România pe urmele lui Viktor Orban?

Data:

spot_img

În România, unele partide de dreapta vor să introducă o lege împotriva „propagandei gay” bazată pe modelul maghiar. Criticii văd acest lucru ca pe o încercare de a plasa țara pe o traiectorie anti-europeană.

Sensul literelor LGBTQ a fost probabil o necunoscută pentru mulți oameni din România până de curând. Nu este de mirare: chestiuni legate de identitatea sexuală nu au jucat un rol important în dezbaterile publice din țară în ultimii ani. Acest lucru s-a văzut și la așa zisul referendum pentru familie din toamna anului 2018, care a eșuat din cauza dezinteresului considerabil: în ciuda încercărilor masive de mobilizare, au participat doar 21% dintre cei chemați la urne.

Acum, însă, mai multe partide de dreapta încearcă să ridice problema LGBTQ în topul agendei publice din România – mai exact: presupusa nevoie de „luptă” împotriva așa-numitei „ideologii LGBTQ” și „propagandei gay”. Cel mai simplu mijloc la îndemână: un import al legii premierului ungar Viktor Orban împotriva propagandei LGBTQ, care a întrat in vigoare recent și care amestecă pedofilia cu homosexualitatea și transsexualitatea.

Asemenea Ungariei, și România ar trebui să-și protejeze minorii de propaganda LGBTQ, și-au motivat partidele inițiativa. De aceea, vor fi introduse în parlament propuneri legislative, care seamănă în mare măsură cu modelul maghiar.

Inițiativa este cu adevărat explozivă în mai multe privințe și depășește cu mult cadrul politicii interne românești. „Răul a fost deja făcut”, scrie publicistul Dan Tapalagă de la portalul G4Media. „Narativul subversiv anti-UE a intrat și la noi în mainstream.” Avocatul și politicianul liberal maghiar Peter Eckstein-Kovacs declară pentru DW: „Este vorba de o încercare de a împinge România, care a fost până acum clar pro-europeană, într-o alianță anti-europeană, prietenoasă Kremlinului.”

Sprijin pentru referendumul lui Orban

Inițiativa pentru o lege anti-LGBTQ bazată pe modelul maghiar a venit mai întâi la sfârșitul lunii iulie de la două partide extra-parlamentare naționaliste de dreapta ale minorității maghiare din România, Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) și Partidul Civic Maghiar (PCM). PPMT este reprezentat în parlament de deputatul Zoltan Zakarias, ales însă pe lista UDMR.

UDMR nu a luat încă nici o poziție față de inițiativa celor două partide surori mai mici, un punct de vedere urmând să fie făcut public la toamnă, când proiectul de lege va fi disponibil în noua sesiune a parlamentului, a declarat o purtătoare de cuvânt a partidului. Cu toate acestea, UDMR sprijină „în mod natural” referendumul lui Viktor Orban în Ungaria privind legea anti-LGBTQ, care este planificat pentru ianuarie 2022. UDMR solicită tuturor maghiarilor transilvăneni cu dublă cetățenie să participe la referendumul din țara vecină.

„Orbanul României”

La câteva zile după prima inițiativă, AUR a anunțat că va introduce și ea în parlament o lege anti-LGBTQ bazată pe modelul maghiar. Pare un paradox, având în vedere atitudinile anti-maghiare ale partidului.

Cu toate acestea, co-președintele AUR, George Simion, este un admirator declarat al lui Viktor Orban și s-a autointitulat recent, într-un interviu acordat unui portal maghiar, „Orbanul României”. 

Explicația unor astfel de declarații constă, printre altele, în încercarea AUR de a deveni membră a unei noi alianțe europene de partide populiste de dreapta și de extrema dreaptă, la a cărei înființare prim-ministrul Ungariei lucrează în prezent mai ales cu aliații italieni și polonezi.

Subiect exploziv pentru guvernul României

Niciunul dintre proiectele de lege menționate nu a fost prezentat încă, dar explozivitatea problemei este deja evidentă, mai ales din cauza atitudinii UDMR. Deși, în prezent, face parte dintr-o coaliție liberală, pro-europeană, a devenit, în ultimii ani, din ce în ce mai mult un purtător de cuvânt al politicii lui Viktor Orban și o anexă a partidului său Fidesz – cu toate că, spre deosebire de Fidesz, mai este membră in Partidul Popular European (PPE).

Prin susținerea referendumului maghiar și, eventual, și a unei legi românești anti-LGBTQ, UDMR împinge guvernul și partenerii săi de coaliție în zona conflictelor pe care Viktor Orban le provoacă de ani de zile cu Uniunea Europeană. Ar putea fi o manevră deliberată, printre altele, pentru că UDMR respinge anumite reforme judiciare și anticorupție, dar, deocamdată, nu a putut să se impună.

Voturi ardelenești pentru Viktor Orban

Politologul Cristian Pîrvulescu declară pentru DW că „alianța informală dintre UDMR și AUR” creează probleme considerabile guvernului liberal într-o Românie cu orientară liberală. „Asta e o situație favorabilă pentru Viktor Orban”, spune Pîrvulescu. În același timp, politologul vede în Ardeal primele semne ale campaniei electorale maghiare pentru alegerile parlamentare din Ungaria din primăvara anului viitor.

„Este foarte important pentru Viktor Orban să câștige voturile maghiarilor transilvăneni”, spune Pîrvulescu. „Ei sunt conservatori, dar nu anti-europeni, motiv pentru care încearcă acum să-i mobilizeze cu un subiect precum LGBTQ, care împarte societatea și cu care se pot câștiga voturi ușor.”

Avocatul Peter Eckstein-Kovacs, fost membru marcant UDMR și reprezentant al aripii liberale de-acum dispărute din partid, este foarte îngrijorat de politica actuală dusă de UDMR și trage o paralelă istorică. „Nemții din Transilvania aveau, tradițional, o identitate regională foarte puternică”, spune Eckstein.

„Dar motto-ul lor ‘Transilvania, patrie dulce’ s-a schimbat în anii 1930 în ‘Germania, Germania mai presus de orice’. Văd că maghiarii transilvăneni au ajuns acum și ei la un punct asemănător. Sentimentul unei patrii transilvănene face loc unuia a sângelui comun ungar și al patriei ungare. Cred că este foarte periculos.”

Ungaria Mare etnică și culturală

Politologul Cristian Pîrvulescu confirmă acest diagnostic. Dacă în trecut UDMR a reprezentat integrarea maghiarilor ardeleni într-o Transilvanie multiculturală și multietnică, declară Pîrvulescu, acum reprezintă ideea unei Ungarii Mari etnice și culturale.

De altfel, dezbaterea din România în jurul noilor cărți de identitate arată cât de periculos poate fi subiectul LGBTQ pentru guvern. Revolta în jurul noțiunilor SEX și GEN pare complet absurdă – ceea ce nu a împiedicat MAI, după revolta unor politicieni și a BOR, să retragă folosirea cuvântului GEN de pe noile buletine de identitate.

Articolul a fost publicat mai întâi în DW

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related