Cheltuielile de Apărare ale României vor crește, dar nu se vor dubla, a spus președintele interimar, Ilie Bolojan, după summitul șefilor de stat și de guvern din Uniunea Europeană.
Ilie Bolojan a argumentat că România a alocat Armatei anul trecut 2,2% din Produsul Intern Brut (PIB), față de media europeană care este de 1,9%.
Pentru 2025, România a planificat 2,24% din PIB pentru apărare, adică 42 de miliarde de lei, echivalentul a peste 8,4 miliarde de euro. Cel puțin jumătate din acești bani sunt folosiți însă pentru salarii și pensii. De fapt, în anii precedenți din alocările de 2% din PIB au fost utilizați pentru achiziții de tehnică și echipamente în jur de 20% din bugetul alocat.
„Dividendele păcii s-au epuizat”, cum spunea președintele german Frank-Walter Steinmeier, dar România nu poate să-și schimbe filosofia cheltuielilor, și în mod paradoxal, cifra de afaceri a celei mai mari companii de stat din industria de armament, Romarm, a scăzut în 2023, iar per total industria de profil din țară nu a reușit să-și revină după începerea războiului. La sfârșitul anului trecut, guvernul a anunțat o Strategie națională pentru industria de război care propunea 14 priorități, printre care reluarea fabricării de pulberi, inclusiv a pulberilor necesare producerii de combustibil pentru rachete, asigurarea pe plan intern a principalelor materii prime necesare fabricării pulberii pentru muniție și revitalizarea capacităților de fabricare a armamentului de infanterie și a aparaturii optoelectronice pentru a se asigura tranziția de la armamentul existent la cel la standarde NATO.
Banca Europeană de Investiții va acorda credite pentru industria de apărare, dar guvernul nu are încă un plan concret de investiții. Va reuși România să-și refacă întreprinderile militare, dintre care unele au încă tehnologie dinainte de al Doilea Război Mondial? Între timp, această industrie a trecut la MApN, dar nu există date care să arate de câți bani e nevoie pentru ca fabricile autohtone de armament să devină rentabile și nici care e harta priorităților.
Continuarea, în Deutsche Welle
Citește și: A doua contestaţie privind candidatura lui Călin Georgescu, depusă de un avocat
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Forţele Terestre Române / Facebook)