Rusia a descoperit vaste rezerve de petrol și gaze în Antarctica, în mare parte în zone revendicate de Marea Britanie, anunță The Telegraph. Rușii urmează să aducă platforme de foraj pentru a exploata regiunea virgină pentru combustibili fosili, au avertizat parlamentarii britanici.
Rezerve importante de petrol și gaze de zece ori mai mari decât producția totală a Marii Nordului în 50 de ani
Rezerve în valoare totală de 511 miliarde de barili de petrol – de aproximativ 10 ori mai mult decât producția totală a Marii Nordului în 50 de ani – au fost transmise la Moscova de către navele de cercetare rusești, potrivit dovezilor prezentate săptămâna trecută în față Comisiei de audit al mediului (EAC) a Camerei Comunelor.
Informațiile urmează unei serii de cercetări efectuate de nava Alexander Karpinsky, operată de Rosgeo – agenția rusă însărcinată cu găsirea rezervelor minerale pentru exploatare comercială.
Antarctica ar trebui să fie protejată de Tratatul Antarcticii din 1959, care interzice toate exploatările minerale sau petroliere. Respectarea intereselor Marii Britanii trebuia asigurată de Ministerul Afacerilor Externe, dar acesta a fost acuzat că a ignorat această criză pe cale de apariție.
Săptămâna trecută, ministrul David Rutley a declarat pentru EAC că departamentul său a decis să aibă încredere în promisiunile rusești că se desfășoară doar cercetări științifice, adăugând:
„Rusia și-a reafirmat recent angajamentul față de elementele cheie ale tratatului”.
Citește și: Programatorul din Londra care te ajută să verifici tot ce cumpără statul român
Experții n-au încredere în promisiunile Rusiei
Experții nu sunt de acord, avertizând că a avea încredere că Rusia își va respecta obligațiile este naivă –după cum a demonstrat invazia sa în Ucraina.
Klaus Dodds, profesor de geopolitică la Royal Holloway College, expert în Antarctica, care a depus, de asemenea, mărturie, a declarat că activitățile Rusiei sunt mult mai apropiate de prospectarea pentru petrol și gaze decât de știință autentică.
„Tratatul Antarcticii se confruntă cu noi provocări, nu în ultimul rând din partea actorului de rea-credință Rusia și a Chinei. Rosgeo s-a angajat în prospecțiuni seismice și alte lucrări de prospecțiuni conexe…
Activitățile Rusiei trebuie să fie înțelese ca o decizie de subminare a normelor asociate cu cercetarea prin prospecțiuni și, în cele din urmă, ca un precursor al viitoarei extracții de resurse”
Citește și: PRESShub și Freedom House România contribuie la dezvoltarea Inteligenței Artificiale
Cea mai mare parte a Teritoriului Antarcticii Britanice face obiectul unor revendicări concurente din partea Argentinei și a Chile, care se vor intensifica dacă dovezile obținute în urmă studiilor ale Rusiei vor fi confirmate prin foraje ulterioare.
Articolul integral, în Aktual24
Urmăriți PressHUB și pe Google News!