România are puține gaze înmagazinate, deși UE cere stocuri de 80%

Data:

spot_img

Parlamentul European și Consiliul European au cerut Comisiei Europene să propună un plan RePowerEU până la sfârșitul lunii Mai 2022.

Comunicarea Comisiei RePowerEU (8 martie 2022) oferă o idee despre principalele componente ale acestei strategii. Acesta include o propunere legislativă privind stocarea gazelor (adoptată ca propunere la 22 martie 2022) care impune ca infrastructurile de stocare existente în UE să fie umplute cu cel puțin 80 % din capacitatea lor până la 1 noiembrie 2022 și 90 % în anii următori (a se vedea briefingul EPRS).

Conform propunerii Comisiei, toți operatorii de sisteme de stocare ar trebui să fie certificați, inclusiv cei operați din țări terțe, în timp ce reduceri de 100 % la tarifele de transport s-ar aplica gazului care intră și iese din depozit.

În opinia instituțiilor europene o obligație de stocare a gazelor ar reduce, de asemenea, o lacună în normele actuale ale pieței de gaze din UE: Regulamentul din 2017 privind securitatea aprovizionării cu gaze nu prevede în prezent obligații de stocare, deși o clauză de solidaritate impune statelor membre să furnizeze gaze vecinilor lor în caz de întrerupere bruscă a aprovizionării.

Pentru a se asigura că statele membre nu vor suporta sau deconta factura de război a Rusiei, Comisia Europeană și Parlamentul European au stabilit ca depozitele de gaze naturale să fie umplute la capacitatea de 80% până la 1 noiembrie 2022.

Pentru a fi bine pregătiți pentru iarna viitoare, umplerea depozitelor de gaze din întreaga UE ar trebui să înceapă acum. În timpul sezonului de încălzire, existența stocurilor reduce necesitatea de a importa volume suplimentare. Stocarea contribuie la absorbția șocurilor de aprovizionare.

Stocurile de gaze asigură 25-30 % din gazele consumate în timpul iernii. Nivelurile de stocare a gazelor s-au dovedit a fi deosebit de mici în siturile deținute de entități din țări terțe (și anume, Gazprom).

Citește și: Ce face UE pentru a reducere dependența de gazul rusesc

În paralel, operatorii de sisteme de transport ar trebui, de asemenea, să coordoneze măsurile de actualizare și de optimizare a capacităților disponibile în rețea în cazul în care fluxurile și presiunea gazelor livrate de partea estică sunt reduse sau inexistente.” (propunerea Comisiei Europene pentru REpowerEU)

Conform propunerii Comisiei Europene, statele membre ar trebui să acționeze deja ca și cum pachetul legislativ ar fi în vigoare, pentru a preveni eventualele probleme de aprovizionare și încercările de manipulare a pieței.

 România este în luna mai 2022 la numai 26% din capacitatea de înmagazinare și mai sunt 4 luni în care trebuie atins acest obiectiv.

DEPOGAZ principalul deținător de depozite, la care acționar unic este ROMGAZ, are însă depozite în care nu s-a înmagazinat decât foarte puțin gaz, cele mai mari depozite Sărmășel și Bilciurești fiind cele care se află la un nivel scăzut de îmagazinare.

Sigur că perioada de iarnă este exclusă pentru injectarea de gaze atât din cauza consumului care trebuie asigurat cât și din perspectivă tehnică, însă ritmul de injectare a gazelor ar trebui să fie mai susținut pentru atingerea stocurilor cerute de UE.

Citește și: Uniunea Europeană pregătește un mecanism comun de achiziție a gazelor naturale pentru iarna viitoare

Începând din luna aprilie și luna mai a.c. observăm un mic avans în activitatea de injectare a gazelor în depozite, totuși ritmul nu este unul susținut și trebuie avut în vedere că toată Europa se așteaptă ca prețul gazelor să crească în iarna viitoare pentru că Rusia va încerca să își deconteze astfel, pe spatele statelor europene, factura pentru invazia Ucrainei.

Embargoul pe gazul și petrolul rusesc stabilit de UE vizează tocmai evitarea unei astfel de strategii comerciale a Rusiei lui Putin.

          Situația actuală a depozitelor din România este următoarea:

Datele referitoare la activitatea de înmagazinare subternă a gazelor naturale sunt preluate de pe portalul AGSI, operat de catre Gas Infrastructure Europe (GIE)

Care este situația depozitării gazelor în UE?

Uniunea Europeană are o medie de umplere a depozitelor de gaze de 34%, peste media României (26%). Portugalia este țara cu depozitele de gaze naturale aproape pline, fiind la un procent de 88%, Polonia este pe locul doi cu 84%, iar Spania pe trei cu 64%.

Trebuie avut în vedere ca indicator si volumul de depozitare, de exemplu Germania are 39% procent de umplere a depozitelor dar deține cea mai mare capacitate de depozitare din UE (circa 238 TWH).

Așadar, în funcție de capacitatea totală de depozitare România se poate compara cu Polonia care acum este la 84%, Spania care este la 64%, cu Cehia care este la 19% și cu Slovacia care este la 15%. România are o capacitate totală de depozitare de circa 33 TWH, iar Polonia 35 TWH, Spania 34 TWH, Slovacia 38 TWH și Cehia 36 TWH.

Datele referitoare la activitatea de înmagazinare subternă a gazelor naturale sunt preluate de pe portalul AGSI, operat de catre Gas Infrastructure Europe (GIE)

De menționat că în 13 state membre – BE, BG, DK, ES, FI, FR, HU, IT, LT, LV, PL, PT și SE – există obligații de stocare. Alte state membre, de exemplu DE, au anunțat planuri de introducere a unor astfel de obligații. România nu are reglementări în acest sens.

Pe termen scurt și până la finalizarea procesului legislativ de adoptare a propunerii Comisiei Europene, statele membre ar trebui să acționeze ca și cum propunerea legislativă respectivă ar fi deja în vigoare și să ia măsuri pentru a asigura realimentarea depozitelor în timp util pentru iarna următoare.

spot_imgspot_img
Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petraș este editor al publicației bistrițene Săptămâna online. Ofițer în rezervă, analist de intelligence și jurnalist. Are o experiență bogată în analiza de intelligence, este expert în domeniul securității naționale și vrea să contribuie la dezvoltarea spiritului civic prin lansarea acestui săptămânal și alte proiecte civice interesante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related