Reportaj din interiorul SRI Iaşi. Spionii ieşeni, de la discreţie şi profesionalism la filaje şi dosare cu amante

Data:

Ziarul de Iaşi vă propune astăzi o incursiune în lumea discretă a spionajului din Iaşi. Dincolo se secretomania care înconjoară ca un halou spectrul serviciilor secrete româneşti, în Iaşi cei care activează în aceste instituţii au ieşit la stradă în număr mare, dar tot cu maximă discreţie, la ultimile proteste din guvernarea PSD, în perioada 2017 – 2019, când în joc se afla, potrivit informărilor oficiale, siguranţa statului. Dacă nu erai un iniţiat, nu aveai de unde şti că sunt oamenii serviciilor: se integrau perfect în “peisaj”.

De altfel, scopul oficial al acestor instituţi este siguranţa statului. În prezent, odată cu pandemia, o mare parte a acestora au reintrat în birouri. Excepţie fac cei ce lucrează în “operativ”. Adică pe teren, sub acoperire. Asta dacă nu au ieşit la pensie. Pentru o informare de “atmosferă”, jurnaliştii ZdI au făcut o vizită inopinată la sediul celei mai importante instituţii de profil – Serviciul Român de Informaţii Iaşi. Spre surprinderea noastră, angajaţii de aici au fost mai curioşi decât noi despre vizita neanunţată.

Instituţia “etalon” a domeniului serviciilor secrete şi spionajului din Iaşi, ca şi la nivel naţional, este, indiscutabil, Serviciul Român de Informaţii. În prezent, la nivel judeţean, instituţia a fost “botezată” Direcţia Română de Informaţii Moldova Nord (DRI). Ea răspunde de mai multe judeţe: Iaşi, Vaslui, Neamţ, Botoşani şi Suceava. Are sediul în zona centrală a municipiului: clădirea imensă şi arătoasă (deşi controversată în rândul arhitecţilor) situată pe strada Sfântul Lazăr, în apropierea intersecţiei cu strada Smârdan, nu prea ar fi în ton cu lumea discretă a spionajului. Şefii instituţiei, din motive mai puţin ştiute, sunt schimbaţi destul de des, rotirea cadrelor fiind “la modă” în acest serviciu.

Citește articolul integral în Ziarul de Iași

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Mediocritatea liderilor politici | Revista22

Mediocritatea liderilor politici români din ultimul deceniu a dus...

Cătălin Cîrstoiu: „până acum o săptămână eram un om respectat, acum sunt omul negru”  |Digi24

Cătălin Cîrstoiu: „până acum o săptămână eram un om...

Noi achiziții pentru creșterea securității României | Monitorul de Cluj

Noi achiziții pentru creșterea securității României, în contextul creșterii...