REPER: Oamenii vor să recicleze, dar autoritățile nu sunt pregătite să asigure infrastructura și resursele necesare

Data:

spot_img

Partidul REPER susține că Sistemul Garanție-Returnare (SGR) arată, la mai puțin de un an de funcționare, faptul că aplicarea legii este opțională pentru autoritățile publice locale. Ele ar trebui să fie primele interesate de buna funcționare a acestui sistem, susțin reprezentanții REPER.  

Deputatul REPER de Bistrița-Năsăud, Lorant Sas, a adresat o interpelare către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Deșeuri Bistrița-Năsăud, cu privire la aplicarea prevederilor Hotărârii de Guvern 1074/2021, baza legală a funcționării SGR. Articolul 7, alin. 2, prevede următoarele: “Autoritățile deliberative la nivelul unităților administrativ-teritoriale prevăzute la alin. (1), precum și asociațiile de dezvoltare intercomunitară pot organiza puncte de returnare a ambalajelor SGR pe raza administrativ-teritorială a respectivei unități administrativ-teritoriale/asociații de dezvoltare intercomunitară, denumite în continuare UAT/ADI, în colaborare și sub coordonarea administratorului SGR.”

În condițiile în care cetățenii plătitori sunt nevoiți să se deplaseze zeci de kilometri și să stea ore întregi la cozi pentru a-și recupera garanția, autoritățile publice care ar trebui să investească în puncte automatizate de preluare ambalaje SGR, în special în zonele rurale, răspund la interpelarea palamentarului REPER că nu există niciun plan și nici soluții.

Citește și: Ofensiva Ucraineană în Kursk: Avansări Strategice în Rusia

“Este necesar să ținem cont de faptul că, atât UAT-urile, cât si ADI trebuie să identifice resurse pentru realizarea în prima fază a investitiilor necesare dezvoltării sistemelor SGR. De asemenea, acestea nu dispun de sumele necesare pentru funcționarea acestor sisteme, pentru plata personalului deservent al spațiilor de returnare, a eventualelor chirii pentru aceste spații și a cheltuielilor aferente funcționării punctelor de returnare pentru ambalaje. (…) În ceea ce privește cazul ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud, acesta nu deține spațiile necesare pentru organizarea/ înființarea punctelor de returnare. Acest demers s-ar putea realiza tot prin intermediul UAT-urilor care ar pune la dispoziția ADI spațiile necesare prin Hotărâri ale Consiliilor Locale sau, ar mai exista posibilitatea ca punctele de returnare sa fie organizate pe suprafețe puse la dispoziție tot de comercianți care au ca obligații gestionarea ambalajelor SGR sau de persoane fizice care, cu siguranță, nu ar pune la dispoziția autorităților terenuri, cu titlu gratuit”, se arată în răspunsul ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud.

REPER cere Ministerului Mediului să demareze o verificare la nivel național, prin Corpul de control, a felului în care este aplicată Hotărârea de Guvern 1074/2021 de către autoritățile locale și structurile de asociere intercomunitare.

“Vom continua demersurile în județe și la nivel central, până în momentul în care vom avea un sistem funcțional. Am auzit de zeci de ori justificări care invocă dezinteresul oamenilor. Este un neadevăr. Campaniile de informare și asigurarea unei infrastructuri adecvate, alocarea de resurse fac diferența. Oamenii vor, dar sunt ignorați. Iar între timp, rezultatele României în materie de reciclare sunt printre cele mai proaste din Europa”, a transmis REPER.

Citește și: TAS a publicat motivarea deciziei luate în scandalul celor trei gimnaste

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(FOTO: Inquam Photos / George Călin)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Retragerea PSD de la masa negocierilor. Reacțiile liderilor politici

Retragerea PSD de la masa negocierilor. Reacțiile liderilor politici...

Klaus Iohannis: „Este momentul ca fiecare lider să se vadă ca un om de stat, să se așeze la masa discuțiilor”

Klaus Iohannis: „România este importantă, cetățenii români sunt importanți,...

Noul Cod Silvic, adoptat de Parlament

Noul Cod Silvic a fost adoptat marți în Ședința...