România nu-și protejează copiii. Cifre îngrijorătoare

Data:

spot_img

România nu-și protejează copiii. Numărul minorilor dispăruți crește de la an la an, sub privirile neputincioase ale autorităților române. La fel și numărul copiilor abuzați în cămine instituționalizate.

După azilele groazei, la orizont se arată o nouă tragedie a societății românești, nerezolvată în cei peste 30 de ani post-decembriști, aceea a copiilor instituționalizați. Pe de o parte este vorba despre abuzurile din cămine, inclusiv violuri și bătăi, pe de altă parte de traficarea copiilor.

Statistici îngrijorătoare

Recent, organizația Salvați Copiii a anunțat că în ultimul an au sesizat poliția în legătură cu 8.722 de minori care au dispărut, cu 1.145 mai multe cazuri față de anul trecut.

106 din ei au sub 5 ani, iar cei mai mulți 6.195 au peste 14 ani. În februarie, autoritățile au fost informate că a dispărut și un copil ucrainean. 

DW citează recent un raport al Departamentului de Stat al SUA pe tema traficului de persoane care ajunge la concluzia că autoritățile române „au urmărit penal și au condamnat semnificativ mai puțini traficanți” decât ar fi putut, ținând cont de dovezile pe care le-ar fi avut la îndemână.

„Angajat al instituției, acuzat că ar fi abuzat sexual un minor aflat în grija acestora.”

PRESShub semnala pe 20 iulie un scandal major în centrul capitalei, la Direcția Generală de Asistență Socială a Persoanei și Protecția Copilului (DGASPC) Sector 2, unde un „angajat al instituției era acuzat că ar fi abuzat sexual un minor aflat în grija acestora.”

De-a lungul timpului, la DGASPC Sector 2 au existat mai multe cazuri de copii abuzați de angajați, inclusiv agresiuni fizice. Mulți dintre copiii abuzați fug din cămine și ajung să fie traficați de rețele de proxeneți.

9 cazuri de abuz sunt acum în curs de investigare, 6 dintre acestea fiind identificate ca violență fizică.

Citește și: Șoc și dezgust. Alte abuzuri asupra copiilor din centrele statului

Raport al comisie de anchetă parlamentare privind situația cazurilor copiilor dispăruți, ignorat de autorități

Parlamentul României a înființat o comisie de anchetă privind situația cazurilor copiilor dispăruți, finalizată în 2020 cu un raport care cuprinde acuzații grave, de la suspiciuni de complicitate între rețeaua de traficare a copiilor, poliție și barou dintr-un anumit județ, până la acuzații de racolare a unui băiat cu ajutorul unui angajat DGASPC Brașov, vândut unei rețele de proxeneți.

Nu în cele din urmă, acuzarea unui președinte de Consiliu Județean de implicare într-o rețea de traficare. Din păcate, surse din cadrul direcțiilor respective susțin că multe dintre aceste nereguli continuă și astăzi.

În cadrul audierilor de la Parlament a reieșit că deși au existat informații de la ONG-uri privind rețeaua de traficanți pentru copii, DGASPC -urile nu au luat nicio măsură.

Ba mai mult, directori ai acestor DGASPC -uri au declarat că nu știu ce se întâmplă în centrele lor, iar în cazul în care au citit în presă sau au fost semnalați, nu au „aprofundat cazurile”.

În mod surprinzător, după descoperirea azilelor groazei nu au urmat controale și la centrele pentru copii, deși au existat mai multe semnale de alarmă privind situația existentă.

Suspiciuni de complicitate între rețeaua de traficarea a copiilor, poliție și Barou

Deși Organizația Salvați Copiii a publicat un raport conform căruia județul Brăila este un „loc al rețelei de traficanți de copii pentru prostituție și exploatare în muncă”, conducerea DASPC  a declarat în fața comisiei de anchetă că nu a auzit de respectivul raport raport.

Mai mult, au fost sesizate de către Fundația Reaching Out Romania posibile complicități între angajați ai Direcției, poliția municipală și Baroul Brăila.

„O fată minoră traficată a vrut să dea o declarație poliției în acest sens, iar poliția a refuzat să îi ia declarația. Fundația a înaintat Comisiei suspiciunea de complicitate în acest caz a poliției municipale și a Baroului Brăila”, se precizează în Raportul comisiei de anchetă.

Declarația privind posibila conexiune între instituții ale statului și rețeaua de traficare a aparținut doamnei  Iana Matei, președintă a Fundației Reaching Out Romania.

Președintele CJ Teleorman, care era și asistent social și coordona rețeaua de trafic, pregătea fetele pentru traficare din Municipiul Roșiori”

România nu-și protejează copiii. Iana Matei, președinta Fundației Reaching Out Romania a declarat în fața comsiei de anchetă că  în județul Teleorman sunt cel puțin două cazuri extrem de grave care privesc rețeaua de trafic de copii.

Primul se refrea la două fete de 15, respectiv 17 ani, care „au avut documente falsificate pregătite pentru ieșirea din țară. Fetele aveau un istoric de traficare în DGASPC-uri, inclusiv la DGASPC Roșiori”.

Al doilea caz semnalat, la fel de grav, era un proces penal “conform căruia președintele CJ Teleorman, care era și asistent social și coordona rețeaua de trafic, pregătind fetele pentru traficare din Municipiul Roșiori”.

Tot în Teleorman, angajați ai DGASPC au fost acuzați de violență și abuz sexual la adresa copiilor.

Aceste cazuri au fost confirmate de conducerea instituției: „au fost cazuri de violență fizică și verbală, cu siguranță există și acum, dar nu sunt raportate la nivelul conducerii” , a declarat directorul general al instituției.

Băiat din Brașov recrutat cu ajutorul unui angajat DGASPC BV și vândut unei rețele de proxeneți

Nici la  DGASPC Brașov lucrurile nu au arătat mai bine. Un băiat din Brașov recrutat cu ajutorul unui angajat DGASPC BV și vândut unei rețele de proxeneți. Cazul a fost prezentat Comisiei.

Era vorba despre un băiat de 14-15 ani, care a cerut ajutor unui ONG din Brașov și  care a declarat că începând cu vârsta de 11-12 ani a început să fie traficat.

În fața comisiei, conducerea  DGASPC Brașov a recunoscut că a aflat despre acest caz din mass-media, însă a declarat ca nu are cunoștință de caz, nici ea și nici alți colegi mai vechi în sistem.

Tot la Brașov a fost semnalat cazul a două fete minore însărcinate care erau în programul de protecție al DGASPC și pentru care au fost sesizate organele de urmărire penală.

Nici în județul Dolj lucrurile nu stăteau altfel. Conducerea DGASPC Dolj a declarat la audiere că există trei cazuri pentru care a fost începută urmărirea penală împotriva a doi asistenți maternali și a unui polițist.

Directorul general a afirmat că au existat și suspiciuni de existență a unei rețele de trafic de minori, iar de fiecare dată au fost sesizate organele de Poliție și DIICOT. Cazuri grave au fost constatate și în alte județe.

România nu-și protejează copiii. „Rețelele de trafic persoane sunt conectate politic și juridic cu aceste centre”

Iana Matei, președinta Fundației Reaching Out Romania,  a declarat în fața comisiei că cele mai „problematice DGASPC-uri (denumite și „bazine de traficare”) sunt județele Dolj, Brașov, Teleorman, Călărași, Galați, Brăila, Constanța. Rețelele de trafic de persoane sunt conectate politic și juridic cu aceste centre, care îi protejează pe traficanți”.

Iana Matei a mai informat parlamentarii români că DGASPC-uril e au obiceiul de a „muta un copil dintr-un centru în altul (respectiv de a-l scoate din centrul fundației și a-l duce în centrul de asistență socială publică).

Astfel, s-au înregistrat cazuri de copii traumatizați care s-au sinucis din cauza acestor mutări repetate”.

România nu-și protejează copiii. Reprezentanții ONG-urilor au dat mai multe exemple grave despre funcționarea căminelor și a autorităților române.

De pildă, o „organizație neguvernamentală din Italia a reușit să identifice ora și zborul cu care 2 fete din România urmau să plece, împreună cu traficanții lor stabiliți în Anglia (informații pe care polițiștii nu le aveau, și care au fost transmise mai departe Direcției de Crimă Organizată de către dna Iana Matei)”.

Una dintre concluziile audierii este mai mult decât gravă:„ DGASPC-urile reprezintă o sursă principală de „recrutare” pentru traficanți (tinerele sunt „învoite” de conducerea DGASPC-urilor și scoase „la produs” de către traficanți, găsite de către Poliție și aduse înapoi la DGASPC, conform decarațiilor Ianei Matei)”.

România este pe primul loc la traficul de persoane în Europa, statistică dovedită de numeroase rapoarte internaționale.

Surprinzător însă, dacă în cazul azilelor groazei, în cele din urmă au existat mai multe controale în care s-au descoperit sute de cazuri de bătrâni terorizați, toruturați, înfometați, în cazul căminelor de copii se mai așteaptă.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Oana Stănciulescu
Oana Stănciulescu
Oana Stănciulescu este jurnalist din 1991. A debutat Dreptatea, ca reporter. A mai lucrat la România liberă, Ziua, Academia Cațavencu, BBC. A fost redactor-Sef la emisiunea „Chestiunea Zilei”, șef sectie Politic la PRO TV, redactor-șef adjunct la Evenimentul Zilei și Cotidianul. Realizator și analist la Realitatea TV și Antena 3. Director la Expres Magazin · A activat pe funcția de consilier la Institutul Diplomatic Român și presedinte la Societatea pentru Presă Liberă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale din Republica Moldova

Alegerile din Republica Moldova s-au încheiat, la ora 21:00...

Prezidențiabili vulnerabili și o campanie murdară?

Susținătorii prezidențiabililor sunt mai bine pregătiți decât candidații. Sandalurile...

Alegeri în Republica Moldova, turul II

Alegeri în Republica Moldova. Astăzi se desfășoară turul II...