Rețeaua Starlink a lui Musk a fost folosită de Rusia, în războiul din Ucraina, după ce Moscova a capturat terminale de comunicare prin sateliți. Le utilizează din ce în ce mai mult pe linia frontului, au confirmat serviciile de informații militare ucrainene la 11 februarie, relatează Kyiv Independent.
Declarația a fost făcută după ce mai multe publicații au transmis că trupele rusești au acces la internet prin satelit Starlink în Ucraina.
Împreună cu această confirmare, serviciile de informații militare au publicat un clip cu o convorbire telefonica interceptată, în care soldații ruși ar fi discutat despre faptul că au reușit să instaleze cu succes un terminal Starlink. Soldații fac parte din Brigada 83 de Asalt a Rusiei, cu sediul în regiunea Donețk, în apropiere de Klisciivka și Andriivka, potrivit agenției.
Citește și: Viitorul este al mașinilor electrice. În Norvegia parcarea e gratuită și au bandă specială
Rețeaua Starlink a lui Musk asigură internet pentru trupele ucrainene
Purtătorul de cuvânt al serviciilor de informații militare, Andrii Iusov, a declarat pentru RBC-Ucraina că utilizarea Starlink de către Rusia crește la niveluri sistemice.
Desi rapoartele au fost vagi în ceea ce privește consecințele utilizării acestei tehnologii de către Rusia, membrii serviciilor ucrainene au declarat pentru Defense One că acest lucru le va face viața mai dificilă.
Rapoartele sugerează că Rusia a început să achiziționeze terminale Starlink cu luni în urmă. Soldații ucraineni au declarat jurnaliștilor sau au scris pe Twitter că aceste terminale sunt livrate Rusiei prin intermediari precum cei din Dubai.
Continuarea, în Aktual24.ro
Ce este rețeaua Starlink
Starlink este o constelație de sateliți construită de SpaceX pentru a oferi acces la internet prin satelit. Constelația va consta din mii de sateliți de dimensiuni reduse plasați pe orbita joasă a Pământului, care funcționează în combinație cu stațiile de emisie-recepție terestre.
Costul total al investiției de peste zece ani pentru proiectarea, construirea și desfășurarea constelației a fost estimat de SpaceX în mai 2018 a fi de aproximativ 10 miliarde de dolari.
Dezvoltarea produselor a început în 2015, primele două prototipuri fiind lansate în februarie 2018. Un al doilea set de sateliți de testare și prima implementare a unei părți din constelație s-a produs pe 24 mai 2019, când au fost lansați primii 60 de sateliți operaționali.
Facilitatea de dezvoltare a sateliților SpaceX din Redmond, Washington, găzduiește operațiunile Starlink de cercetare, dezvoltare, fabricare și control pe orbită.
Citește și: Trump spune că ar încuraja Rusia să atace aliații NATO care plătesc prea puțin
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: General Staff of the Armed Forces of Ukraine / Facebook)
Rusii platesc pretul corect. Ucraina vrea moca. Pai ala a lansat mii de sateliti sa-i sature pe investitori. Nu dai banu nu primesti.
Ăsta e reclama la Starlink, sau ce?
Pai terminalele alea nu pot fi deconectate?
Sau se poate instala pe ele un sistem de securitate care sa ceară introducerea unei parole la fiecare 24h pentru a te asigura că nu au ajuns pe mâna inamicului. Sistemul asta, de exemplu funcționează pe orice aparat GPS profesional de precizie pentru măsurători topografice. La fiecare 3 luni trebuie sa introduci un cod pentru a fi sigur că aparatul nu a fost furat.
In concluzie, asta nu e o problemă care să presupună o rezolvare complicată. Trebuie doar sa să vrea. In alta ordine de idei, terminalele pot fi setate sa nu funcționeze dacă sunt localizate într-o anumită zonă ( cum ar fi zona controlata de Rusia).
Întrebarea este: chiar se vrea rezolvarea problemei sau banul este mai important decât viața?
Din cauza lăcomiei corporațiilor din vest, China a ajuns sa dețină (fure) și ulterior sa dezvolte tehnologie la care nu ar fi ajuns nici în 50 de ani pe cont propriu.
In final, lăcomia este cea care va face țările din vest să devină importatoare sau copiatoare (furt) de tehnologie din dezvoltatori de tehnologie. Astfel își taie singuri creaca de sub picioare.