Cea mai slabă încasare de TVA din statele UE. România pierde 9 miliarde de euro

Data:

spot_img

Cea mai slabă încasare de TVA din statele UE. România pierde 9 miliarde de euro pe an, plasându-se la coada clasamentului european în privința colectării fondurilor din taxa pe valoare adăugată.

În vara acestui an, BNR avertiza că deficitul bugetar la sfârșit de an riscă să depășească 6% din PIB, în lipsa unor măsuri. O bună rată de colectare la TVA ar putea acoperi deficitul bugetar al țării, care se adâncește de la o lună la alta. Potrivit analiștilor Universității Babeș Bolyai (UBB), România are cel mai mare deficit de încasare la TVA (36,7%) dintre statele Uniunii Europene. 

„Reducerea deficitului de încasare la TVA ar reprezenta un instrument eficient pentru a reduce deficitul major al bugetului statului:România are cel mai mare deficit de încasare la TVA (36,7%) dintre statele UE, pierzând astfel un venit de aproximativ 9 miliarde de euro la bugetul statului.

Citește și Judecătoarea care nu justifică 6 milioane de euro, promovată de CSM la Curtea de Apel Bucureşti, tocmai instanţa care îi verifică averea

România este una dintre cele două țări europene în care eficiența colectării TVA s-a înrăutățit în ultimii 5 ani”, arată analiza realizată de economiștii UBB, în cadrul programului Romanian Economic Monitor. Situația nu este nouă, astfel încât tema încasării TVA a devenit o problemă cronică pentru România. În urmă cu trei ani, România avea un deficit al încasării TVA estimat la 37,3% (7,9 miliarde euro). În timp, situația s-a înrăutățit. 

Gaura bugetară a României se adâncește 

Ținta de deficit bugetar de 4,4% din PIB pentru sfârșitul acestui an a devenit ireală. Cel mai realist scenariu arată că deficitul României va trece de 6% din PIB. Cu o proastă colectare de TVA, statul român a impus o serie de măsuri fiscale ce vor măcina mediul economic, situație în care Banca Națională a României anunța o creștere a inflației la începutul anului 2024. Mai multe, în Monitorul de Cluj.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Monitorul de Cluj
Monitorul de Clujhttp://monitorulcj.ro
Monitorul de Cluj este cel mai important cotidian local din judetul Cluj, care apare in format tiparit si online din 1998. Ziarul tiparit apare in format standard 12 pagini, din care 4 color (luni-joi), si o editie de weekend (vineri-duminica). Continutul este preponderent comunitar (stiri si analize din domeniile administratie publica, sanatate, educatie), precum si pagini tematice (economie, mapamond, sport).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Judecătorul – avocat pentru Guvern, în procesul Danileț contra România

Un membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM ),...

Fitch Ratings a revizuit perspectiva României de la stabilă la negativă

Fitch Ratings a revizuit perspectiva creditelor pe termen lung...

TermeneAI: Creșterea afacerii cu 27% în 2024, susținută de tehnologiile inteligenței artificiale

Termene.ro, compania care a devenit un lider recunoscut în...

Beneficiile apartenenței României la UE. Fonduri europene primite | Aktual24

Beneficiile apartenenței României la UE, prin prisma accesării fondurilor...