România are a doua cea mai rapidă evoluție economică după Polonia

Data:

spot_img

România are a doua cea mai rapidă evoluție economică după Polonia. De la momentul intrării României în Uniunea Europeană până astăzi, țara noastră a cunoscut un progres economic major.

Pe 9 mai s-au împlinit 20 de ani de la marea extindere a UE din 2004 – România și Bulgaria urmând să intre trei ani mai târziu, în 2007.

Citește și De ce a câștigat România procesul Roșia Montană. Motivarea tribunalului de la Washington

Un moment bun pentru a analiza evoluțiile spectaculoase ale indicatorilor României de la aderare încoace:

  • de la PIB/locuitor la salarii și puterea de cumpărare;
  • de la fondurile europene la evoluția Bursei;
  • de la evoluția gradului de sărăcie la ritmul de creștere a economiei.

Citește și Cât a costat deplasarea Alinei Gorghiu în Brazilia

România are a doua cea mai rapidă evoluție economică

În ultimele două decenii nivelul PIB-ului per capita a crescut puternic în majoritatea țărilor care au aderat la UE (2004-primul val, 2007-al doilea val din care a făcut parte și România).

Astfel, PIB-ul pe cap de locuitor, exprimat la Paritatea Prețurilor de Cumpărare (PPC), s-a dublat în România și Polonia.

Slovacia a atins, de asemenea, o performanță remarcabilă, întrucât PIB-ul pe cap de locuitor este cu 75% mai mare față de 2004.

Din 2008 încoace, salariile nominale au crescut de cel puțin două ori mai repede

În Ungaria, PIB-ul pe cap de locuitor este cu 50% mai mare. Slovenia și Cehia au câștigat 40%, dar punctul lor de plecare a fost cel mai ridicat din CEE8.

În plus, din 2008 încoace, salariile nominale au crescut de cel puțin două ori mai repede decât media UE27.

România a depășit, anul trecut, Ungaria la PIB-ul pe cap de locuitor (raportat la Paritatea Puterii de Cumpărare – PPC), ajungând la 78% din media UE27 față de 76% cât a avut Ungaria, după cum arată datele preliminare ale biroului de statistică al UE, Eurostat.

România s-a apropiat mult de Polonia, care se situează la 80% față de media UE.

Continuarea în Curs De Guvernare

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: cursdeguvernare.ro)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
2 COMENTARII
  1. SI TOTUSI scaderea rezervei valutare intr-o singura luna CU 2 MILIARDE EURO(!!!) anuntza acest lucru( de mai jos), asa cum si comentam la art. cu Turcia turistica…Iar aceasta chiar in pofida faptului ca PIB-ul a crescut, asta conteaza in tarile unde distributia acestui PIB se face echitabil, in Romania este de notorietate ca , cateva sute de mii de cetateni, „castiga” mai mult decat restul milioanelor lucratoare, iar aceasta chiar legiferat, prin salarii de nababi, prin zeci de bonificatii si alte tertipuri cat si prin pensii exorbitante, la „oamenii lor”, care sunt varfuite de celebrele pensii speciale , cateva chiar de 100 MII lei/luna, si fara exceptie, doar pentru indivizi care nici nu au muncit macar 30 ani si NICI nu au contribuit la acele pensii…Problema este ca si cu speranta de viata, desi a crescut si in Romania( dar departe-cu vreo 9 ani- fata de top ten, in Europa), aceasta este trasa in sus de aceiasi indivizi(mancatorii PIB-ului) care traiesc si peste 90 ani(cazul iliescu, visinescu, fecior, etc., etc.) in timp ce majoritatea romanilor se sting la sub 70 ani, deobicei in saracie si bolnavi/// „,Economia României, în pragul colapsului: „Cele mai ample creșteri de prețuri din UE pentru a treia lună la rând, cea mai ridicată rată a inflației. Nu se iau niciun fel de măsuri”
    (Autor: Dan Stan Vineri, 10 Mai 2024, ora 14:07- Ziare.com) Economia României, în pragul colapsului: „Cele mai ample creșteri de prețuri din UE pentru a treia lună la rând, cea mai ridicată rată a inflației. Nu se iau niciun fel de măsuri…Saracirea generala a populatiei…”

  2. Ce pensie militară încasează lunar un general SRI în rezervă.
    (Catalina Sirbu Joi, 06 Iunie 2024, ora 16:05 ) Cristian Georgică Celea … pensie militară de 214.000 lei, ceea ce înseamnă aproximativ 43.000 de euro pe an. … Celea are 68 de ani și încasează pensia de la SRI de aproape DOUA DECENII… În plus, el deține zeci de imobile, mașini, șalupe și bijuterii. Actual, detine mai multe functii publice ..”___–-___Deci s-a pensionat la 48 ani si va mai consuma pensie inca-minim- 10 ani, practic, individul nici nu a cotizat la pensie si va avea mai multi ani de pensie decat munciti!!! Daca nici in Romania nu se fura legalizat, nu mai ai ce zice, practic ,Romania este o tara a TALHARIEI GENERALIZATE, in care nici 2 la suta din cetateni, detin peste 75% din avutia totala a tarii*, adica a cel putin a 98 la suta a „restului ” cetatenilor, iar culmea este (ar fi, intr-un stat normal) ca acesti indivizi nici macar nu au cotizat la pensie si s-au pensionat cu cel putin 15 ani inaintea categoriei generale…(* numai prin ce este declarat oficial , intelegem ca indivizi ca acesta au averi de sute milioane euro,dar -intotdeauna- acesti indivizi au averile dublate-cel putin- fie intr-o economie subterana , fie pe numele rudelor, etc.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Veniturile familiilor din Moldova, la jumătate față de cele din București în 2024 | Ziarul de Iași

Veniturile gospodăriilor din Moldova sunt la jumătate față de...

Studiu ING România: 30 de ani de susținere a economiei și cum s-a dezvoltat antreprenoriatul românesc

Există discrepanțe între mediul de afaceri în urban față...

Ministrul Energiei spune că România, Republica Moldova și Ucraina au obiective comune privind energia

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, vineri, la Iași...

Oraşul Wolfsburg și criza de la VW | Deutsche Welle

Aproape toată lumea lucrează la Wolfsburg, oraş din nordul...