România intră în Schengen din 2025: Din 1 ianuarie 2025, România devine membră deplină a Spațiului Schengen, eliminând controalele la granițele rutiere și feroviare cu celelalte 28 de state membre. În județul Bihor, polițiștii de frontieră se confruntă cu modificări importante în activitatea lor, potrivit informațiilor obținute de Bihoreanul.
Spaţiul Schengen a fost creat în 1985 între cinci state UE – Franţa, Germania, Belgia, Ţările de Jos (Olanda) şi Luxemburg – şi s-a extins treptat, devenind cel mai mare spaţiu de liberă circulaţie din lume. Numele provine de la un sat din Luxemburg unde au fost semnate Acordul Schengen în 1985 şi Convenţia Schengen în 1990. Astăzi, cu o populaţie totală de aproape 420 milioane, se întinde în 27 de ţări.
După ce în martie a.c. au intrat în Spaţiul Schengen doar cu porturile şi aeroporturile, de la 1 ianuarie 2025 România şi Bulgaria vor adera cu drepturi depline, şi cu frontierele terestre. Ce înseamnă asta? „La graniţele cu celelalte state Schengen se va elimina controlul de frontieră şi se va putea călători liber între aceste state, fără verificarea documentelor de călătorie”, explică purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Române, comisarul Alexandra Găvan.
Pe scurt, pasagerii din trenuri şi autovehicule nu vor opri la graniţa cu Ungaria şi Bulgaria, gheretele din punctele de trecere vor fi desfiinţate, iar cozile vor dispărea. Mărfurile vor circula liber, exportatorii şi transportatorii economisind timp şi bani.
Citește și: Omul bun la toate din MJ, „uns”magistrat de legătură la Chișinău
Schimbări majore pentru polițiștii de frontieră din Bihor: Patrule în trafic și dotări moderne
Intrarea în Spaţiul Schengen aduce schimbări majore în activitatea Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Oradea, care supraveghează frontiera cu Ungaria din judeţele Bihor şi Arad.
Pe de o parte, odată cu desfiinţarea controalelor în punctele de trecere a frontierei (PTF) din Borş, Salonta, Valea lui Mihai, Săcuieni şi Episcopia Bihor, principalele misiuni ale poliţiştilor de frontieră vor fi mai discrete, dar nu mai puţin importante. Concret, aceştia vor patrula în trafic şi în parcări, în limita a 30 km de la linia de frontieră, împreună cu colegii din Poliţie, Jandarmerie, Imigrări, Garda de Mediu, Vamă şi CNAIR.
De altfel, în ultimele săptămâni, ITPF Oradea şi Poliţia Bihor au fost dotate cu echipamente moderne de supraveghere la distanţă (aparatură nightvision, termovision, comunicaţii prin satelit) şi 17 autospeciale dotate cu camere LPR, care citesc automat numerele de înmatriculare ale vehiculelor şi transmit alerte în timp real.
Continuarea, în Ebihoreanul.ro
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Foto: Inquam Photos / George Călin)