Rolul Facebook în manipulări electorale cu amintiri nostalgice comuniste

Data:

spot_img

După anularea alegerilor prezidențiale de către Curtea Constituțională, Facebook a fost invadat de o serie de pagini religioase, conservatoare, care au sute de mii de urmăritori și care promovează nostalgii comuniste. Cele mai multe dintre ele au mai mulți administratori, din România și din întreaga lume. Teorii ale conspirației combinate cu idealizarea vieții din comunism se pliază perfect pe profilul electoral al lui Călin Georgescu, candidatul pro-rus apărut de nicăieri și care a ieșit pe primul loc la alegerile prezidențiale din 24 noiembrie și anulate după câteva zile de Curtea Constituțională a României pe motiv de influențare a alegătorilor de către o națiune străină.

Adevărate focare de dezinformare, prin diverse fotografii realizate cu ajutorul inteligenței artificiale, cu mii de reacții și distribuiri în cascadă, continutul acestor conturi de Facebook ajunge la milioane de utilizatori. Din când în când, pe ele apare reclamă pentru Călin Georgescu, candidatul ultranaționalist apărut de nicăieri și care a ajuns pe primul loc în preferințele românilor după ce a candidat la președinție. Previziunile sunt că toate aceste pagini să-și schimbe numele cu câteva zile înainte de alegeri în „susținem” sau „votăm” Călin Georgescu, așa cum s-a întâmplat înainte de 24 noiembrie cu miile de clipuri cu Georgescu distribuite pe TikTok.

O astfel de pagină este Natalia, creată în iunie 2023. Într-un timp relativ scurt, pagina a obținut 535.400 de urmăritori și este administrată din România și Germania. 

Peste 19.000 de conturi de Facebook au vizualizat reclama cu un călugăr popular român plătită de Natalia

Începând cu 15 decembrie 2024, au fost plătite 4 reclame, fiecare cu durata de utilizare de 15 ore. 13.747 de conturi din întreaga Uniune Europeană au văzut postarea cu un covor țesut în casă de români.  „Dacă ai avut și tu, apasă aici”. Aproape 6.000 de conturi ale românilor peste 65 de ani au apreciat respectivul covor.

O altă reclama plătită care a stat în topul paginii 22 de ore îl prezintă pe călugărul Arsenie Boca cu mesajul „Într-o oră Dumnezeu îți va da un mare noroc. Toate durerile tale se vor sfârși astăzi. Aminul tău va fi eficient”. Reclama a fost vizionată de 19.000 de conturi.

O altă reclamă plătită de Natalia a fost vazută de 163.000 de conturi și reprezintă o poză a unui copil care duce o vacă la păscut.

163.000 de utilizatori de Facebook au văzut o fotografie neclară, fiind impresionați de un copil și o vacă

Pagina de Facebook are și un site înregistrat de o persoană fizică pe 26 august 2023. Domeniul a fost cumpărat pentru 2 ani. Pe site respectiv, din 8 știri, șase îl promovează pe Călin Georgescu.

Revenind la Natalia, pe lângă statusuri cu icoane, citate motivaționale, rețete culinare sau fotografii cu copii gingași, apare candidatrul Călin Georgescu și soția acestuia.

Soții Georgescu sunt promovați electoral printre sute de postări care au ca scop sensibilizarea opiniei publice

La rândul lor, fiecare postare este susținută de sute de reacții.

De exemplu, o fotografie cu un model care face reclama la o fustă, dar care pe pagina de Facebook Natalia susține că a împlinit 53 de ani și că nu-I urează nimeni „la mulți ani”, a strâns în numai 3 ore  1.160 de urări și 2.300 de aprecieri.

Natalia susține că este ziua ei de naștere și își urează singură la mulți ani

Am căutat cu ajutorul Google Lens fotografia și am fost direcționați către pagina de modă, de unde a fost copiată fotografia „sărbătoritei”.

În realitate, fotografia folosită de pagina de Facebook Natalia a fost copiată de pe un site care vinde rochii

O altă fotografie, făcută cu ajutorul AI, un cal din sute de cepe și alături un copil care susține că l-a creat „din pasiune”, dar nimanui nu i-a plăcut și e trist, a adunat 15.000 de aprecieri, 2.140 de comentarii si 867 de share-uri in 7 zile.

Prin aceste acțiuni de promovare și viralizare a unei postări, pagina stă mult mai mult timp pe peretele Facebook și astfel știrile /fotografiile despre candidatul Georgescu sunt vizionate de sute de mii de utilizatori.

Mărturisim Ortodoxia este o altă pagină de Facebook, creată pe 16 octombrie 2023, fiind administrată de persoane care au domiciliile în Spania, Grecia, Indonezia, Finlanda, Italia, România și Elveția.

Rugăciunile puternice din Spania

Pagina de Facebook duce către un grup privat de whatsapp denumit Rugăciuni puternice. Contact apare un număr de Spania, iar adresa este trecută în chineză. Aceste grupuri de whatsapp sunt un alt vehicul important de promovare a teoriilor conspirației, mesaje anonime despre situații politice fiind transmise între membrii grupului sau pur și simplu către contactele din agendele utilizatorilor.

Pe 8 octombrie 2023 a fost creată pagina Tradițional Românesc. Are 228.000 de aprecieri și 240.000 de urmăritori și este administrată din România.

În România a devenit virală o fotografie realizată cu ajutorul AI a unei fete prezentată ca pilot de avion.

Pilot de avion, „lebăda aviației române”, cu un deget în plus la o mână

Mesajul atașat fotografiei este „Îmi iubesc țara și neamul…O emblemă a frumuseții Românești, o lebădă a aviației Române!”, mesaj care a adunat 5.100 de reacții, fotografia fiind distribuită de 341de ori și având peste 800 de comentarii.  Problema e că, în respectiva fostografie realizată cu ajutorul AI, așa zisa femeie pilot are 6 degete la o mână. 

Altă fotografie cu niște fete care adună cartofi pe câmp are 749 aprecieri. Trei dintre cele 5 fete zâmbitoare au câte patru degete la mâini.

Culegătoare de cartofi zâmbitoare cu câte 4 degete la mâini, fotografii realizate cu ajutorul AI

O așa zisă sculptură în nisip pentru care s-a muncit mult, dar nu a primit suficientă recunoștință a adunat 66. 000 de reacții, aproape 5.000 de comentarii și a fost distribuită de 1.800 de ori.

Care este profilul celor care comentează sau distribuie astfel de fotografii? În general oameni în vârstă, cu puțini prieteni și cu puține fotografii de profil. Urmeaza apoi conturile celor de la sate izolate din țară, dar cu acces la internet.

Cum se creează un anumit profil de candidat

Contul de Facebook ”Viatasisanatate.com” are 270.000 de urmăritori. De asemenea, are un site asociat: viatasisanatate.com, iar ca rubrici principale: „Rugăciuni și acatiste”, „Sănătate, leacuri și remedii”, „Viața&Natura”, „Mistere&Spiritualitate”, „Rețete culinare”, „Știință și tehnologie”. Acoperă deci o paletă largă de preocupări specifice unui anumit tip de personalitate: preocupat de religie, remedii naturiste

„Aici vei găsi leacuri și remedii din bătrâni, informații și sfaturi utile pentru a-ți îmbunătăți starea de sănătate și pentru a preveni și trata diverse afecțiuni”. De exemplu, aflăm că untura de porc „așa cum o făcea bunica” este mai bună pentru sănătate decât uleiurile rafinate, dar și rețeta unui „leac băbesc” pentru curățarea rinichilor.

Tot de pe site, aflăm că „Nu există întâmplări, accidente și coincidențe, sincronicitatea se întâmplă cu un motiv, totul face parte din Planul Divin!”. Textul a avut aproape 8.500 de distribuiri pe Facebook. Cititorilor li se spune că „oamenii și lucurile care apar într-un moment anume nu sunt altceva decât sincronicitate, plan divin”. Poți să creezi sincronicitate, contexte favorabile? Nimic mai simplu. „Nu este nevoie să muncești din greu pentru a face ca lucrurile pe care ți le dorești să se întâmple. E de ajuns să crezi în ele, cu toată ființa ta, iar ele se vor întâmpla. Nu e cazul să forțezi, să grăbești, să lupți – Universul ți le va dărui”.

O fotografie stupidă, a unui cal realizat din cepe și usturoi a adunat 4.300 de aprecieri și 470 de comentarii

Într-un alt text, referitor la nocivitatea unor medicamente și vaccinuri („Medicamente periculoase. Lista despre care nimeni nu vorbește, deși pune în pericol viața pacienților”), se afirmă că „România e un sat fără câini, un maidan pe care vin și se joacă cu viața „prostimii” sute de fabricanți de medicamente, medici și farmaciști”. Cele mai cunoscute dintre medicamentele enumerate sunt: algocalmin, aulin, piafen și paracetamol. „Acum poate înțelegeți mai bine de ce Codex Alimentarius se corelează cu industria farmaceutică de pe planetă! Poate așa vedeți mai clar de ce miliardarii Americii și ai Europei, aceste forțe ale banului și răului, vor înlocuirea usturoiului, mentei și ceaiului de tei cu produsele minunate ale concercelor farmaceutice!”. Cititorul se poate considera, deci, „luminat”.

Textul are peste 6.500 de distribuiri pe Facebook.

La o altă rubrică („Mistere&Spiritualitate”), afli, de exemplu, despre „descântece de însănătoșire a bunicii” sau cum „cancerul a dispărut în timpul Sfintei Liturghii”.

Propaganda suveranistă

În acest context, pe lângă distribuirea unor texte din site, pe contul de Facebook se strecoară postări și idei „suveraniste”. De exemplu, este inserat un videoclip preluat de pe un cont de TikTok cu fostul politician PRM Corneliu Vadim Tudor. Titlul este „România va renaște”, iar citatul scos în față – „Să nu negociem în genunchi”. „Vom sta în picioare, nu în genunchi” – este afirmația candidatului la prezidențiale Călin Georgescu într-o emisiune online a publicației „Gândul” – realizată de Marius Tucă. Postarea de pe contul de Facebook ”Viatasisanatate.com” cu CV Tudor are 286 de distribuiri, iar comentariile fac imediat „legătura” între Vadim și Georgescu. „Dacă ieșim la vot în număr mare pentru CG, poate iese pe primul loc” – scrie cineva.

Negocierea în genunchi de care vorbea Vadim Tudor a fost imediat speculată de susținătorii lui Georgescu

„Vom renaște din cenușă”, „Mulți l-au crezut nebun, exact ca pe Călin Georgescu”, comentează alți internauți. „Revelația” era că Vadim „a avut dreptate”, țara a ajuns în haos, iar omul providențial, care repetă mesajele prevestitoare ale lui Vadim (Călin Georgescu) nu mai trebuie ratat. Pe de altă parte, pagina de FB amintită repostează periodic „profeția” unui „sfânt indian”, care ar fi proorocit că „Se va RIDICA un om ce va opri decăderea României și va transforma țara într-una dintre cele mai puternice state de pe glob”. De fiecare dată, postarea are sute și chiar mii de distribuiri.

În categoria „reels” găsim câteva clipuri care îmbină tradiția cu religia. De la lipiile făcute pe plită de bunica, la câmpuri cu cai sălbatici într-un lan de maci roșii – imagini asociate cu Dumnezeu și ideea de libertate. Apoi, imagini spectaculoase de la Bâlea Lac, de pe Trasfăgărășan și de la Porțile de Fier, pe fondul cărora se aude o voce (sugestivă, hipnotică, profesionist înregistrată, în studio) care spune că Dumnezeu are grijă de tine, că aduce „speranță” acolo „unde pare că nu mai există”. „Chiar și atunci când simți că nimeni nu te înțelege, să știi că Dumnezeu e alături de tine, pregătit să-ți dea puterea de a trece peste orice obstacol”, „Dumnezeu are un plan minunat pentru tine, un plan plin de PACE, bucurie și speranță. Chiar și atunci când nu înțelegi ce se întâmplă, crede că Dumnezeu lucrează în favoarea ta”.

Apelul la Dumnezeu

Ultimul clip este din Munții Bucegi. Pe fundal nu se aude nimic, decât trilul păsărelelor. „Munții Bucegi, România. De poveste” – este titrat, alături de o inimioară. Pâinea, apa și energia (Porțile de Fier) fac parte din „proiectul de țară” al candidatului Călin Georgescu, care chiar așa se intitulează: „Hrană, apă, energie”. Ca să nu mai spunem că și caii din câmpul de maci apar frecvent în discursul și imaginile cu Georgescu. În unele fotografii, candidatul apare călare pe un cal alb, îmbrăcat în cămașă tradițională românească, în discursuri de campanie vorbește despre cum țara poate renaște economic investind în „industria calului”. Până și faimoasa întâlnire cu mercenarul Potra și legionarul Sechila are loc la o fermă de cai din Ciolpani. Calul și macul au multiple semnificații în religie, mitologie și gândirea „magică” românească.

Pagina a fost creată în ianuarie 2015 și are un singur administrator, din România – conform informațiilor afișate.

Nu găsim indicii cum că pagina rulează reclame, așadar nu vedem interesul ca ea să fie crescută la această audiență uriașă.

Mântuire cu un singur click. Amin!

O altă pagină de Facebook interesantă se intitulează „Cuvântul lui Dumnezeu”. Are 108.000 de urmăritori, iar ca adresă „România” – dar scris în limba chineză. La „limbi cunoscute” este trecută limba română, dar scrisă cu caractere chinezești. La „studii” este trecut „ICR Beijing” – iar link-ul ne duce către pagina Institutului Cultural Român (ICR) – instituție publică aflată sub autoritatea Senatului României. Proprietarul pagini a scris că este din Ploiești, iar în prezent trăiește în Iași. Pagina este creată în august 2022 și nu rulează reclame. Totuși, categoria „reels” este plină cu clipuri religioase în care utilizatorilor li se cere o reacție pentru ca preotul să se roage „gratuit” pentru ei. Concret, trebuie să atingi imaginea și să tastezi „Amin”.

Rugăciuni chinezești contra unui like, asta promovează pagina „Cuvântul lui Dumnezeu”

Pe lângă rugăciunea gratuită, preotul virtual vă ajută „să scăpați de viața dumneavoastră tristă și dureroasă”. Practic, rugăciunea sau icoana făcătoare de minuni de altădată s-a digitalizat! Un click și scapi de necazuri sau ești mântuit. Deși vorbește românește, vocea din background are un accent ciudat, străin.

Un alt clip îl arată pe Iisus purtând crucea, pe drumul către Golgota. În background se aude o voce feminină: ”Iisus a murit pentru noi, iar acum noi trăim pentru el. Ia-ți un moment pentru a scrie MULȚUMESC, IISUSE! Altfel, vei regreta!”. Alt clip prezintă un elicopter care cară legată cu frânghii, prin munți, o imensă icoană a Fecioarei Maria. Vocea: „Oricine o atinge astăzi pe Sf Fecioară Maria și lasă un AMIN – orice blestem asupra ta și a familiei tale va fi rupt în numele lui Iisus. AMIN-ul tău va fi eficient”. Clipul are aproape 4.000 de like-uri peste 5.000 de comentarii și aproape 1.000 de distribuiri. Ca să primești ”cea mai bună veste din viața ta” trebuie doar să atingi porumbelul din clip și să tastezi AMIN.

Canale de whatsapp cu rugaciuni

Aceste clipuri neverosimile par să realizeze o adevărată neuro-programare a utilizatorilor. Fotografiile din pagină sunt „cartoane” cu rugăciuni și simboluri religioase. Nu există site atașat ca link, ci un chat de FB Messenger prin care poți trimite către contactele tale elemente din pagină. Tot din pagină ai link-uri către vreo 8 canale de Whatsapp – unde poți citi „în liniște” o rugăciune, apoi trebuie să tastezi AMIN. Pare un adevărat colector de contacte pentru viitoare mesaje.

Din totalul gospodăriilor din România, 88,6% au acces la reţeaua de internet de acasă, în creṣtere cu 2,9 puncte procentuale faţă de anul 2023, arată datele Institutului Național de Statistică (INS). Proporţia persoanelor de 16-74 ani care au folosit vreodată internetul a fost de 94,7%, cu 2,2 puncte procentuale mai mult faţă de anul anterior.


spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Facebook’s Role in Electoral Manipulation Using Nostalgic Communist Memories

After the annulment of the presidential elections by the...

Retragerea PSD de la masa negocierilor. Reacțiile liderilor politici

Retragerea PSD de la masa negocierilor. Reacțiile liderilor politici...