Revoluţia din 1989 în judeţul Olt. Cine sunt cei care s-au ridicat împotriva regimului acum 34 de ani

Data:

spot_img

Revoluţia din 1989 în judeţul Olt: Revolutionarul Constantin Popescu, unul dintre tinerii din Slatina implicați în evenimentele Revoluției Române, a evocat momentele pline de intensitate de acum 34 de ani.

Popescu relatează că nemulțumirile și dificultățile atinseseră un prag insuportabil. În Slatina, revoluționarii s-au grăbit să înlăture simbolurile puterii cuplului dictatorial.

Revoluţia din 1989 în judeţul Olt

Printre acestea s-au numărat și cele două tablouri imense situate pe Dealul Grădiște. „La un moment dat, pe 23 decembrie, oamenii s-au răzvrătit şi au ieşit în faţa clădirii Comitetului Partidului Comunist Român, aici la noi, la Olt.

Lângă sediul partidului, era o frescă, oamenii s-au pus şi au dat-o jos. Bătălia cea mare a fost pentru Dealul Grădişte, unde erau două tablouri ale Elenei şi lui Nicolae Ceauşescu.

Ne-am mobilizat o grămadă de oameni, ne-am dus acolo, am luat nişte aparate de sudură (…) şi le-am dat jos.

Să fi văzut ce bucurie era atunci când tablourile cuplului Ceauşescu au fost date jos! Ne-am întors seara în oraş, la sediul partidului, unde oamenii începuseră deja să se organizeze:

Frontul Salvării Naţionale cu domnul Grădinaru, domnul Spoitu, fostul director al Alro, domnul Delureanu, care astăzi este vicepreşedinte al CJ Olt şi mulţi alţii.

Aceştia au încercat să preia puterea şi să facem schimbarea din mers”, a rememorat Constantin Popescu.

Citește și: cum a ajuns George Simon la Papă și cine l-a sponsorizat

Revoluţia din 1989 în judeţul Olt: „S-au evitat vărsările de sânge”

Autorităţile comuniste de la Slatina n-au acţionat în niciun fel, îşi mai aminteşte revoluţionarul. Foarte mulţi slătineni au decis să plece la Bucureşti, unde manifestaţiile degeneraseră în vărsare de sânge.

„S-au evitat vărsările de sânge. Cei de la Şcoala de Poliţie au fost blocaţi în interior pur şi simplu. Miliţia şi-a văzut de treaba ei şi nu a executat acţiuni represive împotriva oamenilor.

Am solicitat noilor autorităţi să ne pună la dispoziţie nişte autobuze, să mergem la Capitală, pentru a-i ajuta pe cei de acolo”, spune revoluţionarul.

Articolul integral, în Reporter 24


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Reporter 24
Reporter 24http://reporter24.info
Înfiinţat în 2019, prin intermediul unui proiect cu fonduri europene în valoare de peste 36.000 de euro, site-ul Reporter24.info a devenit unul dintre cele mai importante din Oltenia. Reporter 24 îşi propune să rămână o sursă de informare reală pentru regiune, cu ştiri verificate, reportaje colorate şi interviuri quality din judeţele Dolj, Olt, Gorj, Vâlcea, dar şi Mehedinţi, Teleorman şi Argeş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Oradea, „Orașul faptelor bune” | Bihoreanul

Oradea, „Orașul faptelor bune”. Municipiul va găzdui campania „Orașul...

Poșta Română va închide treptat toate oficiile deținute | Banatul Azi

Poșta Română anunță că va închide treptat toate oficiile...

Rolul sindicatelor în societatea românească | Oglinda de Azi

Rolul sindicatelor în societatea românească. Sindicatele continuă să joace...

Lucrări de modernizare pe DN73. Termenul de execuție este august 2025 | Argeșul Online

Lucrări de modernizare pe DN73. Termenul de execuție este...