâlcând principii fundamentale într-un stat ce se declară a fi democratic și european. Este greu de înțeles această teamă a PSD-PNL, care îi face să apeleze inclusiv la abuzuri legislative împotriva Partidului REPER”, a afirmat deputatul Andrei Lupu, candidat din partea REPER la alegerile europarlamentare.
Înalta Curte a trimis la CCR ordonanța de urgență privind comasarea alegerilor
Deputata Oana Cambera, vicepreședintă și candidată a Partidului REPER la alegerile europarlamentare, a declarat că are încredere în instanțele de judecată care pot stabili un precedent pentru procesele electorale, astfel cum au făcut-o și prin alte decizii ale CCR din trecut, confirmând rolul echității electorale și democrației.
„Fiecare român trebuie să înțeleagă că ceea ce a făcut Guvernul în ultimele săptămâni nu reprezintă doar o decizie politică de comasare care să le servească interesele proprii ale Partidului Comasat, ci este o încălcare a Constituției”, a precizat Oana Cambera.
BEC a decis, sâmbătă, ca partidul REPER să nu aibă reprezentanţi în Biroul Electoral Central la alegerile din 9 iunie, fiindcă nu a obţinut mandate la alegerile europarlamentare din anul 2019.
Citește și: Alianța Dreapta Unită va fi pe buletinele de vot la alegerile din 9 iunie. Înalta Curte a admis contestația împotriva deciziei BEC
Urmăriți PressHUB și pe Google News!