Retragerea USAID slăbește proiectele și vocile pro-europene din Republica Moldova

Data:

spot_img

După anunțul închiderii programelor USAID, în Republica Moldova autoritățile caută soluții în UE pentru a continua investițiile necesare decuplării de energia rusească și pentru reforma justiției, presa și societatea civilă avertizează asupra pericolului slăbirii vocilor pro-democratice și pro-europene, iar opoziția pro-rusă și pro-oligarhică jubilează, pregătindu-se de alegerile parlamentare din toamnă.

Septembrie 2013. Vinificatorii moldoveni exportă 80 la sută din vinuri către Federația Rusă, iar autoritățile de la Chișinău planifică să semneze în câteva luni Acordul de Asociere cu UE. În încercarea de a deturna cursul european al Republicii Moldova, Moscova anunță peste noapte că vinurile moldovenești „sunt bune doar de vopsit gardurile”. Este al treilea embargou rusesc impus vinurilor moldovenești, după cele din 2006 și 2010. Ca răspuns la acest șantaj politic, UE deschide piețele sale pentru vinurile moldovenești, iar SUA, prin agenția sa de asistența externă, USAID, începe un program amplu de reformă structurală și tehnologică a industriei vinurilor, este înființat Oficiul Național al Viei și Vinului și creat brandul național vinicol „Vinul Moldovei. O legendă vie” pentru promovarea vinurilor moldovenești pe piața internațională. Este programul căruia se datorează de facto calitatea actuală a vinurilor moldovenești, care an de an iau locuri de frunte la concursurile internaționale.

Martie 2022. Rusia a atacat Ucraina, iar Republica Moldova este afectată de valul de refugiați, o inflație peste 30 la sută și de șantajul energetic al Rusiei, care oprește livrările de gaze și curent. USAID anunță cel mai voluminos program al său în R. Moldova – programul Securitatea Energetică, în valoare de 300 milioane de dolari, ce include printre altele construcția liniei aeriene de înaltă tensiune Gutinaș-Strășeni între România și R.Moldova, procurarea unui sistem de stocare a energiei solare cu o capacitate de 75 MW și instalarea unor motoare cu ardere internă de 22 MW.

Citește și: USR anunță că îl va chema pe Marcel Ciolacu în Parlament pentru a da explicații despre legăturile cu grupul Nordis

Acum, odată cu suspendarea programelor USAID, lucrările la linia de înaltă tensiune Gutinaș-Strășeni s-au oprit. Este una din cele trei linii de tensiune înaltă care se construiesc în Republica Moldova pentru a o conecta cu România și piața europeană. Șantierele sunt de o importanță critică, în condițiile în care Republica Moldova are un deficit de 50-60 la sută de curent electric, după ce Rusia a oprit pe 1 ianuarie livrările de gaze în Transnistria și în consecință centrala electrică de acolo nu mai produce curent pentru Republica Moldova. Conexiunile cu România sunt singura șansă de a asigura securitatea energetică a Republicii Moldova și a neutraliza șantajul energetic al Rusiei.

Autoritățile au și început să caute alte finanțări pentru continuarea construcției, a anunțat premierul Dorin Recean. „Proiectele de dezvoltare a sectorului energetic sunt prioritare acum pentru Republica Moldova, motiv pentru care discutăm deja cu ceilalți parteneri internaționali pentru a substitui cât mai curând finanțarea liniei aeriene de înaltă tensiune Gutinaș-Strășeni”, a declarat Recean.

Reforma în justiție, parțial pe pauză

Una din cele mai importante reforme susținute de USAID a fost cea de transparentizare a justiției și de combatere a corupției: a contribuit la dezvoltarea Programului Integrat de Gestionare a Dosarelor, iar în momentul suspendării finanța reorganizarea instanțelor de judecată de nivel local. Dar principala reformă blocată acum este cea de vetting în Consiliul Superior al Procurorilor. „Evaluarea procurorilor era susținută din resursele USAID, finanțarea a fost stopată, încercăm să revenim cu banii UE, dar o pauză va fi oricum”, a declarat președinta pro-europeană de la Chișinău Maia Sandu. 

Presa independentă și societatea civilă, în dificultate

O mică parte din fondurile USAID a vizat proiecte pentru mass-media. În Republica Moldova presa democratică și societatea civilă funcționează practic exclusiv din contul asistenței occidentale. Acestea joacă un rol important în procesele democratice, iar în alegerile prezidențiale și referendumul pro-UE de anul trecut au jucat un rol esențial în combaterea eforturilor Rusiei de dezinformare și de corupere a alegatorilor din Republica Moldova. Retragerea finanțării americane a pus mai mute redacții într-o situație mai mult decât dificilă.

O serie de redacții și producători de conținut care fac jurnalism de calitate au anunțat că au fost afectați puternic de retragerea susținerii USAID și au apelat la susținerea abonaților, a mediului de afaceri și a altor donatori occidentali.

Publicații cu renume, precum Ziarul de Gardă, Moldova.org, NewsMaker, portalul Zona de Securitate care scrie despre situația din Transnistria, sau televiziunea independentă TV8 au anunțat că au bani pentru salarii și chirii pentru 1-3 luni și că sunt în discuție cu alți donatori pentru a-și putea continua activitatea.

Citește și: SRI combate terorismul din școli prin seminarii organizate de o firmă care realizează softuri

Opoziția pro-rusă și oligarhii, entuziasmați de suspendarea finanțării americane

Imediat, anunțul venit de la Washington a fost salutat cu entuziasm de mai mulți lideri ai opoziției pro-ruse de la Chișinău. Mulți dintre aceștia, inclusiv fostul președinte, socialistul Igor Dodon, și fostul candidat pro-rus la alegerile prezidențiale de anul trecut, Alexandr Stoianoglo, au lucrat ani de zile, la începutul carierei, în proiecte finanțate de USAID. În trecut, când au fost la guvernare, aceștia mulțumeau USAID pentru sprijin.

Revenit după o vizită la Moscova, socialistul Igor Dodon, a cerut, într-o conferință de presă, „efectuarea unui audit de către noua administrație a SUA și investigarea procesului de capturare a justiției în Moldova de către ONG-uri străine, precum și investigarea utilizării finanțării externe pentru campaniile electorale ale Maiei Sandu și Partidului Acțiune și Solidaritate (de guvernare în R.Moldova – n.red.) în perioada 2020-2024”. El a ținut să sublinieze că USAID, „conform declarațiilor noii administrații a SUA, este o grupare criminală organizată”.

Fostul prim-ministru Ion Chicu, lider al Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, a transmis două mesaje contradictorii. Luni, 3 februarie, a scris pe contul său de Facebook: „USAID finanțează criminali în țara noastră – asta-i cert.” Marți, 4 februarie, Chicu s-a răzgândit și a filmat un mesaj video în care a mulțumit poporului american pentru suportul oferit prin intermediul proiectelor finanțate de USAID.

Asistența USAID pentru Republica Moldova

Datele publice arată că USAID a contribuit la dezvoltarea Republicii Moldova cu peste un miliard de dolari începând cu 1992. Puține sunt domeniile care nu au beneficiat de sprijin american. Printre domeniile care s-au dezvoltat practic de la zero sunt IT-ul, industriile creative, turismul rural. A fost susținută apariția businessului mic și mijlociu, educația în domeniul tehnologiilor și roboticii a fost adusă în Moldova cu suport american, iar proiectul „Novateca” a transformat peste o mie de biblioteci în centre multifuncționale.

În timpul pandemiei Covid-19, USAID a oferit asistență pentru dotarea laboratoarelor medicale și a donat sute de mii de doze de vaccinuri.

Un sprijin important a fost oferit și pentru dezvoltarea comunitară: zeci de comunități au primit asistență pentru renovarea drumurilor și trotuarelor, reabilitarea grădinițelor, școlilor și centrelor comunitare, asigurarea accesului la apă și canalizare, îmbunătățirea sistemului de gestionare a deșeurilor, iluminare stradală, digitalizare. Multe din aceste proiecte erau în desfășurare în momentul în care s-a anunțat suspendarea lor.

Citește și: O femeie din SUA îi dă în judecată pe frații Tate, acuzându-i că au forțat-o să se prostitueze

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Foto: USAID Moldova / Instagram)

spot_imgspot_img
Lina Grau
Lina Grau
Lina Grâu este jurnalist independent. Activează în Republica Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related