Revanșa rinocerilor | Puterea a Cincea

Data:

spot_img

Tenebroase structuri de interese, clientelism, patronaj, cinism, manipulări. În niciun caz spirit democratic. Lansarea şi întreaga tevatură din jurul candidaturii prezidenţiale a discipolului răposatului Malița, Călin Georgescu, fac parte din ceea ce, încă în 1990, am diagnosticat drept revanşa rinocerilor.

Mai mulți prieteni mi-au spus că ar merita să scriu mai detaliat despre Mircea Malița (1927-2018). A fost un activist comunist de tineret în anii stalinismului dezlănţuit. În 1949-1950 a lucrat împreună cu Virgil (Gipo) Ioanid în conducerea Secției Studenţi a CC al UTM. Deci în perioada de maxime represiuni împotriva celor cu „dosare suspecte” şi „origini nesănătoase”. Prieten din acei ani cu Ion Iliescu.

Ca ministru al Educației, a flirtat cu unii intelectuali, inclusiv Mihai Botez. L-am avut profesor la Sociologie, în 1973. Preda aplicații ale matematicii în ştiinţele sociale. Cursul l-a ținut eminentul matematician Silviu Guiasu. Malița s-a înfăţişat de două, poate trei ori. Era sec, prețios, distant, crispat. Curtean al lui Ceauşescu fiind, avea la rândul său propria curte.

Citește și: Exclusiv. Caroline Fernolend, Marele Premiu Europa Nostra: „Visul meu este ca autoritățile să-și asume faptul că de mulți ani ONG-urile din România identifică și suplinesc lipsurile în multe domenii.”

Era în vizorul Securităţii, dar nu de o manieră suspicioasă. Securiştii „tehnocrați” gustau eseistica sa despre viitorul planetei, suveranitatea țărilor mici şi mijlocii, oxigenul din aer şi Clubul de la Roma. În timpul lui Gheorghiu-Dej a fost ministru adjunct de Externe. Se ştia bine cu Brucan, dar făceau parte din tabere diferite. Ceauşescu îi aprecia deferența, solicitudinea, suplețea plecăciunilor.

A avut grijă să nu schițeze nici cea mai timidă critică la adresa ineptei dictaturi. Era folosit ca un alibi. Expertul diplomatic, elegant în ținuta şi exprimare servindu-l fără murmur pe tiranul paranoic. Mâlita a practicat şi i-a învăţat şi pe alţii să practice arta tiranofiliei. Pluralismul democratic nu-l interesa câtuşi de puțin.

Continuarea în Puterea a Cincea

Citește și: Călătorie în miezul vieții – Portrete, comunități, istorii. Povești dintr-o lume în mișcare – Ruxandra Hurezean

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cum îl poate face Ciolacu președinte pe Georgescu

Dacă Ciolacu vrea să intre în turul doi, cu...

Omul din subterane

Omul din subterane. Ce lovitură de teatru în finala...

Cine poate opri scenariul rusesc în România?

Alegerile parlamentare de mâine vin pe fondul urgenței partidelor...

Călin Georgescu a păcălit mulți intelectuali

În 2010 Călin Georgescu și Mircea Malița publicau în...