România este țara cu cei mai mulți tineri care aleg să nu continue studiile

Data:

spot_img

România este țara cu cei mai mulți tineri care aleg să nu continue studiile. Dacă media Uniunii Europene este de 9,5%, în România procentul este de 16,6%.

În 2023, o medie de 9,5 % dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani din UE au părăsit timpuriu sistemul de educație și formare. În toate țările UE, proporția celor care au părăsit timpuriu sistemul de învățământ în 2023 a variat de la 2,0 % în Croația la 16,6 % în România, arată datele Eurostat.

Citește și: Dominic Fritz: „Trebuie să fim sinceri cu oamenii că nu putem face magie, nu putem promite orice”

Țările cu cea mai mică proporție de părăsire timpurie a sistemului educațional au fost Croația, Grecia, Polonia și Irlanda, unde ponderea a fost sub 5 %. Cele mai mari ponderi au fost înregistrate în România (16,6 %), urmată de Spania (13,7 %), Germania (12,8 %) și Ungaria (11,6 %).

Diferențe mari între țările Uniunii Europene

Au existat astfel diferențe mari între țările UE, unde 16 țări au atins deja obiectivul la nivelul UE pentru 2030, adică ponderea lor de părăsire timpurie a educației și formării profesionale este deja mai mică de 9%.

Ponderea globală a părăsirii timpurii a educației și formării profesionale a scăzut în UE cu 2,3 puncte procentuale (pp) între 2013 și 2023. Dintre țările UE, cele mai mari reduceri (în puncte procentuale) între 2013 și 2023 au fost observate în Portugalia (-10,9 pp) și Spania (-9,9 pp).

Citește și: De ce nu se vede Moldova de la București? Cum explică politicienii și societatea civilă

Există, de asemenea, 10 țări din UE care au înregistrat creșteri ale ponderii celor care părăsesc timpuriu țara; dintre acestea, țările cu o creștere care a depășit 1 pp au fost Austria, Cipru, Slovenia, Danemarca și Germania.

Mai mulți bărbați aleg să părăsească studiile

Proporția de tineri care părăsesc timpuriu educația și formarea profesională era cu 3,6 puncte procentuale mai mare pentru bărbații tineri (11,3 %) decât pentru femeile tinere (7,7 %) în UE în 2023, a se vedea figura 2. Aproape toate țările UE au raportat o proporție mai mare de părăsire timpurie a educației și formării profesionale pentru bărbații tineri decât pentru femeile tinere, cu diferențe deosebit de mari în Italia (5,5 pp), Germania (4,8 pp), Spania (4,7 pp), Finlanda (4,6 pp), Letonia și Malta (ambele 4,5 pp).

În schimb, ponderea celor care au părăsit timpuriu sistemul de învățământ a fost aproximativ aceeași pentru femeile tinere și pentru bărbații tineri în România, Cehia, Grecia și Bulgaria (+/- 0,2 pp), potrivit Eurostat.

Între 2013 și 2023, majoritatea țărilor UE au raportat o scădere a proporției de părăsire timpurie a sistemului de învățământ în rândul bărbaților tineri. Cea mai mare scădere a ratei de părăsire timpurie a studiilor în rândul bărbaților tineri a fost înregistrată în Portugalia (-13,6 pp), urmată de Spania, cu o reducere de peste 10,0 pp față de 2013. În schimb, patru țări au raportat creșteri care au depășit 1,0 pp: Austria, Finlanda, Danemarca și Germania.

Care este situația în rândul femeilor

În rândul femeilor tinere, s-a observat o situație în mare parte similară. Spania a înregistrat cea mai mare scădere a proporției de părăsire timpurie a școlii, cu o scădere de 8,5 pp între 2013 și 2023 pentru femeile tinere, urmată de Portugalia (8,2 pp). Cu toate acestea, șase țări din UE au raportat o proporție mai mare cu peste 1,0 pp a femeilor tinere care au părăsit timpuriu școala în 2023 decât în 2013: Germania (1,1 pp), Lituania (1,4 pp), Estonia (2,2 pp), Slovenia (2,3 pp), Danemarca (2,5 pp) și Cipru (5,8 pp).

Abandonul timpuriu al studiilor se referă la persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani care au absolvit cel mult învățământul secundar inferior și care nu au urmat alte forme de educație sau formare profesională în cele patru săptămâni care au precedat ancheta privind forța de muncă (LFS).

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

CNA, apel împotriva violenței la adresa jurnaliștilor

CNA, apel împotriva violenței la adresa jurnaliștilor. Mesajul transmis...

MetroCharge, un proiect care ajută transportul public să devină mai ecologic | Aktual24

MetroCharge, un proiect care ajută transportul public să devină...

Criză de medici de familie în Vâlcea. Peste 50% dintre aceștia sunt în prag de pensionare

Criză de medici de familie în Vâlcea. Peste 50%...