România nu rezistă o săptămână dacă ne atacă Rusia. Are capacitatea de a face față 72 de ore, adică trei zile, dacă trupele rusești ar invada terestru și aerian țara, estimează Claudiu Degeratu, expert în securitate națională și internațională.
Expertul spune că există, teoretic, pericolul ca Statele Unite să nu intervină în sprijinul României, dacă la Casa Alba ajunge președintele, din toamna, Donald Trump.
Teama că Trump ar putea scoate unilateral SUA din NATO a apărut și la Washington, motiv pentru care în Congres se iau masuri legislative de siguranță, astfel încât președintele american să nu poată face acest lucru unilateral, explică specialistul în interviul acordat aktual24.ro.
Citește și: Biserica Ortodoxă Rusă din Suedia, vârf de lance al spionajului rusesc
România nu rezistă o săptămână dacă ne atacă Rusia
Însă, chiar și așa, pericolul există tocmai din pricina slăbiciunii militare a României, care nu ar putea rezista unui atac rusesc o săptămână.
Într-un astfel de scenariu, este foarte posibil că Trump să blocheze activarea Articolului 5 al NATO, anunțând că negociază direct cu Puțin o soluție și să ceară o amânare de 24-48 de ore înainte ca țările alianței să intre în război de partea statului atacat. Iar o întârziere de acest fel ar fi catastrofală pentru România.
Să nu ne facem iluzii că nu contăm pentru Rusia. Ba, dimpotrivă, în zona României, rușii au avut, istoric vorbind, cele mai multe războaie. Chiar dacă rămânem un front secundar, pentru că Moscova e interesată în principal de Polonia și țările baltice, nu e cazul să socotim că suntem la adăpost.
Cine este Claudiu Degeratu
Marea gafa a premierului Ciolacu, poziția ambiguă a României față de Ucraina, obiectivele propagandei rusești în anul electoral 2024 din tara noastră sunt elemente care conturează poziția țării noastre în regiune.
Viziunea lui Claudiu Degeratu este una globală asupra evoluției evenimentelor, tocmai prin prisma studiilor pe care le are, scrie Aktual24.
Este profesor asociat la Facultatea de Istorie a Universității București și cercetător la Institutul Național pentru Studierea Totalitarismului din Academia Română, cu diplomă în sociologie și doctorat în relații internaționale și studii europene.
A lucrat 13 ani în diverse funcții de conducere la Ministerul Apărării, inclusiv că director general pentru politici de apărare și planificare, fiind responsabil cu politicile pentru NATO și UE. A fost șeful Departamentului Apărare al delegației permanente române la Cartierul General al NATO de la Bruxelles.
Interviul integral în Aktual24
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
„…pozitia ambigua…”___–___adica duplicitatea romaneasca deja notorie, am intrat in al DRM impotriva Rusiei si am iesit aliatii cu Rusia…Asa juca si ceausescu, membru CAER si al Pactului de la Warsovia, dar se plimba in caleasca regala, la londra…iohanescu este intr-o pozitie caprina, probabil ca tocmai pentru asta a lansat-tarziu- idea/oferta de a deveni sef la NATO, ca sa tulbure apele, adica sa se vada ca la NATO nu ar fi niste reguli, in sfarsit, asta ii face bine in fata lui Putin, daca va fi nevoie ca sa uziteze si el ,”neamtzul!” de Jmecheria romaneasca…
„… ne ataca Rusia…”__–__si ce facem, daca China le sare in ajutor cu vreo 3 milioane de infanteristi???!!