joi, 2 decembrie 2021
AcasăNewsletterRiscuri majore în cazul unui incendiu la spitalul mobil de la Iași....

Riscuri majore în cazul unui incendiu la spitalul mobil de la Iași. Unitatea are abia jumătate de an

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) a făcut mai multe controale la Spitalul mobil de la Lețcani pentru a verifica dacă unitatea medicală este pregătită corespunzător în cazul unui incendiu, iar concluziile sunt îngrijorătoare.

În urma verificărilor s-au descoperit o serie de nereguli, o parte dintre acestea foarte grave, care ar fi dus la adevărate tragedii dacă la Spitalul mobil de la Lețcani ar fi existat un incendiu precum cel de la Piatra Neamț. Unitatea medicală unde erau tratați pacienții COVID-19 a costat aproximativ 13,2 milioane de euro, din care CJ Neamț a contribuit cu 3,2 milioane de euro, iar CJ Iași a pus restul de 10 milioane de euro.

O problemă majoră este lipsa stingătoarelor „tip G”, care sunt recomandate pentru incendiile de natură electrică, spațiile fiind dotate doar cu stingătoare P6 ABC. Mai mult, inspectorii ISU spun că pe stingător erau precizări doar în limba turcă, nefiind trecută cantitatea de pulbere. În unele spații ale unității medicale instalația electrică era folosită în stare defectă, uzată sau cu improvizații. Se folosesc prelungitoare, însă este interzisă exploatarea instalației electrice deoarece nu au gradul de protecție IP necesar conform mediului în care sunt montate.

Căile de evacuare reprezintă o altă problemă care ar fi pus viața pacienților în pericol în cazul unui incendiu. Pe holurile pavilioanelor unde se aflau internați bolnavi de COVID, inspectorii au remarcat blocarea totală sau parțială a căilor de evacuare.

„La Spitalul mobil Lețcani au fost amenajate spații de lucru – mese cu medicamentația pacienților, frigidere și piese de mobilier – care reduc lățimea căii de evacuare, acestea determină reducerea gabaritului, blocarea căilor de evacuare și creșterea densității de sarcină termină, fapt ce determină îngreunarea activității de evacuare în situații de urgență și a accesului forțelor de intervenție”, se precizează în raportul ISU.

De asemenea, ușile camerelor și saloanelor de bolnavi nu sunt marcate și etichetate pentru a se ști care dintre ei se pot deplasa singuri și care au nevoie de ajutor și nu sunt asigurate măsuri pentru evacuarea fumului și gazelor fierbinți pe circulațiile comune orizontale închise. Mai mult, căile de evacuare nu sunt marcate corespunzător cu indicatoare conform reglementărilor specifice, astfel încât traseele să fie recunoscute cu ușurință de persoane care le utilizează în caz de incendiu, atât ziua cât și noaptea.

„Nu sunt afișate instrucțiuni de apărare împotriva incendiilor care să curpindă reguli și măsuri de apărare împotriva incendiilor pentru exploatarea instalațiilor și echipamentelor conform condițiilor tehnice, evidența elementelor care determină riscul de incendiu precum și pericolele care pot să apară în caz de incendiu”, se mai arată în raport.

În cazul unei evacuări de urgență, există riscul ca ușile să rămână blocate pentru că ușile de pe căile de evacuare (ieșiri principale pacienți și personal medical) sunt de tip glisant și nu sunt cu deschidere obișnuită pe balamale sau pivoți.

 Astfel, în cazul unui incendiu, există riscul ca până la venirea echipajelor toți cei aflați în interior să rămână blocați din cauza „funcționării defectuoase a mecanismelor lor auxiliare”. În acest moment, spitalul de la Lețcani este închis din cauza unor deficiențe grave descoperite în urmă cu câteva luni în timpul vizitei Corpului de Control al Ministerului Sănătății.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu este reporter responsabil de domeniul „Sănătate” la Ziarul de Iași, care acoperă activitatea spitalelor din Iași, cât și a instituțiilor locale cu implicații în aceste domenii.A făcut parte timp de opt ani din redacția revistei Opinia Studențească, unde a fost reporter, șef de departament și secretar general de redacție, fiind responsabilă de identificarea de noi subiecte, redactarea și editarea știrilor, reportajelor, interviurilor sau ale altor cronici, precum și de coordonarea activităților reporterilor redacției.Totodată, este licențiată în jurnalism și științe ale comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, având și un master în tehnici de producție editorială în presa scrisă, audiovizual și multimedia.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE