Reprezentarea femeilor în politica românească, în instituțiile publice, în companiile de stat e un subiect care revine periodic pe agenda publică, mai ales atunci când sunt desemnați candidații partidelor pentru alegeri, de la cele locale până la cele prezidențiale.
Rareori reprezentanții partidelor discută despre reprezentarea femeilor în politică, și nu neapărat din misoginism, ci pentru că „nu dă bine la electorat“, mai ales în mediul rural, unde încă se mai păstrează, fără a generaliza, mentalitatea pe care George Călinescu a descris-o, analizând romanul „Ion“ al lui Liviu Rebreanu, în termenii: „Într-o societate țărănească, femeia reprezintă două brațe de lucru, o zestre și o producătoare de copii“.
Sprijinirea dezvoltării profesionale a femeilor este esențială
Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, Ramona Chiriac, a declarat recent că sprijinirea dezvoltării profesionale a femeilor este esențială și că „sunt vitale şi modelele de succes care ne pot inspira (…), o viitoare carieră de succes a unei tinere poate începe cu un sfat pe care îl oferiţi, un curs pe care îl recomandaţi sau cu povestea pasiunii care v-a devenit meserie“.
Nu puține sunt femeile de succes care și-au făcut o carieră în lumea afacerilor prin proiecte inovatoare, prin perseverență, prin voința de a demonstra că nu sunt cu nimic mai prejos decât bărbații. Ele sunt modele pentru tinerii care își aleg o meserie, dar nu întotdeauna sunt percepute ca atare. Sigur că și în rândul femeilor există corupție, dar toate statisticile arată că infractorii bărbați sunt substanțial mai mulți.
Continuarea în Deutsche Welle
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(sursa foto: pixabay.com / Eu_eugen )