sâmbătă, 27 noiembrie 2021
AcasăNewsletterReșița - din ce în ce mai colorată

Reșița – din ce în ce mai colorată

Inițiativa de regenerare urbană prin artă continuă în Reșița. Artiștii plastici, printre care și Marian Truțulescu, continuă inițiativa Primăriei de a schimba fața cenușie a orașului. Truțulescu lucrează, în aceste zile, la un nou proiect de artă stradală dimensiuni mari, în zona noului parc amenajat în apropierea Colegiului Economic al Banatului Montan.

Marian Truțulescu, artist plastic reşiţean, profesor doctor în arte vizuale şi membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, lucrează de câteva săptămâni la un proiect de artă stradală, ce are peste 400 de metri pătrați și care se apropie încet, încet, de final. Proiectul, denumit ”Aspirație” sau ”Ascensiune”, este, conform artistului, o lucrare cu un subiect ușor suprarealist, având ca simboluri animale, precum pasărea flamingo și peștele și subliniază ideea ridicării omului din propria lume, fie pe propriile picioare, fie ajutat de alții, către noi lumi, către ceva mai bun.

Prin intermediul unei rețele de socializare, artistul descrie simbolistica proiectului său: „Flamingo este pasărea simbol a renașterii și vindecării. Dacă ești o persoana intuitivă, optimistă și aptă de explorarea oricărei situații create, dacă ești o persoană extrem de competitivă, nu te mulțumești niciodată cu locul doi, acest simbol ți se potrivește de minune. La fel cum dragostea este o parte a vieții tale pe care o tratezi cu multă seriozitate, flamingo întruchipează senzualitatea și partea romantică a vieții, mereu pasională. Pe de altă parte peștele este, pe lângă atribuirea unor semnificații spirituale, un simbol al norocului, belșugului și al puterii de reușită. Ipostaza creată sugerează nevoia de aspirație, de inspirație, de atingere a unor scopuri, în cazul aceasta de ordin estetic. Dinamica compozitiei este dată de elementele ce atribuie subiectului tente suprareale. Gâturile păsărilor flamingo curcubeu (strânse ca într-un nor de optimism) sunt continue până în afara câmpului vizibil. Picioarele ”scară” ale păsării pe care toată lumea o cunoaște drept flamingo, ating pământul, semn al legături cu lumea reală dar și dorința de evadare. Ca privitor poți la fața locului să te ”cațeri” pe această scară și în poza pe care ai făcut-o să te vezi într-o lume imposibilă, virtuală, a fantasticului. Peștele ai cărui solzi texturați în tot felul de semne grafice, este în eter, el plutește, nu înoată, atras de farmecul gândurilor optimiste, pozitive. Culorile întregesc scena dinamică fiind în contrast sau sugerând ideea unei scene tridimensionale cu accente fantastice. Liniile, cercurile, petele dispuse organizat dau vibrație și stârnesc privitorul.

Dacă vorbim de pensionari, în opinia liderului PMP, ei “sunt marii păcăliţi, dar s-au păcălit pe mâna lor”.

Cristian Franț
Jurnalist de investigații din Banat, a avut numeroase colaborări atât cu presa locală, cât și cu cea centrală, dar și activități în mediul ONG. Corespondent Realitatea TV, autor a numeroase anchete în Adevărul, a semnat și pentru Express de Banat sau Puterea. Acum scrie pentru Reșița.ro și este editor coordonator al cotidianului online Știri din Banat.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE