În jurul României se fac alianțe, se negociază sfere de influență și se mută trupe. E o fierbere ca înaintea marilor conflagrații.
Bucureștiul încearcă să găsească un echilibru între complicațiile create de Statele Unite și determinarea europenilor de a susține Ucraina. Președintele interimar, Ilie Bolojan a anunțat după summit-ul de la Paris al Coalition of the willing că România va participa la grupul de monitorizare a acordului privind încetarea focului din Marea Neagră și că Bucureștiul va continua sprijinul pentru Ucraina.
Acordul intermediat de Washington pentru a opri ostilitățile de pe mare nu a intrat însă în vigoare. Rusia a precizat că va pune în practică prevederile negociate doar după ce sancțiunile impuse băncilor sale și exporturilor vor fi ridicate, iar țara va fi reconectată la sistemul internațional de plăți SWIFT.
Președintele american Donald Trump a declarat că Washington-ul analizează condițiile Rusiei, în vreme Ucraina a acceptat încetarea parțială a focului la Marea Neagră pentru cele 30 de zile convenite. Din nou ecuația e inegală, dar americanii caută soluții să-i facă pe ruși să accepte. Donald Trump mizează pe faptul că Rusia vrea să încheie războiul, dar înțelege că „e posibil să tergiverseze”.
În România, premierul Marcel Ciolacu a preluat retorica lui Trump și crede că războiul trebuie oprit prin orice mijloace. Prin declarațiile sale excesive față de Donald Trump și prin efortul neobosit de a-l face pe ministrul de Externe să-și dea demisia fiindcă ar fi potrivit doar pentru o relație cu Europa, nu și pentru una cu SUA.
Principiile nu mai contează și nu e clar dacă Ciolacu și Bolojan fac un joc agreat de amândoi, unul pe axa București-Washington și celălalt pe direcția București-Paris, pentru a rămâne și cu sufletul în rai și cu slănina în pod sau dacă există un conflict între cele două palate.
Continuarea, în Deutsche Welle
Citește și: Fost judecător suveranist, cu jalba în proțap la CJUE pentru o pensie specială mai mare
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Administrația Prezidențială)