România a avut în ultimii ani promoții record de studenți la Medicină și de rezidenți, cu cifre ce au propulsat-o pe prima poziție în clasamentul european al absolvenților raportați la populație, informează Cursdeguvernare.ro.
Însă, din totalurile anuale de tineri medici care și-au încheiat rezidențiatul, un sfert se angajează în România, iar restul, de 75%, pleacă să muncească în străinătate. Astfel, deși suntem campioni la producția de medici, în țară există un „deficit special” ce afectează funcționarea spitalelor din mai multe județe.
Aproape o mie de absolvenţi de Medicină din toată ţara au participat duminică la sesiunea extraordinară a examenului rezidenţiat. Ei au concurat pentru cele 628 de poziții neocupate în sesiunea din noiembrie 2022, când au fost puse la dispoziția absolvenților 4.505 locuri și posturi.
Mare parte din aceste locuri și posturi sunt din specialități deficitare, precum chirurgia generală, medicina de urgență, medicina de familie, neonatologie, se arată într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Sănătății.
Din acest lot, dacă se păstrează situația din ultimii ani, doar puțin peste 1.000 vor solicita la finalul rezidențiatului, avizul de liberă practică, potrivit explicațiilor oferite cursdeguvernare.ro de către președintele colegiului medicilor, Daniel Coriu (foto).
Citește și: VIDEO Cadrele didactice intră în grevă. Cursurile se suspendă
Matematica Sănătății
1. Din miile de studenți care trec de admiterea la medicină, finalizează studiile cu diplomă de licență între 4.000 și puțin peste 5.000, în fiecare an de după 2016.
Un număr ce reprezintă cu o rată medie mult peste cea a Uniunii Europene.
Continuarea în Cursdeguvernare.ro
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: UMF Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca / Facebook)