România în Schengen în 2024 nu reprezintă o prioritate pentru Belgia, care a preluat președinția Consiliului Uniunii Europene pentru următoarele șase luni.
Premierul belgian Alexander De Croo a prezentat marți, la Strassbourg, prioritățile președinției Belgiei la Consiliul Uniunii Europene, iar printre acestea nu se numără și aderarea totală, inclusiv terestră, a României și Bulgariei la spațiul Schengen.
Deocamdată, granițele dintre cele două țări și restul UE vor fi eliminate doar pe calea aerului și naval, din martie anul acesta.
România în Schengen în 2024
După discursul din Parlamentul European, premierul belgian a participat la o conferință de presă, alături de președinta PE, Roberta Metsola, unde a fost întrebat de ce nu a menționat acest subiect printre prioritățile sale.
„Oamenii au tendința de a analiza discursuri prin ceea ce nu se află în conținutul lor. Doamna președintă nu mi-a acordat două ore să vorbesc Parlamentului European. Poate într-o zi asta se va întâmpla”, a declarat Alexander De Croo.
Premierul belgian a menționat că pași importanți înainte au fost făcuți în ultimele săptămâni.
Jurnaliștii au insistat și au întrebat dacă omisiunea acestui subiect din discursul său echivalează cu faptul că tema aderării României și a Bulgariei la zona de liberă circulație nu va fi o prioritate a președinției belgiene.
„Parțial, aceștia sunt legați de Schengen și este important că au fost întreprinși. Ambele țări au făcut eforturi remarcabile și pași înainte pentru a se conforma tuturor cerințelor care au fost solicitat de multe state privind Schengen.
Vreau să aplaud toate eforturile care au fost făcute, toți pașii parțiali care au fost făcuți. Este un semn și un pas înainte, dar mă aştept ca, dacă lucrurile vor continua să meargă conform planului, ca să se facă şi următorii paşi“, a declarat De Croo.
Prezentă la conferința de presă, Roberta Metsola a menționat că așteaptă ca totuși Parlamentul European să facă pași în această direcție.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!