Revoluția din 1989 va avea un itinerariu jalonat în Timișoara cu fonduri din PNRR

Data:

spot_img

Realizarea unui traseu al Revoluției din ’89 la Timișoara a devenit certitudine. Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) va finanța proiectul cu peste 4 milioane de euro.

  • Marcarea locurilor simbolice pentru Revoluție va oferi o experiență de fiecare zi a celor care parcurg Timișoara;
  • Traseul va putea fi parcurs pe jos sau cu bicicleta;
  • Proiectul se află în faza de proiectare iar termenul pentru finnalizarea lucrărilor este anul 2026.

Ideea de a avea un traseu vizibil și ușor de parcurs la locurile unde s-au petrecut evenimente cruciale în decembrie 1989 a apărut în Timișoara în timpul controverselor legate de un Muzeu al Revoluției, mereu amânat de politicieni.

Deși există un Memorial al Revoluției cu o arhivă inegalabilă și o activitate meritorie, retorica politică locală a avansat iluzia unui Muzeu pentru care s-a alocat ca spațiu vechea garnizoană austriacă.

Reluat mereu în preajma alegerilor, subiectul a fost uitat iar garnizoana a rămas în aceeași paragină. În ton cu degradarea ei, unul dintre stejarii seculari sădiți în onoarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria s-a uscat.

A fost înlocuit în mai 2022 de M.S. Margareta, Custodele Coroanei.

Dacă muzeul a rămas o himeră, primăria a gândit o soluție pentru comemorare durabilă a evenimentelor, prin jalonarea unui traseu al momentelor dramatice ale Revoluției din perioada 16-22 decembrie 1989.

Itinerariul presupune reamenajarea spațiilor publice, a locurilor „fierbinţi” din zilele Revoluției: Piața Maria, Podul Traian, Piața Victoriei, Piața Libertății, Piața Sfântul Gheorghe, zona Consiliul Județean Timiș, zona Băile Neptun, Cimitirul Eroilor, Calea Martirilor.

Primii pași: obținerea DALI și proiectarea

Pentru Documentația de avizare a lucrărilor de intervenții –DALI sunt alocați 665.575 lei fără TVA. Licitația lansată de Primăria Timișoara a avut o singură ofertă de la Q Group Proiect SRL cu Balthasarh SRL ca subcontractant.

Firma bucureșteană de arhitectură contractată, care va trebui să elaboreze nu doar documentația ci și conceptul curatorial și memorial pentru definirea traseului, a avut în ultimii ani maxim 3 angajați și profituri mici.

Primarul este optimist că proiectul nu va fi ratat, chiar dacă evaluatorii sunt liberali și pesediști.

„Proiectul este ca atare definit în PNRR, deci nu au cum să-l scoată evaluatorii, pot doar să pună piedici pe procedură și pe termene. Eu mă aștept ca acest proiect să fie susținut și va fi gata până în 2026 care este termenul stabilit în ghidul de finanțare.

Mă aștept ca guvernul să se țină de cuvânt și să susțină Timișoara Capitală Culturală Europeană cu acest treseu al Revoluției”, a declarat Dominic Fritz pentru Presshub.

Primarul Timișoarei a calificat termenele înscrise în Ghidul de Finanțare PNRR ca „foarte strânse și nerealiste”.

Cum va arăta traseul  

Așa cum este conceput proiectul, traseul va avea coerență vizuală și va fi accesibil pe platforme online și pe rețelele sociale uzând de noile tehnologii.

În programul detaliat, PNRR consemnează că locurile vizate „devin proiecte pilot pentru spațiul public timișorean și se transformă în exemple de bună practică privind accesibilitatea, ambientul urban, iluminat public și ambiental, signaletică și marcaj, accesibilitate velo și pietonală, marcaj turistic, documentare istorică.

În combinație cu tehnologia AR (Augmented Reality – n.r.) efectul de documentare și experiența directă a evenimentelor din 1989 în locurile reale de desfășurare devine parte din experiența Timișoara Capitală Culturală, aducând tehnologia în prim plan”.

Aplicația prevăzută în proiect va facilita accesul la locurile marcate ale traseului.

Tehnologia IoT va fi folosită pentru un sistem de iluminat ambiental, cu senzori de mișcare și lumină. Identitatea locurilor va fi marcată grafic unitar, aceleași semne, logo-uri și simboluri vor defini și identitatea vizuală a traseului digital.

Orice detaliu poate deveni subiect de resuscitare a memoriei și totodată a emoției: urmele de gloanțe, zone unde au fost amplasate dispozitivele armatei și miliției, locuri unde au murit oameni.

Este necesară și schimbarea pavajelor pentru a asigura accesul pietonilor, iar intervențiile arhitecturale trebuie să păstreze caracterul locului: Piața Maria și zona Consiliului Județean, fost sediu al Comitetului Județean PCR, vor fi conservate cu atenție, iar pasajul neutilizat din Piața Operei, spațiul istoric al Revoluției, va deveni un centru de informare despre evenimentele revoluționare din decembrie 1989.

Ambiția proiectului este ca „traseul Revoluției din Timișoara trebuie să aibă potențialul de a deveni un brand recognoscibil”, așa cum apare în PNRR.

Primăria Timișoara își propune să atragă 250 de milioane de euro din PNRR cu 24 de proiecte considerate eligibile.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

dg-regio
dg-regio
spot_imgspot_img
Brîndușa Armanca
Brîndușa Armanca
Ziaristă, scriitoare şi profesor universitar în jurnalism. A fost directoarea Institutului Cultural Român din Budapesta (2006-2012), calitate diplomatică în care a deținut președinția Uniunii Europene a Institutelor Culturale, EUNIC Hungary. A lucrat ca redactor în echipe prestigioase la Radio Europa liberă, la publicații ca Expres, Temesvári Új Szó, Orizont sau Ziua, unde a fost director coordonator editorial, precum și la TVR Timişoara, studio regional pe care l-a condus ca director timp de şase ani. Realizează rubrica Media culpa în revista „22” și continuă corespondențele la Radio Europa liberă. În afara sutelor de articole de presă, interviuri, emisiuni de radio şi televiziune care fac parte din viaţa unui jurnalist activ, a publicat volume de media și a realizat filme documentare recompensate cu premii naționale și internaționale, iar activitatea culturală cu Distincția Academiei Române și cu o înaltă distincție culturală a din partea ministrului culturii ungar pentru diplomație culturală. Este membră a Uniunii Scriitorilor și a numeroase organizații ca GDS, Societatea Timișoara, AZIR/AEJ, ECREA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cult Research: „Viitorul copiilor în votul părinților”

Studiul „Viitorul copiilor în votul părinților” a fost realizat...

Manea electorală pentru liberalul Ciucă compusă de un misogin notoriu

Manelistul Dani Mocanu a compus o melodie pentru candidatul...