Zeci de hectare de pământ fertil de pe malul Dunării au fost declasificate abuziv pentru a fi transformate în parc fotovoltaic, într-o afacere de zeci de milioane de euro.
Cazul nu este unul izolat. Fenomenul a luat amploare în întreaga țară, după ce mai mulți oameni de afaceri, care au investit până recent în terenuri agricole, au mirosit noua oportunitate, mult mai bănoasă.
Situația este una de siguranță alimentară, în condițiile în care aproximativ 70% dintre terenurile din Europa sunt considerate degradate, deci produc mai puțină hrană. Este și una ilegală, deoarece terenurile fertile nu ar trebui să fie scoase din circuitul agricol pentru a fi construite parcuri de energie verde.
Singura instituție care monitoriza calitatea solului a fost desființată
Ca să se poată amplasa mai ușor panouri fotovoltaice pe terenurile agricole, Guvernul a modificat legea fondului funciar și a desființat recent singura instituție care monitoriza calitatea solului din România. Alte state europene, în schimb, înăspresc legislația pentru a proteja siguranța alimentară în fața ofensivei proiectelor cu fotovoltaice.
Cele mai însorite zone din România și cele mai propice agriculturii sunt în lunca Dunării. Și tot aici, parcurile solare dau cel mai mare randament. Cum afacerile cu fotovoltaice au devenit mai profitabile decât cele agricole, acestea au înflorit în zona de sud a României, amenințând terenurile productive.
Citește și: Reportaj în gările din România. Ați fost vreodată-n gară-n Filiași?
Numai în comuna Cetate, județul Dolj, au fost întocmite în ultimii ani, trei noi proiecte de centrale fotovoltaice. Suprafețele pe care vor fi construite au fost folosite până acum în agricultură.
Primul dintre proiecte este dezvoltat pe malul Dunării, într-o arie naturală protejată, pe un teren care a fost cultivat cu grâu până acum doi ani. Recent a fost lăsat pârloagă, deși este învecinat de culturi bogate și este mărginit de două canale, unul dintre ele fiind o magistrală de irigații, care pompează direct din Dunăre apa necesară culturilor agricole.
Continuarea în Rise Project
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(sursa foto: riseproject.ro)