Judecătorul Cristi Danileț: „Un stat european este liber să decidă dacă acordă sau nu dreptul la căsătorie pentru persoanele de acelaşi sex”

Data:

spot_img

Judecătorul Cristi Danileț a analizat decizia Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care a obligat România să recunoască familiile formate din persoane de același sex.

CEDO a respins contestația depusă de Guvernul României în cazul Buhuceanu și Ciobotaru și alte 20 de familii împotriva României.

Magistratul clujean arată CEDO nu a obligat România să recunoască căsătoriile între persoanele de același sex, ci să acorde o formă de protecție juridică acestora. 

Astfel, România trebuie să implementeze o lege a parteneriatului civil, prin care concubinii de același sex dispun de drepturi ce le permit să se reprezinte și care reglementează situații precum: vizitele în spital, plata taxelor, îngrijirea copiilor ori stabilirea în străinătate.  

Altfel, după cum notează Cristi Danileț, „un stat european este liber să decidă dacă acordă sau nu dreptul la căsătorie pentru persoanele de acelaşi sex”, arată judecătorul clujean.

Citește și Copiii români, cei mai expuși riscului de sărăcie din Europa. România, cap de listă la capitolul excluziune socială, în 2022

Judecătorul Cristi Danileț: „Căsătorii între persoane de acelaşi sex?”

Nu, CEDO nu a obligat România să recunoască astfel de căsătorii pentru persoanele de acelaşi sex, ci doar să acorde o formă de protecţie juridică a concubinilor de acelaşi sex.

CEDO spune că dreptul la căsătorie este un drept fundamental al omului numai pentru persoanele de sexe diferite, prin urmare un stat european este liber să decidă dacă acordă sau nu dreptul la căsătorie pentru persoanele de acelaşi sex. 

Or, reamintesc: Constituţia României şi decizia CCR nr. 580/2016 spun că în România instituţia căsătoriei este rezervată numai pentru persoanele de sexe diferite.

Prin urmare, după pronunţarea hotărârii CEDO rămase definitivă pe 25 sept 2023, ceea ce devine obligatoriu pentru România este să adopte o lege a parteneriatului civil: cei doi parteneri nu vor merge la ofiţerul de stare civilă într-o procedură solemnă specifică celor care se căsătoresc, ci se vor înscrie într-un registru şi vor primi un certificat prin care se va atesta uniunea lor.

Acest tip de uniune le va da anumite drepturi, cum ar fi vizitarea în spital al partenerului, stabilirea în străinătate, moștenirea, îngrijirea copiilor, plata ratelor, plata taxelor etc.”, se arată în mesajul publicat de Cristi Danileț pe pagina sa de Facebook

În urma respingerii contestației depuse de Guvernul României, Hotărârea CEDO pronunțată în luna mai a acestui an rămâne definitivă, la fel ca obligația Guvernului și Parlamentul României de a adopta măsuri urgente care să asigure protecția și recunoașterea legală a tuturor familiilor. (Monitorul de Cluj)

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Monitorul de Cluj
Monitorul de Clujhttp://monitorulcj.ro
Monitorul de Cluj este cel mai important cotidian local din judetul Cluj, care apare in format tiparit si online din 1998. Ziarul tiparit apare in format standard 12 pagini, din care 4 color (luni-joi), si o editie de weekend (vineri-duminica). Continutul este preponderent comunitar (stiri si analize din domeniile administratie publica, sanatate, educatie), precum si pagini tematice (economie, mapamond, sport).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Alegeri prezidențiale 2024. De ce este funcția de președinte atât de importantă

Rolul președintelui României este mult mai complex decât îl...

Analiză Martens. Ce am învățat din referendumul pro-UE trecut la limită în Republica Moldova

Viitorul european al Republicii Moldova este într-o intensă dispută,...