România a câștigat procesul pentru Roșia Montană

Data:

spot_img

România a câștigat procesul pentru Roșia Montană. Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de la Washington (ICSID) a dat, vineri, verdictul în procesul deschid de Gabriel Resources cu privire la exploatarea aurului din Apuseni.

Statul român nu va plăti nicio despăgubire companiei Gabriel Resources în cazul Roșia Montană.

Acesta este verdictul comunicat vineri seară Guvernului României de către Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale (ICSID).

Decizia – definitivă și executorie – vine la capătul a aproape nouă ani de proces și a fost luată cu majoritate de voturi.

ICSID a stabilit o serie de daune pe care compania Gabriel Resources va trebui să le plătească României, sume de bani care țin de cheltuielile de judecată. În total este vorba de circa 1,1 milioane de euro, 30,3 milioane de lei și 0,928 milioane de dolari.

Totodată, conform documentului prin care s-a comunicat hotărârea, Gabriel Resources trebuie să mai plătească circa 1,4 milioane de dolari pentru costurile procesului de arbitraj.

Citește și: Roșia Montană în UNESCO. Cum este privită de cei care trăiesc aici

România a câștigat procesul pentru Roșia Montană

Gabriel Resources a depus în iulie 2015 la ICSID cererea de arbitraj împotriva statului român, după ce România a blocat exploatarea aurului de la Roșia Montană.

Compania canadiană a susținut că i-a fost expropriată investiția din România prin mai multe acte ale autorităților statului, inclusiv prin politizarea procedurii de autorizare a proiectului minier Roșia Montană.

„Acţiunea arbitrală internaţională a fost iniţiată în anul 2015 împotriva României de către doi investitori străini, respectiv Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey), şi a fost întemeiată pe Acordurile cu privire la promovarea şi garantarea reciprocă a investiţiilor încheiate de România cu Guvernul Canadei (ratificat prin Legea nr.356/2009) şi Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (ratificat prin Legea nr.109/1995).

Aceasta a primit numărul ARB/15/31. Pe această cale, reclamanţii au solicitat tribunalului arbitral internaţional să constate că România a încălcat tratamentul just şi echitabil şi deplina protecţie şi securitate a investiţiei Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey), drepturi protejate de cele două acorduri internaţionale de protecţie a investiţiilor.

Valoarea totală actualizată a despăgubirilor solicitate a fost, la nivelul anului 2024, de aproximativ 6,7 miliarde USD”, potrivit Guvernului României.

Gabriel Resources se aștepta să primească minimum 2 miliarde de dolari.

O exploatare care a dezbinat societatea

PRESShub a scris despre cum, la Roșia Montană, de aproape 30 de ani încoace, locuitorii se împart în pro și contra exploatării aurului.

Proiectul Roșia Montană Gold Corporation a sfâșiat comunitatea, iar prăpastia, precum o falie despicată de cutremur, s-a întins până departe, în miezul întregii societăți românești.

„Să stai aici, sub asediul Gold, de 29 de ani și să vezi că și ai tăi, conducerea statului este de partea lor, nu e ușor!”, spune Sorin Jurcă, în timp ce mai pune un lemn pe foc în soba din bucătăria casei părintești. Este unul dintre opozanții exploatării, încă de la început.

„Și începutul a fost așa”, continuă el, „prin ’96 au ajuns aici niște geologi din Australia, Greg și Lara, care au cercetat terenul și au luat niște probe. După ei au venit echipe de sondori, care au sondat munții și au dus probele la analize tot prin Australia, ca să fie obiective.

Citește și: Cum a fost salvată Roșia Montană de la o distrugere completă. Procesul de la Washington, văzut din Munții Apuseni    

Protestele care au blocat exploatarea

În 2013, zeci de mii de oameni au ieșit în stradă și au protestat timp de trei săptămâni față de exploatarea aurului de la Roșia Montană.

Ulterior, în 2016, guvernul Cioloș a depus o cerere pentru introducerea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO, ceea ce face imposibilă orice exploatare minieră a resurselor de aur și alte minereuri prețioase.

România a câștigat procesul pentru Roșia Montană. Ciolacu se laudă. Reacția opoziției

Anunțul că România a câștigat procesul pentru Roșia Montană a fost făcut vineri de către Marcel Ciolacu.

„Am câștigat procesul Roșia Montană!!! Ne-am luptat pentru România pentru că era nedrept ca fiecare salariat și pensionar al acestei țări să fie penalizat pentru ticăloșia unor antiromâni!

Mulțumesc echipei de avocați care a reprezentat România cu profesionalism, cinste și onoare! Românii nu trebuie să sufere din cauza deciziilor unor premieri care au pus interesele personale mai presus decât interesele naționale!”, a transmis premierul.

Dacian Cioloș, acuzat anterior de PSD că din cauza deciziei sale ca prim-ministru de a introduce Roșia Montană în patrimoniul UNESCO, România va pierde procesul, a reacționat după decizia ICSID.

„Roșia Montană rămîne în patrimoniul mondial UNESCO iar statul român nu plătește nici o despăgubire.

Sper că cei care m-au acuzat în ultimii ani să înțeleagă că patrimoniul național cu valoare mondială nu se vinde și că este datoria noastră să îl protejăm onest, până la capăt.

Premierul Ciolacu va trebui să explice in zilele următoare, de ce a ieșit cu declarații alarmante, anunțând pierderea iminentă a procesului de către Romania, lucru care a dus la creșterea acțiunilor companiei Gabriel Resources la Bursă?

În interesul cui au fost aceste declarații iresponsabile? Pentru că în interesul României și a demnității noastre nu au fost în niciun caz!”, a scris Dacian Cioloș.

Cătălin Drulă, președintele USR, a acuzat la rândul său Guvernul Ciolacu că a făcut jocurile în favoarea Gabriel Resources.

„România câștigă procesul Roșia Montană. Nu există despăgubiri de plătit.

Ciolacu, Boloș, PSD/PNL împreună cu posturile TV în care pompează sute de milioane au isterizat România săptămâni de-a rândul cu o campanie toxică împotriva USR.

Oare a fost o campanie pentru ca grangurii pesediști să facă bani pe bursă? Oare au făcut rău României vorbind despre miliarde în despăgubiri ca și cum am fi pierdut deja?

DNA dacă n-ar fi condus de un servitor al actualului guvern ar trebui să se autosesizeze în această noapte.
Este incredibilă hoția și minciună acestei guvernări. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PCR, Partidul Comasat Român PSD-PNL.

Se strânge lațul, Marcele. O să vină momentul când vei plăti pentru toate astea.”, a afirmat Cătălin Drulă, președinte USR.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță a fost redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022 până în iunie 2024. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.
4 COMENTARII
  1. „…Verdictul este surprinzător dar fiind că în ultimele săptămâni atât premierul cât și ministrul Finanțelor au declarat că România se așteaptă să piardă procesul și au sugerat că despăgubirile pe care statul român ar urma să le plătească se ridică la 2 miliarde de euro… in termen de 20 de zile daca au obiectii…”___–___procesul nu este terminat, decat in situatia* in care cele 2 parti au ajuns la o intelegere Off Court, care-deocamdata- este secretizata…SAU, prin aceasta decizie, respectiva comisie, tocmai asta vrea sa sugereze-neoficial- o intelegere off Court, prin care investitorii sa-si recupereze investitiile/pierderile si un eventual 10 la suta, iar aceasta decizie poate deriva din faptul ca judecatorii au considerat ca G.Res.& comp., au aratat o prea mare lacomie, cerand 6 miliarde $, despagubiri…Altfel, cred ca investitorii individuali si diversele organizatii si asociatii ale investitorilor, sunt de partea G.Res., pentru a evita crearea unui precedent periculos pentru ei…20 de zile nu este mult, ramane de vazut ce se va intampla…(* sau daca nu cumva s-a facut o intelegere ca -totusi- exploatarea sa inceapa, insa cu mai multe garantii pentru conservarea mediului si a patrimoniului)

  2. …sa vezi acum recompense la releviziunile de casa și pensii specialia..ca doar nu mai crede poporul in construcția a 7 spitale regionale….cand în realitatea actuală…nu sunt medicamente în spitale.
    Dacă vom ne vom ghida după principiul ” cum SUA au avut un negru la Casa albă, de ce România să nu aibă un Ciolacu la Cotroceni ” cred ca ne putem gândi excluderea României din rândul tarilor libere.
    PSD …model , speranță..pentru cei ce nu au față

  3. Cum s-a antepronunțat Guvernul României în cazul Roșia Montană si a dublat prețul acțiunilor Gabriel Resources(…)__–__intr-adevar, prea mare isterie ca sa nu fi fost -in spate- un scop manipulativ, pentru ca este de necrezut ca o parte (dintr-un proces) se declara a priori invinsa si accepta si sa plateasca despagubiri, iar aceasta mai ales in situatia cand partea respectiva este un guvern care a platit si o firma de avocatura straina, practic declaratiile lor sabotau chiar propria echipa de avocati..” E ceva putred in Romania!”

  4. De ce este infracțiune ce a făcut Ciolacu în procesul Roșia Montană
    (Marius Vasiliu)___–___da, este posibil ca marcel maduro sa-si rupa gatul mult mai devreme decat sperau chiar duJmanii, ce este clar ( cel putin pt mine) este ca G.Res. joaca tare, precum -cumva- ca in celebrul film noir „Double Indemnity”*(plata dubla-de la asigurare), aici, G. Res. stiind ce tuta conduce Romania si ce lacom este covrigarul wannabe pres-edinte, au pus la cale aceasta schema, folosindu-l -voluntar, platit sau involuntar, doar l-au mangaiat pe crestet- pe marcel maduro, le-au crescut actiunile, ei vor veni cu „obiectii” si vor castiga macar pierderile si un minim procentaj in plus, per total, firma respectiva va face un profit mare, doar din birou, fara sa investeasca, riste sau munceasca ceva…(*cu marele nostru E.G.Robinson, care -din nou- joaca rolul de detectiv- de asigurari- sange-rece, adica king of cool, precum si in „The Cincinnati Kid”, acolo ca reputat poker player…)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Primăria Timişoara începe să cumpere clădiri strategice, prin exercitarea dreptului de preempţiune

Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, a declarat, miercuri, că municipalitatea...

Procuror suspendat din funcție de CSM

Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior...

Schimbarea la față a lui George Simion

Candidatul AUR la președinție, George Simion, în vârstă de...

Primele dispozitive acustice pentru nevăzători, instalate de CTP Iași în stațiile de tramvai și autobuz

Primele dispozitive acustice pentru persoanele cu deficiențe de vedere...