joi, 23 septembrie 2021
AcasăÎn lumeDiasporaRomânia îşi consolidează legăturile comerciale și culturale cu Galicia

România îşi consolidează legăturile comerciale și culturale cu Galicia

Impulsionare a schimburilor comerciale și a investițiilor, deschiderea unui consulat onorific al României în regiune, încheierea unui Memorandum de înfrățire între Vigo și un oraș din România, cooperare în sectoare industriale precum construcțiile navale și cel al componentelor auto și în domeniul infrastructurii portuare, și deschiderea unui Lectorat de limba română la Universității din Santiago de Compostela. Aceste au fost dintre principale teme pe care le-a avut ambasadorul României în Regatul Spaniei, Gabriela Dancău, in timp de o vizită de două zile la Comunitatea Autonoma Galicia, unde s-a întâlnit cu președintele Guvernului, Alberto Núñez Feijóo, primarii din Santiago Compostela și Vigo, precum alte autorități, a informat Biroul Diplomatic pe Facebook.

Cu președintele Guvernului din Galicia “au fost discutate posibilitățile concrete de colaborare în diverse domenii, mai ales cel economic, analizandu-se modalitățile de impulsionare a schimburilor comerciale și a investițiilor. De asemenea, un punct important al discuției l-a reprezentat dezvoltarea cooperării descentralizate, dar și deschiderea unui consulat onorific al României în regiune cu scopul de a dezvolta relaţiile comerciale şi culturale și a consolida coeziunea şi cunoaşterea reciprocă”, scrie Ambasada pe Facebook.

Ambasadorul României în Spania, Gabriela Dancău, la întâlnierea cu președintele Guvernului Regiunii Autonome Galicia, Alberto Núñez Feijóo

Feijóo și-a exprimat întreaga deschidere pentru cooperarea cu Ambasada României și Consulatul General al României la Bilbao (care are în jurisdicție și Regiunea Galicia) în vederea promovării şi concretizării iniţiativelor misiunii diplomatice.

Ambasadorul român a transmis mulţumiri pentru sprijinul acordat comunităţii românești (aproximativ 11.000 de persoane), foarte bine integrată în regiune, pe durata actualei pandemii de Covid-19.

În aceeași zi, Dancău s-a intalnit si cu rectorul Universității din Santiago de Compostela, Antonio López Díaz. Ambii au subliniat programele de cooperare pe care această Universitate le are cu Universitatea din București și Universitatea Tehnică din Iași.

“Ambasadorul a propus extinderea colaborării cu partea română prin studierea posibilității deschiderii unui Lectorat de limba română la USC și eventuala cooperare în sensul organizării în comun de evenimente cultural-educaționale”, semnalează Ambasada pe Facebook.

Înainte Dancău a avut o întâlnire cu primarul orașului Santiago de Compostela, Xosé Antonio Sánchez, pentru a analiza oportunitățile de cooperare economică  și culturală, luând în considerare și expertiză autorităților locale din acest oraș în domeniul prezervării patrimoniului istoric și cultural, care poate fi împărtășită cu orașe din România care beneficiază de o situație similară, inclusiv prin intermediul unui eventual parteneriat. 

O zi înainte, Dancău a avut loc un schimb de opinii cu primarul oraşului Vigo, Abel Caballero, privind posibilitățile de promovarea schimburilor comerciale și a investițiilor economice reciproce, având în vedere importanța orașului Vigo ca centru industrial și port la Oceanul Atlantic. 

Ambasadorul României “a propus intensificarea acțiunilor de cooperare descentralizată, inclusiv prin încheierea unui Memorandum de înfrățire cu un oraș din România”. Edilul spaniol a exprimat dorința autorităților locale din orașul Vigo de a-i implica activ pe români în activitățile urbei și de a pune în practică propunerile ambasadorului. 

Dancău a mai avut o reuniune cu Patricia García, președinte al Círculo de Empresarios de Galicia, principala asociație a oamenilor de afaceri din provinciile Vigo și Ourense. 

“Discuțiile s-au concentrat pe oportunitățile de cooperare economică între companiile românești și cele din Galicia, în special în sectoare industriale precum construcțiile navale și cel al componentelor auto. Având în vedere profilul balneo-climateric similar al României și provinciei Ourense, au fost identificate oportunități interesante de colaborare și investiții în acest domeniu în România”, precizeaza Ambasada pe Facebook.

Dancău a mai realizat o vizită importantă a principalelor părți ale portului din Vigo, unde a avut o reuniune cu președintele Autorității Portuare Enrique César López. Cu această ocazie, oficialul spaniol a prezentat activitatea bogată a acestui prim port de pescuit la nivel european și al 8-lea port comercial al Spaniei. 

Ambasadorul român a subliniat necesitatea promovării oportunităților de cooperare româno-spaniole în domeniul infrastructurii portuare: “Au fost identificate posibilități de colaborare cu porturile românești în proiecte trans-naționale în cadrul programului Horizon2020, precum și schimburi de experiență în ceea ce privește implementarea strategiei Blue Growth, prin acțiuni concrete precum promovarea utilizării GNL și a dezvoltării infrastructurii portuare necesare sau proiecte inovatoare de captare de CO2.”

Raul Sanchez
Jurnalist spaniol care colaborează cu HotNews și Euronews. A lucrat pentru agenție de presa EFE la București și a fost corespondent pentru România al cotidianului El Pais.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE