România nu îndeplinește condițiile necesare pentru a trece la moneda euro

Data:

România nu îndeplinește condițiile necesare pentru a trece la moneda euro, arată Comisia Europeană. Concluzia a fost luată în urma unei evaluări privind compatibilității juridice și îndeplinirea criteriilor de convergență.

De asemenea, au fost luați în considerare și factorii relevanți suplimentari pentru convergența și integrarea economică, se arată într-un comunicat publicat, miercuri, de Executivul comunitar.

Citește și: Cum se schimbă educația în era digitală. Profesorul nu mai este singura sursă de informare | INTERVIU

6 țări vor să treacă la moneda euro

Concluzia este prezentată în Raportul de convergenţă din 2024, care evaluează progresele realizate de Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, România şi Suedia în direcţia aderării la zona euro. Acestea sunt cele şase state membre din afara zonei euro care s-au angajat din punct de vedere juridic să adopte moneda euro.

În Raportul Comisiei Europene se atrage atenția asupra faptului că legislația din țara noastră nu este în totalitate compatibilă cu obligația de conformitate prevăzută la articolul 131 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE).

Prin urmare, România nu îndeplinește o serie de criterii precum cel de stabilitate al prețurilor, cel privind finanțele publice, criteriul cursului de schimb și criteriul de convergență a ratelor dobânzii pe termen lung.

În Raport se menționează că aderare la zona euro este un proces deschis, care se bazează pe anumite norme. Documentul se bazează pe criteriile de convergenţă. Printre aceste criterii de convergenţă se numără stabilitatea preţurilor, soliditatea finanţelor publice, stabilitatea cursului de schimb şi convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung.

Bulgaria este cea mai aproape de tranziție

Concluzia raportului este că statele-membre pe care le vizează prezintă rezultate eterogene în ceea ce priveşte convergenţa nominală. În prezent, niciunul dintre aceste state nu îndeplineşte toate criteriile de aderare la zona euro.

Dintre acestea, Bulgaria este singura țară care ar mai trebui să îndeplinească un singur criteriu și a cărei legislație poate să fie considerată compatibilă cu normele necesare.

Potrivit concluziilor raportului, Suedia îndeplineşte criteriul privind stabilitatea preţurilor. Bulgaria şi Suedia îndeplinesc criteriul privind finanţele publice.

De asemenea, Bulgaria, Cehia şi Suedia îndeplinesc criteriul privind ratele dobânzilor pe termen lung, iar Bulgaria îndeplineşte criteriul privind cursul de schimb.

Aceste rapoarte intermediare sunt publicate o dată la 2 ani sau la cererea specifică a unei țări din UE de evaluare a pregătirii sale pentru aderarea la zona euro. Pe această bază, Consiliul UE decide dacă o țară îndeplinește condițiile pentru adoptarea monedei euro. Cea mai recentă țară care a aderat la zona euro a fost Croația, în 2023.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

[td_block_11 custom_title="Related Article" limit="1" post_ids="328426"]
spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Soluții pentru dezvoltare regională și rolul PNRR-ului | Moldova Economică

Soluții pentru dezvoltare regională și rolul PNRR-ului (Planul Național...

Noi schimbări ale e-TVA, anunțate de Marcel Boloș

Noi schimbări ale e-TVA au fost anunțate, joi, de...

Au crescut vânzările auto în România. Marca preferată de români | Reporter24

Au crescut vânzările auto în România. Marca preferată de...