Revanșa rinocerilor | Puterea a Cincea

Data:

spot_img

Tenebroase structuri de interese, clientelism, patronaj, cinism, manipulări. În niciun caz spirit democratic. Lansarea şi întreaga tevatură din jurul candidaturii prezidenţiale a discipolului răposatului Malița, Călin Georgescu, fac parte din ceea ce, încă în 1990, am diagnosticat drept revanşa rinocerilor.

Mai mulți prieteni mi-au spus că ar merita să scriu mai detaliat despre Mircea Malița (1927-2018). A fost un activist comunist de tineret în anii stalinismului dezlănţuit. În 1949-1950 a lucrat împreună cu Virgil (Gipo) Ioanid în conducerea Secției Studenţi a CC al UTM. Deci în perioada de maxime represiuni împotriva celor cu „dosare suspecte” şi „origini nesănătoase”. Prieten din acei ani cu Ion Iliescu.

Ca ministru al Educației, a flirtat cu unii intelectuali, inclusiv Mihai Botez. L-am avut profesor la Sociologie, în 1973. Preda aplicații ale matematicii în ştiinţele sociale. Cursul l-a ținut eminentul matematician Silviu Guiasu. Malița s-a înfăţişat de două, poate trei ori. Era sec, prețios, distant, crispat. Curtean al lui Ceauşescu fiind, avea la rândul său propria curte.

Citește și: Exclusiv. Caroline Fernolend, Marele Premiu Europa Nostra: „Visul meu este ca autoritățile să-și asume faptul că de mulți ani ONG-urile din România identifică și suplinesc lipsurile în multe domenii.”

Era în vizorul Securităţii, dar nu de o manieră suspicioasă. Securiştii „tehnocrați” gustau eseistica sa despre viitorul planetei, suveranitatea țărilor mici şi mijlocii, oxigenul din aer şi Clubul de la Roma. În timpul lui Gheorghiu-Dej a fost ministru adjunct de Externe. Se ştia bine cu Brucan, dar făceau parte din tabere diferite. Ceauşescu îi aprecia deferența, solicitudinea, suplețea plecăciunilor.

A avut grijă să nu schițeze nici cea mai timidă critică la adresa ineptei dictaturi. Era folosit ca un alibi. Expertul diplomatic, elegant în ținuta şi exprimare servindu-l fără murmur pe tiranul paranoic. Mâlita a practicat şi i-a învăţat şi pe alţii să practice arta tiranofiliei. Pluralismul democratic nu-l interesa câtuşi de puțin.

Continuarea în Puterea a Cincea

Citește și: Călătorie în miezul vieții – Portrete, comunități, istorii. Povești dintr-o lume în mișcare – Ruxandra Hurezean

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Scrisoare deschisă către intelectualii din România | Puterea a Cincea

Este un moment de răscruce. Țara a trăit zile...

Despre negocierea păcii în Ucraina în epoca Trump

Acum mai bine de o jumătate de veac, un...

Între un cizmar și mai mulți ciobani

Zilele acestea s-au împlinit 35 de ani de la...

Marcel Ciolacu și simplificarea ofensatoare

Legăturile dintre Marcel Ciolacu și compania Nordis, care a...