Cu toate că, în 2022, România a avut una dintre cele mai creșteri din UE, structural, economia românească este departe de a performa în cadrul Uniunii Europene, potrivit cursdeguvernare.ro. La aproape toate capitolele, de la deficite, la ponderea serviciilor sau a fondurilor alocate activității de cercetare dezvoltare ne situăm printre ultimele țări din UE, arată „tabloul de bord” al UE publicat de Eurostat.
Valoarea Produsului Intern Brut al Uniunii Europene s-a ridicat, anul trecut, la 15,8 trilioane de euro. Germania rămâne detașat cea mai mare economie din UE (3,9 trilioane EUR, sau 24,5% din PIB-ul totalul), urmată de Franța (16,7%) și Italia (12,1%). La celălalt capăt al intervalului, Malta (0,1 %) este cea mai mică economie din UE.
Cu un PIB de 286,4 miliarde de euro în 2022, la prețuri curente, România s-a clasat anul trecut pe locul 12 la nivel european din perspectiva dimensiunii economiei locale în raport cu economia UE, cu o pondere de 1,8% din PIB-ul total al UE.
Avem cea mai mică pondere a angajaților în sectorul serviciilor
Dintre statele membre UE, România a avut cea mai mică pondere (49,5 %) din forța de muncă angajată în sectorul serviciilor în 2022. În schimb, serviciile au furnizat 83,8 % din locurile de muncă în Țările de Jos.
Continuarea, în cursdeguvernare.ro!
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Foto: Facebook Ministerul Finanțelor)