Restaurarea cetății Râșnov – întârziată fiindcă nu s-a prezentat nicio firmă la licitația organizată de primărie

Data:

Proiectul de restaurare și conservare a cetății Râșnov, din județul Brașov, ar putea avea întârzieri din cauza faptului că Primăria nu reușește să găsească proiectant și constructor. La primele două licitații nu s-a prezentat nicio firmă, iar acum instituția organizează a treia procedură de achiziție, analiza ofertelor urmând să se facă începând cu luna aprilie 2018. Proiectul de restaurare se realizează pe fonduri europene, are o valoare de 15,5 milioane de lei și a fost câștigat de Primăria Râșnov în 2017.

Acesta prevede refacerea incintei de vest a cetății, două capele, infrastructura conexă, se va reclădi un turn, iar un alt turn degradat se va reabilita. Dacă primele două licitații s-au făcut separat, pentru proiectare și execuție, acum cele două vor fi licitate la pachet.

Liviu Butnariu, primarul orașului Râșnov, spune că restaurarea cetății nu este o lucrare oarecare, fiind vorba despre un monument de patrimoniu, iar firmele care participă trebuie să fie acreditate pentru a realiza astfel de intervenții.

Dosarul privind licitația a fost evaluat de ANAF și urmează ca oferta să fie publicat pe SEAP. Licitația se va realiza pentru proiectul tehnic plus lucrările de execuție, în același pachet. Am mai organizat două licitații în care proiectul tehnic și execuția au fost lansate separat și nu s-a prezentat nimeni. Eu sper ca, de această dată, să fie declarat un câștigător și proiectul să demarezem,

a precizat Liviu Butnariu.

Practic, în prima parte a lunii martie 2018 se vor depune ofertele pentru a treia licitație publică. Ulterior, până la sfârșitul lunii aprilie se va face evaluarea, urmând să fie declarat un câștigător al licitației. Dacă procedura decurge normal, la sfârșitul lunii aprilie anul curent trebuie să se semneze contractul de realizare a proiectului tehnic și executarea lucrărilor.

Pentru finalizarea proiectului tehnic sunt necesare maxim 30 de zile, iar din perioada iunie-iulie ar trebui să se deschidă șantierul. «Perioada de realizare a proiectului este de 18 luni. Pe timpul derulării lucrărilor cetatea Râșnov se va închide», a explicat Liviu Butnariu.

 

Cetatea care trăiește

 

În anul 2008, singura variantă de a putea valorifica cetatea Râșnov a fost intorducerea conceptului de «cetate care trăiește». Astfel, aici se organizează evenimente inedite, activitate culturală care a continuat până în prezent.

Este vorba despre evenimente precum Festivalul Național Ecvestru, Festinalul Rozelor, Festivalul Vinului, Rockstadt Extreme Fest, Festivalul de Reconstituire Istorică, Festivalul de Zup etc.

 

Nicolae Pepene, directorul Muzeului Județean de Istorie Brașov, a spus că, în prezent, nu există un muzeu al cetății, nu a avut loc o restaurare normală a monumentului istoric, cu cât mai puține reconstituiri. «În anul 2016 s-a depus la ARD Centru un proiect pentru restaurarea cetății Râșnov care a fost declarat câștigător, iar în 2017 s-a semnat contractul de restaurare cu fonduri europene. Se dorește să fie foarte puține reconstituiri. Vor fi consolidate căsuțele, turnurile, va fi amenajată infrastructura conexă, instalația electrică, vitrine, sistemul  de evacuare a apelor pluviale, alei pietruite», a declarat Nicolae Pepene.

În anul 2008, a fost întocmit un plan de marketing care viza cetatea pe termen scurt, iar toate acțiunile au urmat respectiva strategie. Planul a fost realizat în urma unei analize care a vizat identitatea istorică a Râșnovului. În anul 2016 a fost întocmit un nou plan de marketing pe fonduri europene, program care privește dezvoltarea cetății pe termen mediu.

 

 Lucrări de restaurare de 15,5 milioane lei

 

Anul trecut, Primăria Râșnov a câștigat proiectul pe fonduri europene nerambursabile pentru restaurarea, conservarea și valorificarea durabilă a cetății Râșnov. Este vorba o investiție de 15,5 milioane de lei, pentru refacerea incintei de vest, a unor clădiri, a infrastructurii conexe. Astfel, se vor reface două capele, se va reclădi un turn al cetății, iar un alt turn degradat se va reabilita. De asemenea, la  toate construcțiile care apar cu fundații se vor construi ziduri cu înălțimea de un metru, pentru a se vedea conturul camerelor. Suma de 13,2 milioane de lei reprezintă valoarea finanțării europene nerambursabile, în timp ce partea de cofinanțare asigurată de Consiliul Local Râșnov se ridică la 700.000 de lei.

Proiectul european pentru restaurarea cetății nu a putut fi obținut în perioada 2007 – 2014, din cauza situației juridice în care se găsea monumentul istoric. Pentru noul exercițiu bugetar al Uniunii Europene 2014 – 2020, municipalitatea din Râșnov a putut aplica și, astfel, s-a reușit câștigarea finanțării. Cu un alt proiect în valoare de 4,5 milioane de euro, la cetatea Râșnov s-a construit liftul care crește accesibilitatea la cetate, un pasaj subteran și o parcarea subterană.

Prin implementarea altor proiecte, la Râșnov s-a construit și un parc tematic cu dinozauri (6 milioane de euro valoarea investiției), precum și o trambulină (investiție de 1,5 milioane de euro). Toată infrastructura din jurul cetății a condus la creșterea semnificativă a numărului de turiști.

În prima jumătate a anului trecut, au vizitat cetatea Râșnov nu mai puțin de 216.094 turiști. Începând cu anul 2010, când la cetatea Râșnovului au fost 46.000 de turiști, numărul vizitatorilor a crescut în fiecare an. Trendul turistic la cetatea Râșnovului a fost spectaculos: 2011 – 197.000 turiști; 2012 – 206.000 turiști; 2013 – 208.000 turiști; 2014 – 241.000 turiști; 2015 – 368.000 turiști; 2016 – 400.000 turiști.

 

Cetatea Râșnov, salvată în instanță

 

Prima campanie de restaurare a cetății Râșnov a avot loc în anul 1955, pentru ca în anul 1970 să fie demarată o campanie arheologică la monumentul istoric. În jurul anilor 1980, cetatea devenise o povară pentru autoritățile regimului comunist, iar în loc de restaurare a avut loc distrugerea unor vestigii arheologice.

 

Nici după anul 1989, soarta cetății Râșnov nu a fost mai fericită

 

În anul 1999, un întreprinzător italian a semnat un contract de asociere în participațiune cu Primăria Râșnov. Autoritățile primeau 10% din profit iar italianul încasa restul profitului, cu condiția să investească 4 milioane de dolari în restaurarea cetății. Cum firma avea ca obiect de activitatea comercializarea băuturilor alcoolice, cetatea s-a trasformat rapid într-o cârciumă cu terase, restaurant, toate fără nicio autorizație. Astfel, situl dacic de la cetate a fost distrus cu excavatorul pentru a se ridica o terasă. Cimitirul, mormitele au fost rase, iar oasele puse în niște saci și aruncate într-un fund de grajd.

În anul 2000, Muzeul Județean de Istorie Brașov a semnat un contract de închiriere cu firma investitorului străin, operațiune la care nu s-a opus nimeni.

În anul 2004, Adrian Veștea, unul din consilieri locali care a votat împotriva contractului parafat cu afaceristul italian, a ajuns primarul Râșnovului.

Șansa cetății a fost că investitorul italian nu depunea situațiile financiare la Finanțele Publice, iar firma cu care se judeca Primăria Râșnov a fost radiată din Registrul Comerțului. În timpul procesului a venit un act în acest sens de la judecătorie, iar în luna iulie 2008, un executor judecătoresc a intrat în cetate, iar din acel moment monumentul istoric a intrat în administrarea primăriei, în baza deciziei judecătorești.

 

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Unitatea Administrativ – Teritorială Municipiul Slatina, în calitate de beneficiar, anunță finalizarea proiectului „Realizare infrastructură pentru biciclete“

Unitatea Administrativ – Teritorială Municipiul Slatina, în calitate de beneficiar, anunță finalizarea proiectului „Realizare infrastructură pentru biciclete“

Orașul în care facturile de încălzire pe luna februarie sunt cu 25% mai mari

Orașul în care facturile de încălzire pe luna februarie...