Ce înseamnă pentru România ignorarea studiilor universitare

Data:

Ce înseamnă pentru România ignorarea studiilor universitare. Învățământul universitar nu face salturi calitative sau cantitative, doar stagnează.

România e pe ultimul loc în UE ca pondere a absolvenților de facultate și printre ultimele ca bani investiți în educația universitară.

Care sunt principalele riscuri ale educației precare? Ce înseamnă pentru România ignorarea studiilor universitare?

Există cercetări care scot în evidență că țara poate câștiga între 12 și 17 miliarde de euro în zece ani dacă mărește investiția în educație la 6%, cât prevede Legea educației încă din 2011, lege care nu a fost respectată niciodată.

Citește și: Minoră racolată prin metoda Loverboy, constrânsă să producă materiale pornografice VIDEO

România este pe ultimul loc după numărul absolvenților de facultate. Riscuri ale educației precare

Apoi, potrivit studiilor internaționale, un an de şcoală în plus duce la creşterea veniturilor cu 8-9% şi la scăderea cu 8% a riscului de apariţie a unor probleme de sănătate.

În general, cu cât ai mai multe studii, cu atât este mai mare venitul pe care îl obţii (Raport Unicef, Costul investiției insuficiente în educația din România, 2014).

Datele incluse în așa-numitul Raport Bologna, care tocmai a fost dat publicității, scot în evidență că în anul universitar luat în calcul (2020/2021) în România erau înregistrați circa 560.000 de studenți la licență, master și doctorat, pe locul 11 la nivelul Uniunii Europene, după state mai mici cum sunt Grecia sau Olanda.

Potrivit Eurostat, care este institutul de statistică al UE și care a publicat zilele acestea cele mai recente date despre nivelul educației superioare în Uniune, România este pe ultimul loc după numărul absolvenților de facultate: doar 23% din populaţia cu vârsta între 25 şi 34 de ani avea o diplomă de învăţământ superior în 2023.

La nivelul Uniunii Europene, 43% din totalul populației a terminat o facultate.

Deja, 13 state europene îndeplinesc obiectivul fixat de UE pentru 2030, adică 45% din populaţia cu vârsta între 25 şi 34 de ani să fi terminat o facultate.

Citește și: Donald Trump condamnat. Primul președinte american găsit vinovat într-un proces

Țările cu cea mai mare, respectiv cea mai mică pondere a absolvenţilor de facultate

Pe primul loc se află Irlanda (unde 63% din populaţia totală cu vârsta între 25 şi 34 de ani este absolventă de învăţământ superior), urmată de Cipru (62%), Luxemburg (60%), Lituania (57%), Olanda (55%).

În partea cealaltă a clasamentului, ţările membre cu cea mai mică pondere a absolvenţilor de facultate în populaţia cu vârsta între 25 şi 34 de ani sunt: România (23%), Ungaria (29%) şi Italia (31%).

Articolul integral, în Deutsche Welle


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

[td_block_11 custom_title="Related Article" limit="1" post_ids="328426"]
spot_imgspot_img
Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.
2 COMENTARII
  1. „… si Italia…”___–___ceace dovedeste ca nu neaparat numarul de absolventi de facultati au efect major asupra nivelului de trai, mai ales ca in Romania exista mii de indivizi care stau prin scoli pana la 35 ani, tocmai pentru a nu munci si pentru a avea un avantaj banesc la indemnizatia de somer…Dezastrul romanesc este produs de clasa politica care-si protejeaza sustinatorii, in special angajatii la stat, prin salarii fabuloase si pensii speciale, acordate la varste de’a dreptul fragede: Record: fost polițist, pensionar la 25 de ani, după ce a fost prins drogat. Câți bani ar urma să primească lună de lună de la stat… beizadea din politie… 3 mii lei/luna…””///2- Încă un pensionar de lux: la doar 48 de ani, a fost eliberat din funcție de către klaus iohanis… general -locotenent…”

  2. „…stocurile de cipuri ale Koreii de Sud au scazut…”(Cronica .ro)___–___In primul rand nu orice natie produce cipuri, si in special „the best”, pentru aceasta este nevoie de o forta de munca supercalificata, iar SK, are peste 69%(!!!) din populatie, cu Post–Secondary Diploma…INSA , alte natii au un nivel de trai general chiar mai ridicat, datorita imbinarii unor factori, de baza fiind organizarea generala nationala -DE EXCEPTIE- in ORICE, dublata de o redusa mafiotizare a conducerii tarii, esentiala in distrugerea propriei natii …

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Candidatura ratată a domnului Iohannis la șefia NATO. Lecții de învățat

Domnul Klaus Iohannis a fost candidat la funcția de...

Traficanții de arme n-ar trebui să se plângă de imigranții ilegali

Patru lucruri mari și late trec ilegal granița dintre...

Cei doi mari bolnavi

Cei doi mari bolnavi. Dezbaterea televizată de joi între...

Ciolacu și Ciucă sunt pe invers! Nu progresiști

V-am mai spus că pentru a avea o estimare...