Criza energetică este inevitabilă în Republica Moldova după revelion. Chișinăul testează generatoarele de la instituțiile strategice iar Tiraspolul pregătește transferul pacienților grav bolnavi la Chișinău.
Rusia nu a rezervat capacități pentru Transnistria pe conducta transbalcanică după 31 decembrie 2024. Ultima zi când putea face asta era 16 decembrie. Sistarea livrărilor de gaze rusești către regiunea transnistreană înseamnă colaps economic și criză umanitară la Tiraspol și deficit de 40% de energie electrică la Chișinău. Este ultima carte pe care o joacă Rusia pentru a deturna cursul pro-european al Moldovei prin compromiterea guvernării pro-UE, în ajunul anului electoral 2025, când au loc alegeri parlamentare decisive.
Furnizorii de energie și autoritățile moldovene au solicitat deja cetățenilor și instituțiilor publice să economisească curent, pentru a putea fi menținută stabilitatea în rețea. Asta chiar dacă până pe 1 ianuarie 2025 Centrala de la Cuciurgan (subordonată autorităților separatiste de la Tiraspol) mai produce curent pentru Chișinău din gaz rusesc (livrat gratis de Gazprom) care tranzitează Ucraina. Pur și simplu a crescut consumul de energie din cauza temperaturilor scăzute.
Premierul ucrainean Denis Șmîhal a reconfirmat săptămâna aceasta, în cadrul unei discuții cu premierul Slovaciei, că prelungirea acordului de tranzit cu „Gazprom” după 31 decembrie 2024 este exclusă în totalitate. Pe coridorul care intersectează Ucraina încă primesc gaze rusești nu doar regiunea transnistreană a Moldovei, dar și Slovacia, Ungaria și Austria.
Închiderea tranzitului de către Ucraina înseamnă că gaz (nu neapărat rusesc) în Transnistria mai poate ajunge doar pe două căi: fie „Gazprom” livrează pe conducta de ocolire a Ucrainei (în regim revers prin gazoductul transbalcanic – ceea ce ar costa concernul rus mai scump decât în prezent), fie din stocurile făcute de Chișinău pentru malul drept al Nistrului.
Continuarea, în Deutsche Welle
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Visit.chisinau.md)