Cea mai slabă încasare de TVA din statele UE. România pierde 9 miliarde de euro pe an, plasându-se la coada clasamentului european în privința colectării fondurilor din taxa pe valoare adăugată.
În vara acestui an, BNR avertiza că deficitul bugetar la sfârșit de an riscă să depășească 6% din PIB, în lipsa unor măsuri. O bună rată de colectare la TVA ar putea acoperi deficitul bugetar al țării, care se adâncește de la o lună la alta. Potrivit analiștilor Universității Babeș Bolyai (UBB), România are cel mai mare deficit de încasare la TVA (36,7%) dintre statele Uniunii Europene.
„Reducerea deficitului de încasare la TVA ar reprezenta un instrument eficient pentru a reduce deficitul major al bugetului statului:România are cel mai mare deficit de încasare la TVA (36,7%) dintre statele UE, pierzând astfel un venit de aproximativ 9 miliarde de euro la bugetul statului.
România este una dintre cele două țări europene în care eficiența colectării TVA s-a înrăutățit în ultimii 5 ani”, arată analiza realizată de economiștii UBB, în cadrul programului Romanian Economic Monitor. Situația nu este nouă, astfel încât tema încasării TVA a devenit o problemă cronică pentru România. În urmă cu trei ani, România avea un deficit al încasării TVA estimat la 37,3% (7,9 miliarde euro). În timp, situația s-a înrăutățit.
Gaura bugetară a României se adâncește
Ținta de deficit bugetar de 4,4% din PIB pentru sfârșitul acestui an a devenit ireală. Cel mai realist scenariu arată că deficitul României va trece de 6% din PIB. Cu o proastă colectare de TVA, statul român a impus o serie de măsuri fiscale ce vor măcina mediul economic, situație în care Banca Națională a României anunța o creștere a inflației la începutul anului 2024. Mai multe, în Monitorul de Cluj.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!