joi, 2 decembrie 2021
AcasăNewsletterREPUBLICA MOLDOVA Când președintele este olecuțică doctor. Radiografia unui eșec

REPUBLICA MOLDOVA Când președintele este olecuțică doctor. Radiografia unui eșec

Lipsa unei strategii de prevenție a răspândirii COVID-19 dar și scepticismul populației, încurajat de biserică dar și de unii demnitari, au dus la o situație critică în sistemul medical din Republica Moldova. Spitalele sunt acum obligate să își sporească mereu capacitatea de internare a celor cu comorbidități, în timp ce președintele Igor Dodon pare mai curând interesat de propria campanie electorală, ce premerge alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie.

Situația nu este deloc bună. La mijlocul lui octombrie, Republica Moldova a ajuns la peste 64.000 de contaminări cu noul coronavirus și la peste 1.500 de morți, totul raportat la o populație de circa 2.700.000 de locuitori. Cel mai mare număr de infecții se înregistrează în municipiul Chișinău, un oraș cu circa 700.000 de locuitori, unde sunt identificate zilnic 200–300 de noi cazuri.

Odată valul de infecții declanșat, susține epidemiologul Alexei Ceban, medic la Laboratorul de referință al Agenției Naționale de Sănătate Publică, este foarte greu să îl oprești.

Responsabilii cu statisticile pandemiei observă totuși în ultima perioadă o scădere a interesului populației de a merge la medic.

„Asta înseamnă că vigilența populației față de infecția cu COVID-19 este extrem de joasă. Crește numărul de zile în care virusul este contagios, ceea ce denotă că vom avea o tendință de creștere”, prognoza Alexei Ceban la începutul lui septembrie.

Ritmurile de creștere și descreștere, opinează medicul, sunt normale pentru orice țară din lume. „Cea mai îngrijorătoare situație este în Chișinău unde rata de contaminare își menține același nivel de transmitere. În asemenea condiții, vom reuși foarte greu să reducem rata de contaminare”, semnalează el.

Oricât ar părea de bizar, creșterea exponențială a numărului de persoane infectate în Moldova se înscrie în contextul unui scepticism masiv în mediul populației.

După estimările șefului adjunct al Direcției generale asistență socială a Consiliului Municipal Chișinău, Boris Gîlca, circa 50–60% din cetățeni ignoră măsurile de protecție impuse de autorități. „Cei mai mulți îi iau în derâdere în transportul public pe cei care poartă mască. În cazul în care le faci observație, riști să fii agresat verbal, au fost cazuri de agresiune fizică”, spune el.

Alexei Ceban susține că dacă populația ar respecta cel puțin șase zile de izolare, perioadă în care riști să infectezi mai multe persoane, autoritățile ar reuși, cu pași repezi, să țină în frâu răspândirea pandemiei. „Dar lucrul ăsta nu se întâmplă pentru că lumea este foarte obosită, indignată pe autorități și, cel mai grav, nu mai are încredere”, constată el.

Între intervenție cu tehnică militară și descurajarea apelării la doctor   

Conform declarațiilor oficiale, autoritățile Republicii Moldova, în frunte cu președintele Igor Dodon, se lăudau în martie că, datorită „măsurilor drastice”, au reușit să mențină cea mai scăzută rată de contaminare din regiune.

De fapt, susține fosta ministră a Sănătății, Ala Nemerenco, autoritățile moldovenești nu au controlat niciodată răspândirea pandemiei. „Dacă observăm datele statistice, nu am avut niciodată scădere. Ne-am aflat într-o creștere constantă. La început, [martie–aprilie] celor responsabili din sănătate li s-a creat o falsă impresie de control din cauză că nu efectuau teste și nu știau ce se întâmplă”, invocă fosta ministră.

Totuși, la inițiativa șefului statului, a fost instituită, la 17 martie, starea de urgență, pentru 60 de zile, pentru prima dată în istoria Republicii Moldova din 1991. Președintele prezida ședințele Centrului unic de comandă pentru gestionarea crizei de coronavirus.

Mai mult, la 24 martie, Igor Dodon, în calitate de comandant suprem al Forțelor Armate, a decis să folosească efectivele Ministerului Apărării în gestionarea crizei. Circa 2.000 de militari și 400 de vehicule de tip Humvee, cu mitraliere, au fost scoase pe străzile Chișinăului pentru a-i face pe cetățeni să respecte regimul de autoizolare la domiciliu.

În aceeași perioadă, șeful statului publica pe rețelele de socializare fotografii cu familia sa în aer liber, imagini de la întrevederile sale cu ierarhii Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, o eparhie subordonată Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Ruse.

SINOPSIS
Sinopsis – este un portal de informație și analiză editat de Asociația de Investigații Media în Balcani – BIRN România, în urma proiectului ”Reporting Security in the Black Sea Area”, susținut financiar de către Black Sea Trust for Regional Cooperation.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE