Reiau aici, stimulat de actualitatea politică, o parte din acel dicționar, adăugând câteva pasaje noi. În consecință, orice asemănare cu situații, replici, discursuri recente nu este întâmplătoare.
În cartea mea despre Caragiale (Caragiale sau vârsta modernă a literaturii), apărută într-o primă ediție în 1976, introduceam un capitol intitulat Un dicționar de idei primite. Modelul, evident și mărturisit ca atare, era Dicționarul lui Flaubert. Inventariam așadar clișee, locuri comune, dar și absurdități comice (toate voluntare, firește) decupate din opera lui Caragiale. Reiau aici, stimulat de actualitatea politică, o parte din acel dicționar, adăugând câteva pasaje noi. În consecință, orice asemănare cu situații, replici, discursuri recente nu este întâmplătoare.
ALEGERI: „Noi votăm pentru candidatul pe care-l pune pe tapet partidul întreg … pentru că de la partidul întreg atârnă binele țării și de la binele țării atârnă binele nostru…”
BUGETAR: „Până când orice tânăr, cum iese de la țâța mamei, să treacă la țâța școalei, și pe urmă, de la țâța școalei, la țâța bugetului…”
CONSTITUȚIONAL: „Într-o țară eminamente constituțională, apa trece, moftangii rămân”
COTROCENI: „Un cuib de cucuvele mai lipsește sub streașina de la turla bătrânei biserici, pentru ca să desăvârșească armonia acestor locuri de cobe”
CRIZĂ: „Este o criză care, ascultați-mă pe mine, că dv nu știți, mă-nțelegi, statul cum a devenit acum, eu după cum văz că se petrece, că nu sunt prost, înțeleg și eu atâta lucru, fiindcă nu mai merge cu sistema asta, care, când te gândești, te-apucă groaza, monșer, groaza”
CURĂȚENIE: „Nu-i vorbă, Iașii sunt un târg tare curat; dar orișicât, cineva, cât de curat să fie, tot nu strică să se și spele din când în când; măcar dacă nu se spală singur, să se lase spălat…”
Continuarea, în Ziarul de Iași
Citește și: Ucraina ar putea fi împărțită ca Berlinul după război, însă fără participarea SUA
Urmăriți PressHUB și pe Google News!