REPORTAJ | Cele trei capcane din suferința puștilor cu dermatită atopică

Luna octombrie a fost declarată în SUA „luna conștientizării eczemei”. Aproximativ 16,5 milioane de adulți din Statele Unite suferă de dermatită atopică, dintre care 6,6 milioane au o formă moderată spre severă. Conform unui raport din martie 2020 întocmit de Agenția Națională a Medicamentului, din cadrul Ministerului Sănătății, între 14-24% din populaţia României este afectată de dermatită atopică, fiind mai frecvent întâlnită la copii (0,3-20,5%) decât la adulţi (2-10%). În jur de 50% dintre cazuri sunt diagnosticate sub vârsta de 1 an. Statistic, aproximativ 70% dintre copiii cu dermatită atopică se pot vindeca. Ceilalți vor dezvolta recurenţe de-a lungul vieţii.

Un ghid de diagnostic și tratament întocmit de Ministerul Sănătății arată că dermatita atopică (DA), care aparent ne duce cu gândul la o afecțiune banală a pielii, schimbă, de fapt, în mod dramatic viața pacientului, la același nivel la care o face diabetul zaharat și mai rău decât psoriazisul.

Dermatita atopică nu se ia, dar nici nu se vindecă dacă pacientul nu își vindecă, mai întâi, substratul emoțional. Din cauza simptomelor, uneori insuportabile, dar mai ales din cauza efectelor pe care boala le plasează în zona psiho-emoțională, adolescenții și adulții se confruntă deseori cu anxietate și depresie. În cele mai grave cazuri, în lipsa empatiei celor din jur și, mai ales, în lipsa ajutorului de specialitate, ei se duelează inclusiv cu gândurile suicidare.

Trei specialiști au explicat pentru Info Sud-Est de ce este atât de important ca tratamentul medicamentos să fie susținut de psihoterapie și, dacă este nevoie, chiar de tratament psihiatric. În timpul documentării am înțeles și de ce mersul la psiholog, o banalitate într-o societate civilizată, este totuși încă atât de greu de acceptat în România.

Spre deosebire de alte afecțiuni medicale, un tratament complet pentru dermatita atopică nu poate fi acoperit doar de medicamente. Conform informațiilor furnizate de Ministerul Sănătății, tratamentul DA începe de la asigurarea unui nivel de umiditate potrivit în spațiul de locuit, apoi urmează o dietă alimentară specifică, în care acizii grași esențiali sunt suplimentați, și continuă cu alegerea potrivită a hainelor care trebuie să fie confecționate din fibre naturale cum ar fi, spre exemplu, bumbacul sau mătasea.

Info Sud-Esthttp://www.info-sud-est.ro
Ziar regional care acoperă subiecte din județele Constanța și Tulcea, dar și subiecte cu impact la nivel național.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alte articole din aceeași categorie

Advertismentspot_img

Cele mai recente articole

Fritz și funcționarii primăriei, la plimbare cu bicicleta prin Timișoara. ”Ne-am lovit de gropi și de borduri prea înalte”

Edilul Timișoarei, Dominic Fritz a scos vineri mai mulți funcționari ai primăriei cu bicicletele prin oraș, pentru a observa starea urbei, „la pedală”! „Scoatem primăria...

Noi gândim, nu doar muncim!

Un val de emoție publică genera, în urmă cu două zile, întâia listare la Bursa din New York (NYSE) a unei companii românești „unicorn”,...

Ministrul Drulă vine cu vești bune pentru infrastructura rutieră majoră din zona București – Ilfov

"Dacă nu vor fi depuse iarăși contestații (ceea ce ne dorim cu toții), vom semna curând contractul de proiectare și execuție", a anunțat ministrul.