România, în aer

Data:

Ce face premierul cu miniștrii concurenților săi direcți pe partea progresistă a eșichierului politic ne aduce aminte de filmul ”Sus în aer” cu George Clooney în rol principal. Povestea noastră pare însă mai dură și mai imprevizibilă decât a celor ce concediază oameni în mod profesionist.

Avem un tandem președinte premier ce funcționează ireproșabil. Această relație frumoasă ar trebuie să se reflecte în buna evoluție a țării, nu în programe de tip România educată, Justiție Pozitivă sau în programul de dezvoltare ”Liviu Dragnea Nicolae 3.0”. Atunci când dai afară un om pe care un partener al tău îl aduce în grupul de firme și care se ocupă de domeniul pe care l-ai lăsat spre gestiune partenerului, este normal să discuți cu partenerul tău înainte să îl dai afară. Grupul de firme România poate ajunge peste patru ani la alți conducători care stau foarte bine ca trend în opțiunile pe care acționarii le vor avea în adunările generale de peste patru ani.

Câștigurile grupului de firme România se văd doar în bonusurile tale și ale firmelor partenere ale celor care te susțin în directorat. Alegătorii acționari văd că nu primesc dividende și acțiunile lor suferă chiar pierderi la bursă pentru că a crescut inflația, au crescut prețurile la materiale de construcție, la energie electrică, la gaze și toate prețurile au explodat, deși tu te lauzi că dividendele pe care le vor primi în viitor vor fi impresionante. Chiar dacă relația ta cu președintele consiliului de administrație, președintele, este una excepțională și el te vrea doar pe tine director general, România pierde dacă tu dai afara fără preaviz și sfaturi de îndreptare directori numiți de partenerii tăi și pe piață impresia este că acționezi arbitrar și părtinitor. Directorii care sunt apropiații tăi sunt feriți de orice risc de concediere.

Acționarii sunt nemulțumiți de șeful de la interne, dar tu îl numești și la justiție în locul directorului numit de partenerul tău. Doar părerea ta contează pentru că nimeni nu poate da afara până în 2024 pentru că președintele consiliului de administrație te vrea doar pe tine, chiar dacă îți asumi că vei avea în 2024 o Românie în genunchi din punct de vedere economic și social. Ai concediat un ministru pentru că ți-a contestat autoritatea și pentru că tu ți-ai asumat personal domeniul sănătății. Ai promis acționarilor că vei livra personal imunizare colectivă adică 60-70% până în toamnă și ai un rezultat anual rușinos pentru potențialul companiei de 30%, fără vreo perspectivă reală de evoluție pozitivă.

Te mândrește cu 5 milioane de vaccinați la câteva luni după „deadline” pentru că gândești ”big” indiferent de ce se întâmplă în realitate. Concurezi cu un potențial director general care este specialist în epidemiologie propus de către socialiști, dar refuzi să recunoști că el ar fi fost mai bun decât tine pe acest domeniu esențial pentru viitorul companiilor pe care le consideri că vor fi etern ale tale. 

Prietenii tăi cu care controlezi grupul de companii te ajută împreună cu președintele să blochezi orice tentativă a partenerului progresist de a aduce vreo schimbare domeniului justiție. Atunci când cel numit de către partener refuză să îți ceară ție și președintelui binecuvântare pe numiri tehnice în pe anchetele interne privind fraudele din companii, îl dai afara pentru că se opune modernizării firmei, nu pentru că ar vrea să aducă niște investigatori șefi care să te ajute să limitezi hoția. 

Alegerile pentru conducerea firmei sunt departe și ești conștient că orice ai face, și dacă ai uda canapeaua în direct la televizor, vei rămâne în funcție până în 2024. Președintele te adoră, indiferent ce năzdrăvănie ai făcut în trecut, deși dacă era un socialist în locul tău ar fi fost tras de urechi și ar fi fost dat afara dacă se putea. Acum te-ai împrumutat masiv de pe piața de capital, deși ai avut pierderi de 10% anul trecut care ar trebui limitate la 3% până la finalul mandatului, și vrei să mai ajuți firmele din companie care te pot sprijini pentru un nou mandat ca director general sau ca președinte ale consiliului de administrație în 2024.

Ministrul de la Justiție nu a vrut să semneze documentul care îți permitea să dai bani firmelor tale favorite și îl acuzi că vrea ca firmele respective să rămână sărace și îl trimiți acasă pentru că ai vorbit înainte cu președintele consiliului de administrație care și el ar fi vrut ca ministrul respectiv să facă potecă la el pe orice decizie pe justiție. Așa îl avertizezi și pe ministrul de la transporturi că va fi dat afara, mai ales că ai un consilier al tău care deja a propus ca directorul de la interne să fie numit și la transporturi. 

Ai mână liberă la conducere și poți face ce dorești, mai ales că te interesează ca oamenilor tăi să le fie bine. Chiar ești încurajat de cei apropiați din grup să dai afara pe cei numiți de partenerii tăi și să îți asumi tu conducerea întregului grup de firme cu oamenii tăi de încredere. Ai o mică problemă pentru că nu ai majoritatea în adunarea generală fără sprijinul partenerilor tăi și speri ca socialiștii să te ajute așa cum au ajutat înainte și alți directori generali care nu au avut majoritate în adunarea generală. Știi că se poate negocia cu socialiștii care întârzie să vină cu o moțiune de cenzură să te demită pentru că președintele te va numi tot pe tine.

Doar că nu poți negocia la vedere și te va costa mult mai scump decât dacă ai negocia direct cu partenerul progresist. Ai o mică problemă de încredere pentru că ai semnat un acord de management partajat al grupului, dar decizi să nu îl respecți pentru că președintele te poate proteja până în 2024 de orice destituire. 
Data trecută ai dat afară un ministru și ai semnat un acord că vei da afara un director al partenerului, doar dacă ai motive obiective și dacă discuți înainte cu partenerul. Președintele și cu tine ați decis că nu e nevoie să respectați ce ai semnat pentru că până în 2024 îți poți permite să îți bați joc și de parteneri și de acționari. 

Ai autorizație să concediezi pe cine vrei, să intervii să muți disciplinar orice funcționar te supără pe tine sau pe cei apropiați ție și chiar dacă ai promis că vei permite miniștrilor să se apere, decizi că este normal să afle că sunt concediați de la agenții de pază, care îi scot din clădire. Ryan Bingham este un naiv în filmul ”Sus,în aer”. Concedierea a ajuns la următorul nivel, mult mai dur chiar și decât în emisiunea ”Ucenicul”. Ești ministru, eu sunt premier și pleci acasă pentru că asta e pohta ce am pohtit. 


spot_imgspot_img
Mitica Stefanescu
Mitica Stefanescu
Mitică Ștefănescu crede în destinul nostru european, în democrație și în dreptate . El încearcă să înțeleagă lumea prin construcții logice de bun simț. Nu are pretenția de a fi deținătorul adevărului absolut și este conștient că este supus greșelii ca orice muritor de rând. Crede în ideile care ne unesc și care pot oferi copiilor noștri un viitor mai bun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ipocrizie în prag de alegeri! Discurs schimbat la 180 de grade al șefului PNL Brăila

Ipocrizie în prag de alegeri! Discurs schimbat la 180...

Sondajul RTV în care opțiunile de vot depășesc 100%. Ironii pe rețelele de socializare | Aktual24

Sondajul RTV, realizat de de Sociopol, institut patronat de...